Slik bruker du varmepumpa mest økonomisk

Mann som betaler regninger via pc. Foto.

Økonomisk bruk av varmepumpa

Varmepumpa er en kostnadseffektiv oppvarmingskilde. Bruker du den riktig kan strømforbruket bli enda lavere – og strømregninga enda billigere.

Sammenlignet med elektrisk oppvarming, som panelovner og gulvvarme, er varmepumper en svært økonomisk oppvarmingskilde. Særlig når strømprisene er høye og vintrene lange, er det mye penger å spare med varmepumpe. Aller mest er det å spare dersom du bruker varmepumpa så økonomisk som mulig. Dette handler gjerne om riktig bruk av innstillinger, sensorer, funksjoner, jevnlig rengjøring og service.

Riktig bruk av innstillinger

Ikke skru varmepumpa av og på

Ønsker du lavere strømforbruk og billigere strømregning er det jevn drift som gjelder. Varmepumpa bør som hovedregel stå på hele tiden. Kun ved fare for tordenvær og lengre reiser der man ikke får fulgt med på været, bør varmepumpa slås av.

Grunnen til at varmepumpa er mest økonomisk ved kontinuerlig drift er rett og slett fordi den da kan jobbe på lavere hastighet. Jo lavere hastighet varmepumpa jobber på, dess mindre strøm bruker den. Om den eksempelvis slås av om natten, mens du er på jobb eller helgetur, må den jobbe hardt for få temperaturen opp igjen, noe som gjerne krever en del strøm. Det er derfor mest økonomisk å la varmepumpa jobbe jevnt og trutt hele døgnet.

Safirsort Kaiteki i spisestue. Foto.

Bruk manuell modus

I tillegg bør du styre unna automatisk modus, og heller styre temperaturen manuelt. Dette fordi automatisk modus kan villede varmepumpa til å tro at du ønsker lavere temperatur dersom du fyrer i peisen en kald vinterkveld, eller høyere temperatur om du lufter godt en varm sommerdag.

Dette bidrar igjen til ujevn drift og en varmepumpe som ikke spiller på lag. Velg derfor alltid ønsket driftsmodus manuelt – enten varmedrift eller kjøledrift – og sett varmepumpa på ønsket temperatur. Da vet du med sikkerhet av varmepumpa jobber effektivt og økonomisk, og unngår at strømregninga blir dyrere enn nødvendig.

Smart bruk med i-see Sensor

i-see Sensor er en smart funksjon for økonomisk og målrettet bruk av varmepumpa Sensoren registrerer og memorerer rommets utforming, og skanner kontinuerlig rommet fra side til side. Oppdages ujevn temperatur vil varmepumpa kanalisere varmen eller kulden mot området med temperaturavvik, og på den måten sørge for at temperaturen alltid holdes jevn i hele oppholdsrommet.

Sensoren kan også registrere folks tilstedeværelse og fravær, med mulighet for automatisk sparemodus når du forlater rommet. Dette vil gi vesentlig strømbesparelse over tid.

Toppmodellen Uwano og bestselgeren Kaiteki er utstyrt med denne teknologien.

I-See-sensor på rubinrød Kaiteki. Foto.

Slik bruker du i-see Sensorens ulike kontrollmoduser:

Knappen som styrer i-see Sensoren finner du nederst til venstre på kontrollen, markert med «SENSOR». For å trykke inn denne knappen trenger du en tynn gjenstand.

  • Ett trykk aktiverer i-see Sensoren
  • To trykk aktiverer påvisning av fravær
  • Tre trykk aktiverer påvisning av fravær med automatisk av-funksjon
  • Fire trykk deaktiverer i-see Sensoren

 

Jevnlig rengjøring og service

Jevnlig vedlikehold er viktig for at varmepumpa får jobbe så effektivt som mulig, uten å måtte bruke mer kraft enn nødvendig. Er filtrene skitne må varmepumpa jobbe hardere for å levere varmen eller kulden du ønsker, og det drar mer strøm. Sørg derfor for å rense filtrene en til to ganger i måneden for å sikre økonomisk bruk. Det er også viktig at varmepumpa gjennomgår service hvert andre til tredje år.

Les også: Dette er 5 tegn på at varmepumpa di trenger service

Velg riktig modell – bestill gratis befaring

 Er du usikker på hvilken varmepumpemodell som passer best i ditt hjem? Bestill gratis befaring! Her hjelper vi deg med plassering, og kan anbefale modell basert på husets utforming samt dine ønsker og behov. I tillegg kan en gratis befaring avdekke potensiale for fremtidig strømbesparelse.

0