Slik bruker du varmepumpa best på kalde dager

Mann som legger vedkubber i trillebåren. Foto.

Selv med tosifret antall minusgrader og sur vind ute holder en varmepumpe innetemperaturen varm og behagelig – hvis den brukes riktig.

Varmepumper tilpasset det nordiske klimaet fungerer godt i kuldegrader. De kraftigste pumpene fungerer bra og leverer varme helt ned til under -30°C. Likevel kan det på de aller kaldeste dagene være lurt å supplere med en ekstra varmekilde for å holde strømkostnadene nede.

Smart bruk om vinteren

Selv om dagens varmepumper håndterer kald vinterluft godt, går effektiviteten noe ned når det er som kaldest. Ved utetemperaturer rundt null grader bruker varmepumpa tre ganger mindre strøm enn den gir fra seg i form av varme. Er det derimot skikkelig kaldt, vil den bruke noe mer strøm for å levere varmen. Da kan det være kjekt med tilleggsoppvarming, for eksempel vedfyring, for å hjelpe til litt ekstra med å holde strømkostnadene nede.

Panelovner er også et alternativ for tilleggsoppvarming, men det vil føre til enda høyere strømkostnader.  Den beste kombinasjonen for optimal innetemperatur på skikkelig kalde dager er varmepumpe og peis. Er peisen relativt ny og veden lokal eller selvhugget, blir fyringen både billig og miljøvennlig.

Iguru i stue. Foto.

Peis og varmepumpe

Mange tror kanskje at man må velge enten peis eller varmepumpe, og at de ikke kan jobbe sammen. Det stemmer ikke. Vedfyring og varmepumpe er faktisk en perfekt kombinasjon på årets kaldeste dager. Også er det jo veldig koselig med levende flammer i vintermørket.

En god peis fylt med bra ved gir mye varme. Ved å bruke viftefunksjonen til varmepumpa spres denne varmen ut i hele rommet og opprettholder ønsket innetemperatur på en god måte. Samtidig holder varmepumpa inneluften fri for uønskede partikler og støv – som det gjerne svever litt mer av når man fyrer i peisen.

Ikke bruk auto-modus

Vi anbefaler aldri å sette varmepumpa i automatisk driftsmodus. Sett den alltid i varmedrift (Heat) om vinteren. Fyrer du i peisen samtidig som du bruker varmepumpa er det spesielt viktig at du ikke bruker «auto»-modus. Da kan du nemlig risikere at pumpa går i kjøledrift fordi det blir varmere i rommet enn temperaturen den er stilt inn på.

Ønsker du at all oppvarming skal skje ved bruk av peis kan du også stille inn varmepumpa slik at det kun er viften i innedelen som går, utedelen vil da stoppe helt opp. Da setter du den i viftemodus (Fan Mode), denne funksjonen er perfekt i kombinasjon med peis da viften i innedelen vil hjelpe med å fordele varmen i boligen.

kvinne drikker varm drikke foran peis

Velg riktig modell

Mitsubishi Electrics modeller IGURUFuro, Kaiteki og Uwano er spesielt designet for kalde nordiske forhold. De har kraftige kompressorer med Hyper Heating-teknologi som gjør at de oppnår ekstrem varmekapasitet selv på de kaldeste dagene.

Skal du kjøpe ny varmepumpe kan det være lurt å se på pumpas energimerke før du tar valget. Energimerkingen går fra energiklasse A+++ til D, og baserer seg på teoretisk årsvarmefaktor (SCOP), som uttrykker hvor mye varmeenergi pumpa leverer i forhold til hvor mye elektrisk energi den bruker i løpet av et år. Jo høyere årsvarmefaktor, desto lavere strømforbruk og driftskostnader.

Få hjelp med gratis befaring

Bestiller du en gratis befaring fra dyktige fagfolk, får du god veiledning og informasjon om hvilken type varmepumpe som passer dine behov best og hvor den burde plasseres. Du får også en faglig god montering av produktet som vil sikre trygg og økonomisk drift og varighet i mange år, samt opplæring i bruk og vedlikehold av maskinen.

0