Spar penger med varmepumpe – uansett om strømprisen er høy eller normal

dame strikker i sofaen

Å bruke varmepumpe fremfor tradisjonelle elektriske løsninger for romoppvarming, gir store besparelser når strømprisene er høye. Men visste du at varmepumper også gir besparelser ved normale strømpriser?

Hvor store besparelsene blir med en varmepumpe avhenger av særlig fire ting:

  • Om varmepumpa er ny eller gammel
  • Valg av riktig modell
  • Faglig og korrekt montering
  • Vedlikehold og økonomisk bruk

 

I denne artikkelen vil vi utforske hvor mye du kan spare på romoppvarming med varmepumper sammenliknet med elektrisk oppvarming – selv når strømprisene er innenfor det normale spekteret. Vi vil også se på hvorfor profesjonell montering er viktig, hvorfor nye varmepumpemodeller kan gi bedre lønnsomhet sammenlignet med eldre versjoner, samt hvordan varmepumpen bør brukes for best besparelse.

Så mye sparer du med varmepumpe

Basert på SSB sitt estimat på gjennomsnittlig strømpris for tredje kvartal 2023 og tall fra Forbrukerguiden og SSB, har vi gjort et enkelt regnestykke for å sammenligne hva en bolig med elektrisk oppvarming bruker på strøm versus en bolig med varmepumpe som oppvarmingskilde. I eksempelet er gjennomsnittsboligen en enebolig med tre personer på 120 kvadratmeter.

regnestykke som viser besparelser på el vs. varmepumpe 3. kvartal 2023

Som eksempelet viser bruker en gjennomsnittsbolig med elektrisk oppvarming 1000 kWh strøm på oppvarming i måneden. En gjennomsnittsbolig med varmepumpe som oppvarmingskilde bruker kun 600 kWh. I løpet av en måned utgjør det en besparelse av strømkostnadene på 456 kroner, og i løpet av et år er besparelsen 5.476 kroner. Det betyr at du i løpet av få år vil spare inn beløpet varmepumpa koster. I løpet av 15 år vil besparelsen være hele 82.140 kroner med en gjennomsnittlig strømpris på 113,9 øre (inkl. nettleie, avgift og strømstøtte). Ved høyere strømpriser blir besparelsene enda større.

Nye varmepumper vs. eldre modeller

 Eldre varmepumper vil også være mer lønnsomme enn elektrisk oppvarming, men ønsker du enda større besparelser kan det være smart å investere i en ny varmepumpe.

Nye varmepumper er mer energieffektive, har moderne teknologi og avanserte funksjoner som gir bedre kontroll over oppvarmingssystemet og mulighet for integrering med smarthus og intelligente styresystemer. I tillegg har nye modeller:

  • et mer effektivt kuldemedium og høyere COP/SCOP-verdier som bidrar til lavere energiforbruk ved samme effekt.
  • bedre ytelse ved veldig lave utetemperaturer.
  • kortere og mer effektive avriminger.
  • vesentlig lavere lydnivå (både inne og ute).
  • bedre filterteknologi som fanger opp selv veldig små partikler.

 

Alle våre modeller er mer energieffektive enn tradisjonell elektrisk oppvarming. Hvilken modell som passer deg og dine behov vil likevel variere. Før du bestemmer deg for hvilken modell du skal kjøpe, bør du derfor sette deg inn i de ulike modellenes funksjoner og egenskaper, samt gjøre deg opp en mening om hva du ønsker av den nye varmepumpa.

Gulvmodellen Furo

Velg riktig varmepumpe for deg og dine behov

For å oppnå best effekt og høyest mulig besparelse, er valg av riktig modell viktig. Kanskje bor du i et område med milde vintre og varme somre, kanskje bor du et sted med oppvarmingsbehov året rundt – eller kanskje trenger du en kraftig varmepumpe til hytta på fjellet, som varmer godt selv på de aller kaldeste dagene. Mitsubishi Electric har noe for alle:

Komfortmodellen Gussuri er vår nyeste modell. Den er ekstremt stillegående og kompakt, og passer godt på soverom og i mindre boliger der klimaet ikke er så kaldt.

Toppmodellen UWANO er vår kraftigste varmepumpe med fabrikkgarantert varmekapasitet helt ned til -30 grader. Bor du i et område med kalde temperaturer og har stort varmebehov kan dette være modellen for deg.

Bestselgeren Kaiteki kombinerer kraftig varmekapasitet med et tidløst design der du kan velge mellom fire farger: hvit, perlehvit, safirsort og rubinrød.

Kompaktmodellen IGURU er en liten tøffing som er svært effektiv, uten å ta mye plass.

Gulvmodellen Furo er stillegående og kraftig, og designet for deg som har behov for stor varmekapasitet og ønsker en diskré plassering nede ved gulvet.

Designmodellen Zen er supertynn, men effektiv. Modellen kommer i tre ulike farger: hvit, sølv og sort, og passer godt inn som del av interiøret.

Har du vannbåren varme kan en luft-til-vann-varmepumpe være fordelaktig. Denne kan også varme opp tappevannet i boligen.

montør forklarer på gratis befaring

Montering, vedlikehold og økonomisk bruk

Korrekt montering er en forutsetning for at din varmepumpe skal fungere best mulig, og tåle de påkjenningene den blir utsatt for i vårt kalde, nordiske klima.

Det er mange elementer i en montering som må utføres riktig for at varmepumpa skal holde i mange år, og levere god og stabil varme. Våre autoriserte forhandlere har kompetansen som trengs for å oppnå akkurat dette.

Ved å benytte en av våre autoriserte forhandlere får du også gratis befaring av fagperson, hjelp til å velge riktig modell og plassering, montering av F-gass sertifisert montør, og god oppfølging i ettertid.

Utover korrekt montering er korrekt bruk og vedlikehold avgjørende for besparelsen. De viktigste punktene for mest mulig økonomisk bruk er:

 

Gratis befaring

Vurderer du å kjøpe ny, eller oppgradere din gamle varmepumpe? Bestill gratis befaring og la en av våre autoriserte forhandlere hjelpe deg med valg av modell, plassering, opplæring i bruk og vedlikehold av maskinen – og alt du trenger for best mulig besparelse.

0