Kan man flytte varmepumpen sin?

Kunde og montør sjekker perfekt plassering for varmepumpe i stue. Foto.

Vurderer du å flytte på varmepumpen din? Da er det et par ting du bør tenke på.

Uansett om det skyldes oppussing, ny romfordeling eller rett og slett ombestemmelse lurer mange på om det går an å flytte varmepumpen sin. Alt er mulig sier vi, men skal varmepumpen flyttes må du ta forholdsregler.

Ikke forsøk å flytte varmepumpen selv

Enten du ønsker å flytte varmepumpens innedel, utedel eller begge deler, må det tas hensyn til total lengde mellom utedel og innedel, veggtype, isolering og elektriske komponenter. Varmepumpen kan også  nedmonteres og installeres på nytt, men da er det viktig å tenke på gassrør, kanaler og ledninger.

En autorisert fagperson skal alltid montere nye varmepumper, og de skal også stå for nedmontering og eventuell omplassering. Kuldemediet i maskinen går i en lukket krets mellom inne- og utedel, så dersom man ikke har nok erfaring med å flytte varmepumper kan dette bli skadet. Det kan føre til farlige lekkasjer som er svært skadelig for miljøet. Husk derfor å alltid kontakte en fagperson med F-gass-sertifisering dersom varmepumpen skal flyttes.

autorisert-forhandler

Flytte varmepumpen eller kjøpe en ekstra?

I teorien kan det virke som en god idé å flytte en varmepumpe fra et rom til et annet. Kanskje du har satt opp varmepumpen på soverommet, og føler et større behov for å ha den i stua, gangen eller på kjøkkenet? Det er lett å tenke at du ikke benytter deg så mye av varmepumpen i et gitt rom, men flytter du den er det godt mulig at du merker en stor forskjell og angrer deg. På soverommet har du kanskje ikke behov for veldig mye oppvarming, og når det begynner å bli minusgrader utenfor kan du kjenne på savnet etter en varmepumpe i stua. Du flytter over varmepumpen til oppholdsrommet, og går en behagelig vinter i møte. Når sommeren derimot kommer vil mange savne varmepumpens nedkjølende effekt på soverommet.

Tenk deg derfor alltid nøye om før du flytter varmepumpen. Kanskje du bør la den bli hengende der den er og heller supplere med en ekstra varmepumpe i et annet rom?

Safirsort Kaiteki i spisestue. Foto.

Få en sertifisert installatør til å flytte varmepumpen

Varmepumper er høyteknologiske maskiner. I deres kjølemedium finnes det fluorforbindelser som kan være en miljøtrussel dersom varmepumpene ikke håndteres korrekt. Nettopp derfor ble det i 2013 innført et krav om F-gass sertifisering for alle som skal montere varmepumper. Det er også viktig at maskinene blir behandlet med varsomhet når de nedmonteres og plasseres andre steder i boligen. En fagperson med kompetanse og sertifisering skal derfor alltid stå for dette arbeidet.

Dårlig montering vil også kunne medføre en risiko for at varmepumpen ikke fungerer optimalt. Flytter du varmepumpen selv kan det skje at rørkretsen ikke tettes skikkelig, og vakuumeringen ikke blir utført riktig. Lav til ingen effekt kan bli resultatet av feilmontering. Du vil altså både ha en sikrere og bedre varmepumpe når du benytter deg av en fagperson til å flytte varmepumpen.

Vi hjelper deg gjerne med å flytte varmepumpen

Det finnes ulike grunner til at man velger å flytte varmepumpen sin. Uansett grunnlag er det viktig å bruke rette fagfolk til å utføre arbeidet. Hos Mitsubishi Electric får du god assistanse fra flinke fagpersoner over hele landet. Bestill gjerne en gratis befaring, så kan en autorisert forhandler se om du har behov for å flytte varmepumpen eller ei. Dersom dere finner ut at det er en god idé får du hjelp og dere blir enige om jobben. Oversikt over våre forhandlere finner du her.

0