4 fordeler med filter til varmepumper

Skitne filtre. Foto.

Varmepumpens filter har flere fordeler

Alle varmepumper kommer med grovfilter som fanger opp støv og større partikler som for eksempel hår. De fleste varmepumper kan også ha et finfilter, eller luftrengjøringsfilter i tillegg. Disse har en rekke fordeler.  

Et godt innemiljø er viktig for helse og velvære. Filterfunksjonen til luft-til-luft-varmepumper kan ta luftfiltreringen til et nytt nivå. Under har vi listet opp noen av fordelene med varmepumpefiltre.

1. EN ALLERGIKERS BESTE VENN

For personer med pollenallergi er et allergifilter nærmest essensielt i pollensesongen. Undersøkelser viser at filtrene kan fange opptil 94 prosent av allergenene i lufta. Et allergifilter kan derfor også være nyttig for personer med andre allergier eller astma.

Allergifilterets effekt avhenger av en rekke faktorer, blant annet hvor varmepumpen er plassert, hvor stort rommet den befinner seg i er, samt ytre påvirkninger. Luften vil uansett bli mye bedre, slik at de med konstant rennende nese og røde øyne fra mai til august kan føle seg bra i eget hjem.

Kvinne tørker nesen. Foto.

2. ET BEDRE INNEKLIMA MED FILTER

Varmepumpens filterfunksjoner er geniale med tanke på renhold, og gjør luften ren og fri for uønskede partikler. Å oppholde seg i et rom med mye støv i luften er ikke godt for noen – spesielt ikke for de som plages med allergi eller astma. Både grovfiltre og finfiltre til varmepumper bidrar til å bedre luften i hjemmet betraktelig.

For å få maks utbytte av luft-til-luft-varmepumper må filtrene rengjøres eller skiftes ut jevnlig. Regelmessig vedlikehold og et filter av god kvalitet er alfa og omega for et godt inneklima. For pollenallergikere anbefales det å bytte filter før hver pollensesong.

3. KULLFILTER FANGER OPP UØNSKET LUKT

Kullfilter, også kalt «air cleaning»-filter eller «deodorizing»-filter, gir som de andre filtrene renere luft. I tillegg har det en genial funksjon – det fjerner uønsket lukt.

For hjem med dyr kan denne funksjonen være kjærkommen. Filtrene renser kontinuerlig luften, slik at hjemmet ditt lukter godt og får et bedre inneklima.

Kattunge som ligger på stol. Foto.

4. EN REDDENDE ENGEL I INFLUENSASESONGEN

I tillegg til å skape renere luft ved å fange opp støvpartikler, kan filtrene også være et våpen mot sykdom i influensasesongen – filtrene fanger nemlig også opp bakterier og virus.

I et laboratorium på 25 kubikkmeter har vi utført tester som konkluderte med at hele 99 prosent av bakterier, virus og svevestøv ble borte ved bruk av filter. Resultatene underbygger påstanden om at luften i hjemmet blir bedre med en varmepumpe.

BEDRE YTELSE VED JEVNLIG VEDLIKEHOLD

Luft-til-luft-varmepumper yter bedre hvis de blir tatt godt vare på – dette gjelder spesielt filtrene. Disse bør støvsuges og rengjøres regelmessig for å opprettholde den gode effekten. Godt vedlikehold av filtrene gjør også at varmepumpen varer lenger. Husk at både grov- og finfiltrene bør rengjøres regelmessig.

Manglende vedlikehold vil i verste fall føre til at varmepumpen slutter å fungere. I beste fall vil pumpen gradvis miste varmeeffekten, eller kjøleeffekten. Når filtrene i en varmepumpe tettes til, begrenses mengden luft som kommer ut av innedelen, noe som også kan føre til dårligere inneklima. Dette gjelder alle luft-til-luft-varmepumper, og bør tas på alvor.

PÅ TIDE Å KJØPE NYTT FILTER?

Alle våre luft-til-luft-varmepumper leveres med grovfilter, noen modeller leveres også med finfiltre. Ønsker du et pollen/finfilter og eventuelt et kullfilter, eller kanskje bytte utslitte og gamle filtre, kan disse kjøpes løse. Er filteret ditt gammelt og har blitt mindre effektivt? Da vil kjøp av nytt filter være en rimelig investering for bedre inneklima og økt komfort i boligen. Se oversikt over alle våre filtre her.

0