– ingen tvil om at luftkvaliteten har blitt bedre med varmepumpe

Clas Brede Bråthen med golfkølle ved varmepumpens sin. Foto.

Bedre luftkvalitet med varmepumpe

Da Clas Brede Bråthen trengte en ny varmeløsning i hobbyhuset var han aldri i tvil. Han skulle ha en varmepumpe fra Mitsubishi Electric.

Den tidligere skihopperen og nåværende hopplandslagssjefen har nemlig lenge hatt en Kaiteki i hovedhuset i Mjøndalen. Den er han såpass fornøyd med at han rett og slett måtte ha en til.

– Kaiteki-pumpa har levert varene i mange år og vi er utrolig fornøyde med den. Når jeg skjønte at det var mulig å montere en varmepumpe også i hobbyhuset var valget derfor enkelt, forteller han.

Pumpa han har investert i denne gangen er en UWANO, Mitsubishi Electrics nye toppmodell. Modellen varmer opp et rom raskere enn noen annen modell og har fabrikkgarantert varmekapasitet helt ned til -30°C. I tillegg har den kjølefunksjon og annen smart teknologi.

Brede Bråthen sitter med kaffekopp under varmepumpen sin. Foto.

EN HELT NY VERDEN

Selv om varmepumpa kun har vært i hobbyhuset i noen dager merker han allerede stor effekt.– Luftkvaliteten er mye bedre nå. Varmeløsningen vi hadde tidligere med varmevifte og propangass gjorde luften stillestående og tung. Nå har vi hele tiden sirkulerende luft som kjennes frisk og god. Luftkvaliteten før og nå kan ikke sammenlignes, det er to ulike verdener, sier han.

Hobbyhuset brukes som et ekstra oppholdsrom og tv-stue. I tillegg har Bråthen en golf-simulator i bygget. Takket være den nye varmepumpa har bruken av huset økt.

– Nå som vi kan holde en jevn grunntemperatur hele tiden blir det lettere å bruke hobbyhuset. Når vi tidligere måtte varme opp rommet fra start hver gang vi skulle bruke det ble det veldig tidkrevende, og mer jobb enn moro å være der ute. Nå er det bare å skru opp varmen i det vi kommer inn, også er rommet oppvarmet etter kort tid.

Golfball på kunstgress. Foto.

MER VARME FOR PENGENE

Sammenlignet med annen elektrisk oppvarming er forholdet mellom strømforbruk og varmeeffekt betraktelig bedre hos en varmepumpe. Som regel vil en varmepumpe gi tre til fem ganger mer kilowatt varme sammenlignet med hva den bruker i strøm. Det betyr at du i praksis kan spare over 9000 kWh i året dersom du erstatter panelovnene med en varmepumpe for oppvarming.

– For oss er dette en enkel investering å forsvare. Spesielt i kjølvannet av dagens strømpriser, men selv under de kaldeste periodene i fjor brukte vi mye penger på strøm og propan. Hobbyhuset trenger mer enn en panelovn for å holdes varmt, og da røyk det en del kilowatt. Det ble rett og slett for dyrt å holde på sånn, sier han.

I tillegg til å være et smart valg økonomisk er varmepumpe som varmeløsning også mer bærekraftig. Det er viktig for Bråthen.

– Jeg ser jo hvordan verden utvikler seg og ønsker selvsagt å bidra i positiv retning. Jeg har ingen illusjon om at jeg alene kan gjøre en stor forskjell, men jeg mener likevel det er lurt å ta bevisste valg. Hvis mange gjør en liten forskjell kan det tross alt resultere i en stor forskjell, påpeker han.

PROFESJONALITET FRA A TIL Å

Da tanken om varmepumpe i hobbyhuset hadde plantet seg var veien til ferdig montert pumpe kort. Etter en samtale med Buskerud Varmepumpeservice AS, en av Mitsubishi Electrics autoriserte forhandlere, kom de på befaring. Der konkluderte de raskt med at montering i hobbyhuset ville gå helt fint.

Montør skrur på varmepumpens innedel. Foto.
Buskerud Varmepumpeservice AS installerer UWANO varmepumpe fra Mitsubishi Electric

– Hele prosessen, fra samtale til befaring, anbefaling og montering, har vært upåklagelig. Det har rett og slett vært profesjonalitet fra A til Å, sier han og legger til:

– Både produktene og monteringsjobben har høy klasse. Selv om det har blitt gjort inngrep i veggene er det umulig å se da alt ligger skjult. Selv utedelen ser bare ut som en del av huset. Vi er veldig fornøyde med resultatet.

Brede Bråthen står ute ved siden av varmepumpens utedel. Foto.

– Vil du anbefale andre å investere i en varmepumpe?

– Ja, absolutt. Jeg sitter med en klar oppfatning av at det er en lønnsom og bærekraftig varmeløsning som både gir behagelig varme og kjøling. Jeg vil definitivt anbefale alle å undersøke om de har mulighet til å montere en varmepumpe. Og hvis det er mulig – gjør det, anbefaler han.

0