Hvordan velge varmepumpe?

Mann og dame med laptop. Foto.

Varmepumpe – ønsker og behov.

Varmepumpemarkedet vokser stadig, og nye modeller og teknologier ankommer årlig butikkhyllene. For å finne ut hvilken modell du bør gå for er det derfor viktig at du kartlegger dine ønsker og behov.

Det første spørsmålet du bør stille deg er: Skal du bruke varmepumpen til kjøling, oppvarming eller begge? Svaret vil forhåpentligvis lede deg til en av våre varmepumper og utelukke maskiner som ikke er aktuelle for deg.

  • Kjøling: Alle våre varmepumper kan brukes til kjøling. Er det primært kjøling du skal bruke varmepumpen til, har du veldig mange modeller å velge mellom. Svalt inneklima får du uansett med på kjøpet når du først har investerer i en varmepumpe, og du kan velge å styre bort fra de kraftigste modellene med ekstraordinær varmekapasitet.
  • Oppvarming: Er det oppvarming og reduserte fyringskostnader som er hovedgrunnen til at du ønsker varmepumpe, kan hvor i landet du bor være avgjørende for hvilken modell du trenger. Blir det ofte kaldt der du bor bør du velge en modell med Hyper Heating-teknologi da denne teknologien sørger for rikelig med varme selv på de kaldeste dagene.
  • Begge: Ønsker du både kjøling og oppvarming, og bor et sted som sjelden når de aller laveste temperaturene, trenger du kanskje ikke Hyper Heating-teknologi. Dermed kan flere modeller være aktuelle, og andre ønsker og behov være avgjørende for valget.

Safirsort Kaiteki i stue. Foto.

Hvor skal du ha varmepumpen?

I stua? På soverommet? I høyden, eller langs gulvet? Hvor du ønsker å plassere varmepumpa, og om du ønsker gulv- eller veggmodell, er smart å tenke på.

Veggmodell er mest vanlig og passer fint i alle rom. Dagens design er moderne og noen maskiner finnes i ulike farger. Å få dem til å passe inn i boligen er derfor ikke noe problem.

Gulvmodell er designet for de som ønsker mulighet for diskré plassering nede ved gulvet. Den er spesielt fin dersom du sliter med kaldras fra vinduer, har et gulvkaldt hjem, eller ønsker å erstatte panelovner. Gulvmodellene er gjerne litt større i størrelse, men den noe større overflaten sørger for at oppvarmingen kan gå på lavere hastighet, hvilket fører til svært stillegående drift. Gulvmodell er derfor også et bra valg for soverommet.

Tips! Vi tilbyr gratis befaring og hjelper deg gjerne med plassering og modell-anbefaling basert på husets utforming, ønsker og behov.

Furo i stue. Foto.

Hvilke funksjoner trenger du?

Noen varmepumper er enkle med få funksjoner, mens andre har mye teknologi og er mer avanserte. Kanskje holder det for deg at varmepumpen har WiFi eller nattmodus? Kanskje ønsker du avansert 3D i-see-teknologi. I listen under kan du bli bedre kjent med et utvalg funksjoner og teknologier, og hvilke modeller som har de ulike.

  • Drive Mode Selector: Drive Mode Selector er en ny funksjon som i dag kun finnes på toppmodellen UWANO. Funksjonen gjør at du enkelt kan velge mellom tre forhåndsinnstilte innstillinger: «Wide Room Mode» for ekstra kraftig luftstrøm og optimal varmespredning i hele oppholdsrommet, «Eco Mode» for gradvis og besparende oppvarming, og «Quiet Mode» for ekstra stille innemiljø.
  • Hyper Heating: Hyper Heating-teknologien gir ekstraordinær varmekapasitet og effektfaktor fra en egenutviklet og supersterk kompressor, produsert av Mitsubishi Electric. Velger du en varmepumpe med denne teknologien er du sikret drift i kaldt klima. Varmen kommer raskt, og du trenger sjelden å supplere med andre varmekilder for å ha det komfortabelt inne når det herjer ute. Hyper Heating-modellene har fabrikkgarantert varmekapasitet ned til -25°, og helt ned til -30°C på UWANO. Hyper heating får du i UWANO, Kaiteki, Iguru, gulvmodellen Furo, og duomodellen Duo 7000 for 2 innedeler mot 1 utedel.
  • 3D i-see Sensor: Varmepumper med 3D i-see Sensor (youtube) skanner kontinuerlig fra side til side for å opprettholde jevn temperatur i hele rommet. Åpner du for eksempel et vindu og kald luft slippes inn, vil i-see sensoren registrere dette og kanalisere varmen mot det kalde området for å opprettholde lik temperatur i hele rommet. I tillegg registrerer og memorerer den rommets oppbygning samt hvor du pleier å tilbringe tid i rommet. Slik kan energien fordeles der du har mest behov for den. Varmepumper med i-see Sensor: Kaiteki og UWANO.

I-See-sensor på rubinrød Kaiteki. Foto.

  • WiFi: Med WiFi kan du enkelt og komfortabelt styre varmepumpen uansett hvor du befinner deg – så lenge du er koblet til et nettverk. F.eks. perfekt for oppvarming og kjøling av hytta i forkant av ankomst. Varmepumper med WiFi: UWANO, Kaiteki, IGURU, Gussuri og Zen.
  • Nattmodus: Varmepumper med nattmodus har blitt et populært valg. Disse gir mulighet for ekstra lav lyd fra varmepumpens utedel. Dette er en fordel om du bor i borettslag eller tett bebygde strøk, og må forholde deg til spesielle krav til utedelens støynivå. Varmepumper med nattmodus: UWANO, Kaiteki, IGURU, Gussuri.

Trenger du én eller flere varmepumper?

En av varmepumpens hovedoppgaver er å sørge for høy komfort og sunt inneklima i boligen. I mindre hus, leiligheter og hytter kan dette ofte sikres med kun én varmepumpe. Er boligen derimot stor, har flere etasjer eller mange rom kan det være en idé å investere i en ekstra varmepumpe.

En dårlig isolert bolig vil stille andre krav enn en bolig som er velisolert. I tillegg vil ting som størrelse på boligen og planløsning også spille inn. Dersom etasjen i stor grad er preget av åpne løsninger vil du trenge en mindre kraftig varmepumpe, enn mer oppdelte boliger. Dermed vil hvorvidt det lønner seg med én kraftig pumpe, eller to mindre kraftige modeller variere fra bolig til bolig.

Dame med kaffekopp sitter og ser ut av vinduet. Foto.

Med andre ord vil en leilighet kreve mindre av varmepumpen enn hva en enebolig krever.

Med flere varmepumper får du mulighet til å temperaturstyre ulike soner i boligen din. Du kan for eksempel plassere én i stua og én på soverommet – eller én i førsteetasje, og én i andreetasje. Det gir deg fleksibilitet og mulighet til å oppfylle hele familiens ønsker og behov.

Les hvordan du kan få dobbel effekt med varmepumpen Duo 7000.

Bestill gratis befaring og få svaret fra spesialistene!

Er du usikker på hvilken varmepumpemodell som passer best i ditt hjem? Bestill gratis befaring! Her hjelper vi deg med plassering og kan anbefale modell basert på husets utforming samt dine ønsker og behov.

0