Så mye kan du spare ved å installere varmepumpe

Safirsort Kaiteki i spisestue. Foto.

Økonomiske fordeler med varmepumpe

Varmepumper kan virke kostbare ved første øyekast, men tar du en nærmere titt på regnestykket vil du se at det er mye penger å spare dersom du investerer i en kvalitetsvarmepumpe.

Det er ingen hemmelighet at kvalitet koster. Gode varmepumper har gjerne en prislapp over 20.000 kroner, men ikke la deg skremme. Du kan nemlig tjene utgiftene inn igjen relativt raskt, dersom du bruker det nye varmesystemet fornuftig.

HVOR MYE SPARER DU EGENTLIG?

Hvor mye man sparer ved å installere en varmepumpe vil alltid være individuelt, siden ulike husstander har forskjellige behov. Besparelsen avhenger også av boligens størrelse, isolasjon, klimaet ute, hvor høye strømprisene er og om modell og dimensjon på pumpen er optimal med tanke på din bolig.

Siden en varmepumpe som regel gir tre til fem ganger mer kW igjen med varme enn hva den bruker i strøm, vil besparelsen ofte være svært god. Ved installasjon av varmepumpe som erstatning for tradisjonell elektrisk oppvarming er det ikke uvanlig å spare over 9.000 kWh i året.

Installerer du en luft-til-vann-varmepumpe som erstatning for oljefyr, kan husstanden spare så mye som 80 prosent av energikostnadene brukt til oppvarming og varmtvann. Installasjon av varmepumpe kan dermed gi husstanden årlige besparelser på mange tusen kroner i oppvarmingskostnader.

ALDRI FØR HAR VI KJØPT FLERE VARMEPUMPER

Første halvår av 2021 hadde en sterk økning i salg av luft-til-luft-varmepumper. Sammenlignet med samme periode i toppåret 2019, økte salget med 28 %, melder Norsk Varmepumpeforening (NOVAP).

Grunnen til de økte salgstallene er flere og sammensatte. Analyser viser en klar sammenheng mellom tre faktorer: Kald vinter, høye strømpriser og mye tid hjemme også på dagtid, trolig grunnet covid-19 og hjemmekontor. Når man er mye hjemme merker man også behovet for komfort og sunt inneklima, noe en varmepumpe gir.

Ferske tall fra Prognosesenteret viser at det i første halvdel av 2021 ble solgt over 42.000 varmepumper. Det må da bety at varmepumpen har noe for seg? Vi vet at det stemmer – varmepumpen gir økt komfort og klimamessig- og økonomisk gevinst i form av redusert strømforbruk og lavere strømregninger.

Par på sengen med PC foran seg. Foto.

ØNSKER DU Å INSTALLERE VARMEPUMPE?

Vil du oppgradere til en varmepumpe er det lurt med en gratis befaring i forkant. En varmepumpe har svært lang levetid dersom du er fornuftig med bruken – og får installert riktig modell på riktig sted. Gjør du det kan du i løpet av få år tjene inn det du investerte i utgangspunktet.

Kontakt en av våre autoriserte forhandlere og bestill gratis befaring, så finner du sammen med våre flinke fagfolk den beste løsningen for ditt behov, både med tanke på ytelse, plassering og modell. I tillegg får du en faglig godkjent montering av den nye varmepumpen. Etter norsk lov skal kun f-gass-sertifiserte installatører installere varmepumper. Finn din lokale forhandler her.