Nå er det på tide å rengjøre varmepumpa

Perlehvit Kaiteki i stue. Foto.

Når våren kommer bør du også rengjøre varmepumpen

Vårrengjøring innebærer ikke bare at du skal vaske vinduer og skrubbe skap og skuffer, dette er også en ypperlig anledning for å rengjøre varmepumpa.

I løpet av året vil store mengder luft ha passert gjennom varmepumpa, som medfører at smuss og partikler blir sittende igjen i filtrene. Å jevnlig rengjøre varmepumpa er derfor nyttig, og vil forlenge levetiden til varmepumpa og opprettholde god effekt.

Når våren endelig ankommer etter en lang og mørk vinter har varmepumper i norske hjem gjerne jobbet hardt og lenge. Dette er derfor den perfekte tiden for en skikkelig rengjøring av maskinen. Da får du også en varmepumpe som kan filtrere luften godt, noe som absolutt vil lønne seg med tanke på pollensesongen som kanskje allerede er i gang.

SMART MED EN SERVICESJEKK

For at din varmepumpe skal kunne yte optimalt og ha en lang holdbarhet har den også behov for nødvendig ettersyn og en grundigere service hvert 2. – 3. år, avhengig av bruk og miljø der du bor. Er det lenge siden du sist hadde service på varmepumpa, kan det være smart å ta en servicesjekk rundt våren. Da har man en varmepumpe som er godt rustet til å ta seg av pollenfiltreringen, og er klar for bruk som aircondition når sommeren ankommer.

Det finnes mange fordeler med en grundig service. Du forlenger blant annet levetiden på din varmepumpe, du kan oppleve mindre støy fra maskinen, hindre uønsket lukt fra innedelen og få en bedre virkningsgrad og avgitt effekt – som igjen kan føre til mindre strømforbruk og en lavere strømregning. Du finner en oversikt over hva som gjøres med maskinen din når service utføres her.

EGEN RENGJØRING I LØPET AV ÅRET

Hvor ofte du bør rengjøre varmepumpa avhenger av mange faktorer. Dersom du har dyr i hus, røyker inne eller bor i et forurenset område, kan du ha behov for å rengjøre pumpen oftere. Varmepumpa bør rengjøres enkelt og raskt hver andre uke, eventuelt etter behov. Dette kan tas sammen med vanlig husvask og er raskt å gjennomføre. Det er viktig at man tar seg tid til dette, da vedlikehold og rengjøring hjelper varmepumpa med å prestere godt.  Hver tredje måned, eller etter behov, trenger den en grundigere rengjøring der du også rengjør finfilter, lufktfilter og luftrenser om modellen har det.

HVORDAN RENGJØRE VARMEPUMPA?

Slå først av maskinen med fjernkontrollen og koble så fra strømtilførselen eller ta sikringen. Start rengjøringsprosessen med å gå over innedelen til varmepumpa. Tørk gjerne støv av maskinen med en lett fuktet klut før du begynner å arbeide på innsiden av varmepumpa.

Når du skal rengjøre innsiden av varmepumpa er det greit å begynne med filtrene. Før og etter pollensesongen er dette spesielt viktig, da det virvler flere småpartikler i lufta enn ellers. Nettopp derfor er det perfekt å rengjøre varmepumpa samtidig som man tar resten av vårrengjøringen. Da går du pollensesongen i møte med en bedre rustet varmepumpe som enklere kan filtrere luften i ditt hjem.

Stort filter til varmepumpen blir gjort rent under springvann. Foto.

Les også: 4 fordeler med filter til varmepumper

Det første du ser når du åpner varmepumpa er grovfiltrene. Disse tar unna de største partiklene som støv, menneske- og dyrehår. Grovfiltrene bør rengjøres hver andre uke, eller etter behov. Filtrene kan enkelt tas ut og bør enten støvsuges med børstemunnstykke, eller skylles i lunkent vann fra springen. Etter skylling med vann er det viktig at filtrene får lufttørke lenge nok til at de er helt tørre før de settes inn i varmepumpa igjen. Har man dårlig tid er det derfor mange som tyr til støvsugeren. Husk likevel at partiklene som setter seg på filtrene ofte er så finkornet og mikroskopiske at man ikke alltid ser dem med det blotte øyet. Ta deg derfor god tid med støvsugeren, og pass på at den fungerer godt. Har du en dårlig støvsuger kan det være smart å skylle filtrene for best mulig resultat.

Trenger du en enkel innføring i hvordan du skal rengjøre filtrene i varmepumpa? Da kan du lese vår guide her.

Etter filtrene er rengjort kan du gå i gang med rengjøring av registerets lameller/kjøleribber. Registeret sitter under filtrene og blir også utsatt for støv og smuss. Her bruker du en støvsuger med en myk børste på munnstykket. Støvsug forsiktig loddrett i ribbenes retning slik at du ikke skader dem. Avslutt gjerne med å fukte en myk klut, vri den godt opp og tørk av støv og smuss som har festet seg på overflatene inne i innedelen.

Hånd med skuresvamp. Foto.

Etter rengjøringen av innedelen er det greit å ta en rask titt på utedelen. Utedelen er hos mange beskyttet mot vær og vind av et varmepumpehus. Likevel kan den også bli skitten og trenge en vask. Ta eventuelt av huset og sjekk utedelen for pollen, løv, rusk og rask. Fjern dette og gi den en liten vask. Ikke bruk hageslangen eller høytrykkspyleren, men vask den utvendig med for eksempel zalo-vann og svamp for å få vekk det verste. En mer grundig rengjøring av utedelen bør overlates til fagfolk når service utføres.

PÅ TIDE MED NYE FILTRE TIL VARMEPUMPA?

Dersom din varmepumpe har luftrengjøringsfiltre eller finfiltre, bør disse rengjøres hver 3. måned, eller etter behov, for å ivareta filtrenes egenskaper. Likevel vil det være behov for utskiftning av denne type filtre. De bør byttes når støv, lukt eller urenheter ikke kan fjernes gjennom rengjøring – og mange velger å gjøre dette når varmepumpa har service. For pollenallergikere kan det i tillegg være lurt å bytte finfilter (antiallergifilter) før hver pollensesong.

Dersom du fremdeles er usikker på hvordan du skal rengjøre din varmepumpe kan du kikke på vår instruksjonsfilm, eller du kan ta kontakt med din lokale Mitsubishi Electric-forhandler.

0