Kan det bli for kaldt for varmepumpa?

Vinterlandskap og solnedgang. Foto.

Overlever varmepumpen ekstremkulde?

Norge er et kaldt land store deler av året, og noen områder opplever ekstremkulde. Mange lurer derfor på om det egentlig kan bli for kaldt for varmepumpa.

Tidligere hadde varmepumper et rykte på seg for å prestere dårlig når vinteren herjet på sitt verste. Når minusgradene kom med snø og vind var det vanskelig å få dem til å avgi god effekt. Heldigvis har varmepumpeteknologien utviklet seg enormt de siste årene, og nå tåler de aller fleste kvalitetspumper temperaturer langt under 20 minusgrader.

Hvis varmepumpen din ikke varmer skikkelig eller plutselig slutter å varme når det er kaldt ute, kan det være ulike årsaker til dette. Den aller vanligste er tette filtre. Sjekk hva du bør gjøre hvis varmen uteblir.

LUFT-TIL-LUFT VARMEPUMPER TAKLER EKSTREMKULDE

Safirsort Kaiteki i stue. Foto.

Luft-til-luft varmepumper er de desidert vanligste varmepumpene her til lands. De er enkle å installere og utgiftene til oppvarming kuttes raskt. Samtidig avgir de god effekt hva gjelder oppvarming, nedkjøling og luftrensing.

Mitsubishi Electrics modeller UwanoIGURUFuro og Kaiteki er spesielt designet for kalde nordiske forhold. De har kraftige kompressorer med Hyper Heating-teknologi som gjør at de oppnår ekstrem varmekapasitet, er svært stillegående og har fabrikkgarantert varmedrift ned til minst -25°C. Toppmodellen Uwano har fabrikkgarantert drift helt ned til -30°C.

En annen populær modell er DUO 7000, hvor du kan ha to innedeler knyttet til én utedel. Perfekt for deg som trenger varmepumpe i to etasjer, men ikke ønsker flere utedeler. Denne modellen har også Hyper Heating-teknologi og enorm varmekapasitet. Ved -15°C ute vil den kunne avgi hele 6400W, som tilsvarer varmen fra over 6 panelovner!

LUFT-TIL-VANN VARMEPUMPER TÅLER OGSÅ KULDA GODT

Selv om luft-til-luft-varmepumpene er de mest populære, har også luft-til-vann-varmepumpene godt fotfeste i vårt nordiske marked. Her får du løsninger som kan stå for både oppvarming og varmtvannsproduksjon. Disse varmepumpene er svært miljøvennlige, fører til store besparelser og gir høy komfort. Ecodan-modellene leveres i flere størrelser og løsninger tilpasset boligens behov, og har fabrikkgarantert drift ned til -28°C.

 VÆSKE-TIL-VANN-VARMEPUMPER BRYR SEG IKKE OM TEMPERATUREN UTE

Temperaturmåler som henger på vegg. Foto.

Dersom du installerer et bergvarmesystem spiller ikke utetemperaturen noen rolle. Væske-til-vann-varmepumper henter nemlig energien fra fjell eller vann hvor temperaturen holder seg mer stabil året rundt.

Med bergvarmesystemet GEODAN får man den samme gode teknologien og kvaliteten man finner i øvrige varmepumper fra Mitsubishi Electric. Maskinen har lav vekt og høyde, noe som gjør den enkel å installere, og ypperlig for både nyinstallasjon og utbytte av eldre løsninger. Adaptiv borehullskontroll, inverterteknikk, WiFi og Smartgrid ready gjør den svært intelligent. GEODAN er også ekstremt stillegående, og med R32 kjølemedium og energiklasse A+++ for varme er den både energieffektiv og miljøvennlig.

FÅ HJELP TIL Å FINNE RETT MODELL

Bestiller du en gratis befaring fra dyktige fagfolk, får du god veiledning og informasjon om hvilken type varmepumpe som passer dine behov best og hvor den burde plasseres. Du får også en faglig god montering av produktet som vil sikre trygg og økonomisk drift og varighet i mange år, samt opplæring i bruk og vedlikehold av maskinen.

0