Slik kan du bruke varmepumpen som aircondition

En mann i huset sitt med en kopp i hånden

Kjøl deg ned med aircondition

En varmepumpe er ikke bare god å ha i vinterkulda, den kan også redde sommeren. På varme sommerdager kan du enkelt bruke varmepumpen som aircondition.

For mange nordmenn er varmepumpen den foretrukne oppvarmingsmetoden. En varmepumpe sørger for jevn fordeling av ønsket temperatur, gir renere luft – og er et mer miljøvennlig alternativ. Det finnes flere typer varmepumper, men alle fungerer i hovedsak på samme måte. I tillegg har de fleste varmepumper mulighet til å reversere prosessen, slik at de virker kjølende.

Hvordan fungerer en varmepumpe?

Varmepumper består av et anlegg med et lukket system som henter energi fra en kilde med en gitt temperatur, sirkulerer den opp, og fører den over til en annen kilde. Man kan si at varmepumpen bruker energien fra uteluften, og omdanner den til varme eller kulde. Verdt å merke seg er også at varmepumpen skaper mer energi enn den bruker – noe som gjør den mer miljøvennlig og økonomisk enn andre typer oppvarming- eller nedkjølingsmetoder.

I Norge er luft-til-luft-varmepumper og luft-til-vann-varmepumper de vanligste typene. Her henter begge typene sin energi fra uteluften. Førstnevnte leverer kald eller varm luft i et bygg ved at den suger luften som allerede er i rommet inn og gjennom et register i innedelen som enten kjøler ned eller varmer opp luften før den blåses tilbake og ut i rommet. Sistnevnte gjør nøyaktig det samme, men her flyttes varmen over til et vannbårent system inne. Dette gjøres ved hjelp av en plateveksler, og varmen fordeles gjennom et vannbårent gulvsystem, radiatorer eller viftekonvektorer. En luft-til-vann-varmepumpe kan også brukes til å varme opp tappevannet i boligen, altså varmtvannet i springen og dusjen.

I tillegg til å varme opp boligen, kan de fleste varmepumper også benyttes til det stikk motsatte – å kjøle ned boligen.

Hvordan kan en varmepumpe bli til et aircondition-anlegg?

Når luft-til-luft-varmepumpen sprer varme om vinteren henter den energien utenfra selv om det er kaldt. I varmepumpens register er det kobberrør som varmer opp eller kjøler ned selve registeret. I kobberrørene sirkulerer kjølemediet. Systemet er helt lukket og går mellom utedelen og innedelen. Energien til dette systemet, som enten varmer opp kuldemediet eller kjøler det ned, skapes av kompressoren i utedelen. Når man kjører varmedrift absorberes, eller «fordamper», energien i uteluften gjennom registeret i utedelen. Det samme skjer i kjøledrift, men da flyttes «fordamperen» til innedelens register, og den samme prosessen skjer da i innedelen. Dette styres av 4-veis-ventilen.

Kort fortalt: Man produserer ikke kulde, man absorberer varmen. Om sommeren snus denne prosessen, og varmen hentes fra inneluften og flyttes til utedelen.

Gussuri på soverom

Ved kjøledrift kan registeret holde ned mot 4-8 grader. Luften som passerer gjennom registeret i innedelen, før den blåses ut i rommet igjen, vil kunne være ned mot 10-16 grader. Når den spres i rommet vil man likevel ikke merke ekstrem kulde, da det er mye luft i rommet som hele tiden må sirkulere gjennom varmepumpen for en jevn temperatur.

Alle modellene til Mitsubishi Electric har ypperlig kjølefunksjon som hjelper deg gjennom varme sommerdager.

«Gussuri» er en modell som er ekstremt stillegående og kompakt. Den gir et behagelig og svalt innemiljø på varme sommerdager, og med sine stilrene linjer og matte finish kler den et hvert moderne hjem. På japansk betyr Gussuri «å sove godt», og det er akkurat det varmepumpen lar deg gjøre. Med nattmodus er du garantert en god natts søvn, i behagelige omgivelser, uten forstyrrelser.

Mitsubishi Electric har også en gulvmodell: Furo. Denne er konstruert for de som ønsker plassering av innedelen nede på veggen, altså ved gulvet, og har to utblåsningsretninger som distribuerer luften jevnt i hele rommet. I kjøledrift vil maskinen blåse luften opp mot taket og fremover, før den synker ned og gir en jevn og behagelig kjøling i hele rommet.

Viktig å huske på dersom varmepumpen skal brukes som aircondition

Skal varmepumpen brukes som aircondition er det et par ting man bør passe på. Fra innedelen går det en dreneringsslange ut og gjennom ytterveggen. Denne kvitter seg med kondensvannet som dannes i innedelen når maskinen går i kjøling. Slangen er ikke synlig inne, men du skal kunne se den ute. Det vanligste er at dreneringsslangen kommer ut der kobberrørene bøyer seg inn mot utedelen. Undersøk gjerne om det drypper fra enden av slangen når maskinen går i kjøledrift, da er du sikker på at slangen fungerer som den skal og leder kondensvannet ut.

For å sette varmepumpen i kjøledrift trykker du på MODE-knappen til «COOL»  vises i displayet. Det indikeres ved at det dukker opp en snøkrystall i displayet på fjernkontrollen. I Norden anbefaler man ikke å sette MODE-innstillingen til auto. På auto må varmepumpen selv finne ut om den skal kjøle eller varme, noe som vil medføre risiko for at pumpen automatisk går over i varmedrift når den mener det er blitt for kaldt, eller motsatt. Det vil bety unødvendig bruk av energi. Benytt derfor kjøledrift om sommeren, og varmedrift om vinteren.

Hvorfor ikke bare åpne et vindu for å kjøle ned hjemmet?

Å åpne vinduer for å kjøle ned boligen kan i noen tilfeller være lurt, men ikke alltid. I boliger som ikke er gjennomgående vil det ikke ha noen effekt, og i gjennomgående boliger vil det, om det er veldig varmt ute, kunne føre til at det blir økt temperatur inne.

kvinne åpner vindu

For astmatikere og allergikere kan åpne vinduer også være ugunstig, da man slipper inn pollen og forurensing fra lufta. Med aircondition via varmepumpen vil du få kjølig inneluft, samtidig som filtrene i maskinen vil rense inneluften og gi rent inneklima.

Bestill gratis befaring

Mitsubishi Electric har varmepumper for alle typer boliger. Uansett om du vil kjøle ned stua, soverommet eller TV-rommet vil vi kunne hjelpe deg med å velge passende løsning og modell. Ta kontakt med din lokale Mitsubishi Electric-forhandler for å finne ut hvilken løsning som passer best for dine behov.

0