Behov for service på varmepumpen? Slik gjør vi det!

Utedel etter service. Foto.

Regelmessig service på varmepumpen gir mange fordeler

Varmepumper er en god investering. For å få valuta for pengene gjelder det å holde maskineriet vedlike. Med regelmessig service sikrer du en varmepumpe som fungerer godt, år etter år.

Din varmepumpe har behov for vedlikehold på en regelmessig basis. Dette betyr at du må tørke støv og rense filtre med jevne mellomrom. Varmepumpen bør også støvsuges ved behov. Jo flinkere du er til å gjennomføre regelmessig vedlikehold, desto bedre vil varmepumpen din fungere.

Det er verdt å merke seg at det også er svært viktig å bestille service på varmepumpen hvert andre til tredje år. Da får du en autorisert forhandler på besøk, som kan gjøre arbeid på din varmepumpe du ikke kan gjøre selv. Dette tar vanligvis mellom 0,5 og 2 timer, avhengig av hvor godt pumpen er vedlikeholdt.

Hender som skrur på en innedel. Foto.

Du kan lese mer om hvordan varmepumpen best skal vedlikeholdes og rengjøres her. Usikker på hvordan filtre skal rengjøres? Da har vi en god forklaring på det også her.

DERFOR ER SERVICE VIKTIG

For å sikre lang varighet, problemfri drift og retten til en evt. reklamasjon er det viktig å følge opp nødvendig vedlikehold, og ha regelmessig service fra F-gass sertifisert forhandler. Service av varmepumpen vil ikke bare forlenge levetiden på maskinens bevegelige deler, men fører også til mindre slitasje og lyd. I tillegg vil varmepumpen få bedre virkningsgrad og avgitt effekt etter en service, noe som igjen medfører lavere strømforbruk.

Ikke nok med det – regelmessig service vil også være med på å hindre uønsket lukt fra innedelen etter langvarig bruk. All service på varmepumper skal utføres av autoriserte forhandlere.

FORBEREDELSER FØR SERVICEN

For at servicen på varmepumpen din skal gå mest mulig effektivt for seg er det viktig at du legger til rette for gode arbeidsforhold. Ved å ta en rask runde med rydding rundt innedel og utedel vil du gjøre det lettere for servicetekniker å utføre jobben sin. Dette tar sjeldent lang tid, men lar serviceteknikeren komme i gang med oppdraget så snart han er på plass.

Dersom du har mulighet vil det også være fordelaktig å utføre enkelt vedlikehold før servicetimen slik at teknikeren har bedre arbeidsforhold.

SLIK UTFØRES SERVICE PÅ VARMEPUMPENS INNEDEL

Når du får besøk av en autorisert forhandler som skal utføre service på din varmepumpe vil prosessen gå raskt og effektivt for seg. Du lurer kanskje på hva som skal skje trinn for trinn? Det er flere ting som gjøres, blant annet dette:

Mann skrur på varmepumpens innedel. Foto.

  • Dekselet til innedelen demonteres
  • Registeret og viftehjulet rengjøres
  • Viftehjulets endelager får pålagt nytt fett
  • Drenering rengjøres og kontrolleres
  • Viftemotoren og luftspjeldene kontrolleres
  • Nye batterier i fjernkontrollen om det er behov for det, men disse skifter du også enkelt selv

Varmepumpens varmedrift måles ved maksdrift. Da vil teknikeren måle blant annet strømforbruket, og at alle temperaturmålinger er innenfor standarden. Dette for å sikre optimal drift når kulda kommer!

SLIK UTFØRES SERVICE PÅ VARMEPUMPENS UTEDEL

Etter at innedelen har blitt kontrollert nøye vil det være tid for en sjekk av varmepumpens utedel. Når service på varmepumpens utedel utføres går man gjennom mange gjøremål og punkter, som blant annet:

Mann som skrur på en varmepumpe ute. Foto.

• Rengjøring av register og bunnpanne
• Lekkasjetester av mekaniske tilkoblinger
• Kontroll av ventiler og isolering
• Kontroll av viftemotor og vifteblad
• Kontroll av varmestav i bunnpannen

Når utedelen er kontrollert skal også maskinens kjøledrift måles. Her settes viftehastigheten på maks, og termostaten settes til 16 grader, før man utfører en rekke målinger.

PÅ TIDE MED SERVICE PÅ VARMEPUMPEN?

Har det gått noen år siden sist din varmepumpe fikk service? Da er det kanskje på tide å ta kontakt med din lokale Mitsubishi Electric forhandler. Her kan du avtale en passende tid for din neste serviceavtale. Service kan tas hele året, men er ypperlig å ta sommerhalvåret så man får en grundig sjekk og gjennomgang av varmepumpen før høsten setter inn. Sørg for at varmepumpen yter maksimalt, og holder seg så lenge som mulig – bestill service i dag!

0