5 tips: ikke gjør dette med varmepumpen din

Bøtte med vaskemidler. Foto.

Unngå dette med varmepumpen din

Varmepumpen din yter godt i mange år, så lenge du styrer unna disse fem tingene.

IKKE MONTER ELLER FLYTT VARMEPUMPA SELV

Skal du installere en ny varmepumpe, ønsker å flytte på den du allerede har eller vil erstatte en gammel pumpe med en ny, er det flere ting du må tenke på. Det viktigste er at du ikke kan gjøre noe av dette selv.

Kun autoriserte fagpersoner med F-gass-sertifisering skal montere, fjerne eller omplassere varmepumper. I likhet med klima- og kuldeanlegg inneholder varmepumper HFK-gasser (hydrofluorkarbon). Disse er miljø- og helseskadelige hvis de ikke håndteres forsvarlig, og nettopp derfor ble det i 2011 ulovlig å montere og demontere luft-til-luft-varmepumper på egenhånd. Dårlig montering kan dessuten føre til at varmepumpen mister effekt. Kontakt derfor alltid en autorisert fagperson dersom varmepumpen skal flyttes, fjernes eller en ny installeres.

Skal du bytte ut varmepumpa må den demonteres og skiftes ut av en fagperson med f-gass-sertifikat.

IKKE DEKK TIL VARMEPUMPA

For at en varmepumpe skal kunne fordele varm eller kald luft jevnt i boligen, må den plasseres riktig. Det vil våre autoriserte forhandlere sørge for ved montering. For optimal drift krever utedelen tilgang på nok luft. Den bør dermed ikke monteres under veranda dersom den får for lite tilgang på luft, eller tildekkes på annet uforsvarlig vis. Ønsker du en mindre fremtredende utedel er varmepumpehus den beste løsningen. Det beskytter mot vær og vind, samtidig som utedelen får god lufttilførsel. Innedelen må også stå fritt, uten hindringer i rommet, så den får distribuert ut den gode varmen eller kjølingen. Plasser derfor aldri for eksempel sofa eller andre gjenstander foran innedelen.

Er du usikker på hvor varmepumpa bør henge? Her er et par tips!

IKKE RENGJØR FEIL ELLER FOR LITE

For at varmepumpa skal yte maksimalt hele sin levetid, er det viktig med godt vedlikehold. Pass dog på at du rengjør riktig, da feil rensemiddel på feil sted kan ha negativ innvirkning på maskinen.

Varmepumpa bør rengjøres jevnlig både utenpå og inni. Registeret kan rengjøres med «Tøffingen varmepumperens» fra Mitsubishi Electric. Innmaten og pumpas filtre skal derimot ikke renses med sterke vaskemidler. Filtrene renses enkelt under lunkent, rennende vann. Før og etter pollensesongen er dette spesielt viktig, da det svever flere småpartikler i lufta enn ellers. Utsiden vasker du bare forsiktig med en fuktig klut.

Dame sprayer Tøffingen Varmepumperens på innedelen. Foto.

OBS! «Tøffingen varmepumperens» skal ikke brukes på varmepumpemodellen Kaiteki og UWANO. Se en enkel og forklarende veiledningsfilm her.

Hvor ofte du bør rengjøre varmepumpa avhenger av flere faktorer. Dersom du har dyr i hus, røyker inne eller bor i et forurenset område, kan du ha behov for å rengjøre pumpa oftere. Omtrent hver tredje måned trenger den også en grundigere rengjøring hvor finfilter, luktfilter og luftrenser rengjøres om modellen har dette.

Trenger du en enkel innføring i hvordan du skal rengjøre filtrene i varmepumpa? Da kan du lese vår guide her.

Hvis pumpa er rengjort og du fortsatt sliter med unormal lyd, rar lukt, dårligere ytelse enn vanlig eller at energikostnadene har økt betraktelig, kan det være lurt å bestille en profesjonell service. Uavhengig av nevnte indikasjoner bør alle varmepumper gjennomgå en slik service hvert 2. – 3. år, avhengig av bruk og miljø der du bor.

Filter under rennende vann i springen. Foto.

IKKE VASK FØR STRØMMEN ER TATT

Først og fremst må varmepumpa slås av med fjernkontrollen før maskinen skal rengjøres. Husk så alltid å koble fra strømtilførselen eller ta sikringen før du setter i gang.

Først når det er gjort kan rengjøringen begynne. Start rengjøringsprosessen med å gå over innedelen til varmepumpa. Tørk gjerne støv av maskinen med en lett fuktet klut før du begynner å arbeide på innsiden av varmepumpa.

IKKE HA VARMEPUMPA PÅ AUTO

Vi i Mitsubishi Electric anbefaler å sette varmepumpa i manuell modus, ikke auto. Her mener vi at den bør stå enten i «HEAT» eller «COOL», alt ettersom du ønsker varme eller kjøling i hjemmet. Auto-modus kan skape mange skiftninger mellom varme- og kjøledrift, noe som resulterer i et varierende inneklima. Manuell innstilling til varme- eller kjøledrift gir mer stabilitet.

Uansett hvilken modus du velger å kjøre varmepumpen i er det viktig at du gjør deg godt kjent med brukermanualen for ditt produkt. Her får du innføring i forskjellen på modusene, samt god forklaring på hvordan du skal bruke dem.

Trenger du råd om plassering, bruk, vedlikehold eller service? Kontakt en av våre autoriserte forhandlere for en avtale. Våre forhandlere finner du her.

0