Dette bør du gjøre om varmepumpen ikke varmer

Dame som sitter med nettbrett. Foto.

Varmer ikke varmepumpen?

En varmepumpe gir et stabilt og komfortabelt inneklima, men hva gjør du hvis den plutselig ikke varmer skikkelig?

En varmepumpe av høy kvalitet som er riktig installert og montert, og som blir vedlikeholdt jevnlig, har alle forutsetninger på plass for å gi rikelig med varme. Hvis varmen plutselig uteblir, kan det være ulike årsaker til dette. Den aller vanligste er tette filtre.

Sjekk om filtrene er tette

Noen kan ha en varmepumpe i flere år uten å åpne lokket for å rengjøre filtrene. I disse tilfellene er filtrene tettet igjen av støv, og systemet blir lite effektivt fordi tette filtre sperrer for luftstrømmen.

Varmepumper bør rengjøres omtrent én gang i måneden for økt levetid på produktet, bedre inneklima og for bedre effekt og energibesparelse. Har du glemt å rengjøre den på en stund og varmen uteblir, er det lurt å rengjøre filtrene i varmepumpen og gi innedelen en skikkelig rengjøring.

Et filter i en varmepumpe som bør rengjøres.

Sjekk innstillingene på fjernkontrollen

Står varmepumpen din på varmedrift (HEAT)? Dersom den står på «AUTO» kan du oppleve at den begynner å kjøle hvis du for eksempel fyrer i peisen. Vi anbefaler derfor at du har den på «HEAT» når du ønsker varme, og på «COOL» hvis du ønsker kjøling.

Manuell innstilling til varme- eller kjøledrift gir deg en mer stabil innetemperatur. Det er også lettere å holde temperaturen jevn dersom du ikke skrur den av og på. Se derfor til at fjernkontrollens display viser sol-ikonet dersom varmen uteblir.

Juster temperatur og viftehastighet

Ved kaldere temperaturer ute, må varmepumpen jobbe mer for å produsere varme. De fleste må derfor i disse periodene skru opp viftehastigheten og/eller temperaturen.

Står pumpen for eksempel på 21 grader og veldig lav viftehastighet når det er skikkelig kaldt ute, bør du nok skru opp både temperatur og viftehastighet.

Er varmepumpen din tilpasset nordiske forhold?

Ikke alle varmepumper på markedet er tilpasset nordiske forhold. Noen rimeligere modeller egner seg godt til aircondition om sommeren, men varmer ikke skikkelig om vinteren.

Har du en varmepumpe fra Mitsubishi Electric, er den tilpasset nordiske forhold. Har du i tillegg en modell med Hyper Heating-teknologi, har pumpen din ekstra høy varmekapasitet i kaldt klima og fabrikkgarantert varmedrift ned til minst -25°C. Toppmodellen Uwano har fabrikkgarantert drift helt ned til -30°C.

Varmepumpen og toppmodellen Uwano.
Toppmodellen Uwano.

Har varmepumpen stoppet helt opp?

Det kan skje at varmepumpen stopper, og da er det ingenting som fungerer – heller ikke varmedriften. Ta sikringen i ti minutter og start varmepumpen på nytt. Om problemet vedvarer, ta direkte kontakt med din lokale forhandler.

Fortsatt ingen varme? Ta kontakt med din lokale forhandler

Har du testet alle punktene ovenfor og sjekket at alt er i orden, men opplever fremdeles at varmepumpen ikke gir varme? Da bør systemet sjekkes av en fagperson. Ta kontakt med forhandler eller installatør som monterte varmepumpen, eller en Mitsubishi Electric forhandler i nærheten, for å avtale tid for en sjekk av anlegget.

0