Slik rengjør du filtrene i varmepumpen

Filter under rennende vann i springen. Foto.

Varmepumpens filtre bør rengjøres regelmessig

Med regelmessig vedlikehold og rengjøring holder du varmepumpen din i topp stand. Men hvor ofte, og hvordan bør du rense filtrene i varmepumpen?

En varmepumpe er en god investering. For å sikre best mulig holdbarhet og effektivitet er det er viktig å huske å vedlikeholde produktet. Dette er ingen stor, men likefullt viktig jobb. Skitne filtre kan over tid forårsake kondensering i varmepumpen og bidra til dannelse av sopp og mugg, og behovet for utskifting vil inntre raskere enn normalt. Rengjøres ikke varmepumpen regelmessig, vil den også fungere dårligere.

Rengjøring av varmepumpen

Hvor ofte du skal rengjøre varmepumpen avhenger av mange faktorer. Har du dyr i hus, røyker inne eller bor i et forurenset område, kan du ha behov for å rengjøre pumpen oftere.

Varmepumpen bør rengjøres raskt og enkelt hver andre uke, eventuelt etter behov.
Hver tredje måned, eller etter behov, trenger den en grundigere rengjøring.

I tillegg til vedlikeholdet du gjør selv, trenger varmepumpen nødvendig ettersyn og en grundigere service hvert 2.-3. år, avhengig av bruk og miljø der du bor. Denne servicen er mer omfattende og må utføres av en fagperson. Dette sikrer en pumpe som varer og fungerer utmerket i lang tid.

Forberedelser før rengjøring av filtrene

Før du går i gang med å rengjøre varmepumpen må du alltid starte med å slå den av med fjernkontrollen, deretter tar du sikringen eller trekker ut stikkontakten til utedelen.

Når du først er i gang med å rense innedelens filtre, sjekk gjerne samtidig utedelen for pollen, løv, rusk og rask. Fjern eventuelt dette og vask den utvendig med for eksempel Zalo-vann og svamp. Deretter går du inn og tar av frontdekselet på innedelen og gjør deg klar til å rengjøre filtrene.

To ulike filtre rengjøres

Det første du ser når du åpner varmepumpen er grovfiltrene. Disse tar unna de største partiklene som støv, menneske- og dyrehår. Grovfiltrene bør rengjøres hver andre uke, eller etter behov.

Grovfiltrene skal tas av og støvsuges varsomt med børstemunnstykke. Man kan oppnå gode resultater med støvsuging alene, men det beste er å skylle filtrene i lunkent vann fra springen i tillegg. Etter skylling med vann må de tørke godt i skyggen før de settes tilbake.

Rene filtre. Foto.

I noen av våre varmepumpemodeller finnes det også luftrengjøringsfiltre, eller finfiltre som de også kalles. Disse har to funksjoner:

1. Holde ditt innemiljø fritt for mindre støvpartikler, bakterier, virus, mugg og allergener.
2. Fjerne vond lukt.

Finfiltrene kan vaskes på samme måte som grovfiltrene, eller legges i lunkent vann i 15 minutter og skylles godt etterpå. I motsetning til grovfiltrene kan de ha behov for utskiftning. Vi anbefaler at du bytter finfiltre når støv, urenheter eller lukt ikke kan fjernes gjennom rengjøring, eller for eksempel når din varmepumpe skal ha service. Er du plaget av pollenallergi, kan det være lurt å rengjøre eller skifte ut finfilteret oftere i pollensesongen.

Dersom du er usikker på hvordan du skal rengjøre filtrene i din varmepumpe, kan du ta en titt vår instruksjonsfilm eller ta kontakt med din lokale forhandler!

0