Dette er den optimale innetemperaturen

Dame og mann i stue. Foto.

Oppnå optimal innetemperatur

Hvilken temperatur vi foretrekker er svært individuelt. Likevel finnes det pekepinner vi kan se til for å oppnå en optimal innetemperatur.

Noen foretrekker iskalde soverom, glovarme bad og stuer som er midt imellom. Andre vil ha det så varmt på soverommet at de kan sove uten en tråd, og helst bare dekke seg til med et tynt laken. Våre ulike preferanser for innetemperaturer har ført til mang en krangel mellom samboere og ektefeller, foreldre og barn. Noen svetter seg gjennom dagene, mens andre hutrer seg gjennom kveldene. Hva er egentlig den optimale innetemperaturen?

OPPFORDRES TIL Å HA MELLOM 20 OG 22 GRADER I OPPHOLDSROM

Du har kanskje allerede hørt at tjue er bra for huet? Det er nemlig flere som mener at innetemperaturen i boligens oppholdsrom bør ligge mellom 20 og 22 grader. Folkehelseinstituttet, Norges Astma- og Allergiforbund og andre troverdige kilder har alle tidligere påstått at dette er en god temperatur å forholde seg til for de aller fleste. Mange mener også at hjernen og kroppen fungerer aller best hvis temperaturen er mellom 20 og 22 grader.

Her er det viktig å påpeke at dette er snakk om perioden hvor vi har behov for oppvarming i hjemmet. På sommeren vil dette behovet vike, og mange lufter gjerne for å oppnå en kjølig bolig når sola steker ute. Temperaturen inne reguleres lettere av temperaturen ute om sommeren, og vi har mindre behov for å passe på inneklimaet ved hjelp av oppvarming.

SOVEROMMET BØR VÆRE KALDERE

På soverommet er vi kanskje mest uenige med tanke på personlige temperaturpreferanser. Kvinner fryser ofte lettere enn menn, men de aller fleste er enige i at soverommet skal være kjølig. Folkehelseinstituttet har tidligere gått ut med en anbefaling om at soveroms-temperaturen bør ligge på mellom 14- og 18 grader, mens andre mener den beste temperaturen i dette rommet ligger mellom 18- og 20 grader.

Uansett temperatur er det mange som liker å lufte på soverommet om nettene, og føler gjerne at de sover bedre med mer ventilering og friskere luft. Dersom man er glad i at vinduet står åpent er det viktig å huske at vegger, gulv og tak blir kalde og rå over natten når det er høst, vinter og tidlig vår. For å unngå fuktskader og muggsopp er det derfor viktig å heve temperaturen igjen på dagen slik at rommet får tørke.

kvinne som sover. Foto.

SLIK SIKRER DU EN OPTIMAL INNETEMPERATUR

Så hva kan man gjøre for å sikre en optimal innetemperatur hele året på en enkel måte? Vel, ved å gå til anskaffelse av en god varmepumpe vil det bli enkelt å kontrollere innetemperaturen i hjemmet og skape et godt inneklima. Om vinteren kan man nyte innedager i varmen, og om sommeren kan du sikre deg en sval bolig med et enkelt tastetrykk. Sommernetter vil også bli betydelig bedre ved hjelp av en varmepumpe i nedkjølingsmodus.

Mitsubishi Electric har mange flotte varmepumper som kan hjelpe deg med å sikre den optimale innetemperaturen hele året rundt. Usikker på hvilken modell du skal velge? Sjekk ut denne artikkelen, eller ta kontakt med en forhandler nær deg for god hjelp til å finne en modell som kan passe i ditt hjem.

0