Hvor du bor er avgjørende for valg av varmepumpe – dette bør du vite før du kjøper

En far og en datter smiler til hverandre gjennom et vindu

Med store klimavariasjoner internt i landet er ikke alltid EUs klimasoneinndeling, med Helsinki som referanse på kald klimasone, korrekt for Norge. Før du investerer i en varmepumpe bør du derfor sette deg inn Norges egne klimasoner, og finne ut hvilken klimasone du faktisk bor i.

Norges klima er preget av store variasjoner. Mens Sør-Norge og Vestlandet i stor grad har milde vintre, kan temperaturen synke langt under null på Østlandet, i Midt-Norge, Nord-Norge, Troms og Finnmark. Med andre ord vil nordmenns kjøle- og varmebehov variere fra landsdel til landsdel. For å finne varmepumpen som passer deg og dine behov best, er det derfor avgjørende å vite hvilken klimasone du bor i.

Finn din klimasone

Alle dagens varmepumper kommer med en energietikett som viser EU (eco design) sine tre klimasoner, samt hvilken av disse sonene den bestemte varmepumpen egner seg best i, men på grunn av landets interne klimavariasjoner vil ikke dette alltid stemme. I tillegg til å se på EUs klimasoneinndeling er det derfor lurt å benytte «Köppens klimasonetabell» for å skille mellom Norges egne klimasoner.

Köppens klimaklassifikasjon Norge
Köppens klimasoner basert på normalperioden 1991-2020. Av MET. Kilde: Snl / Lisens

«Köppens klimasonetabell» deles inn i fem klimasoner. Tre av disse er relevant for Norge:

  • Varm-temperert klima (C-klima)
  • Kald-temperert klima (D-klima)
  • Polarklima (E-klima)

Varm-temperert klimasone er der temperaturen i årets kaldeste måned er mellom +18 og -3°C. Denne klimasonen blir stadig mer utbredt, særlig i områder langs kysten, på Vestlandet og i Sør-Norge.

Kald-temperert klimasone er der temperaturen i årets kaldeste måned er under -3°C, samt +10°C eller mer i den varmeste. Denne klimasonen er typisk for Østlandet, Midt-Norge og store deler av Nord-Norge, Troms og Finnmark.

Polarklima finnes der gjennomsnittstemperaturen i årets varmeste måned er under +10°C. Typiske steder med polarklima i Norge er i fjellområder, langs kysten av Finnmark og på Svalbard.

kystlandskap vinter

For deg som bor i varm-temperert klimasone

Bor du langs kysten på Vestlandet eller i Sør-Norge, bor du i en varm-temperert klimasone. I denne klimasonen vil virkningsgraden ofte være vesentlig bedre sammenlignet med resten av landet, på grunn av mildere vintertemperaturer. For å dekke varmebehovet i disse områdene har du derfor et bredere produktsortiment å velge mellom. For eksempel kan du trygt installere designmodellen Zen og komfortmodellen Gussuri, i tillegg til de andre modellene våre.

Uansett modell er det en fordel at varmepumpen er energieffektiv og billig i drift. For å se hvor mye varmeenergi varmepumpen leverer i forhold til hvor mye elektrisk energi den bruker i løpet av et år, kan du se på varmepumpens SCOP-verdi. Jo høyere SCOP-verdien er, desto lavere strømforbruk og lavere strømregning får du. Det samme gjelder for kjøling, men her heter verdien SEER.

nordnorsk vinterlandskap

For deg som bor i kald-temperert klimasone

Østlandet, Midt-Norge og store deler av Nord-Norge, Troms og Finnmark har en kald-temperert klimasone. Bor du her vil en kraftig varmepumpe med Hyper Heating-teknologi og høy varmeeffekt med fabrikkgarantert varmekapasitet ned til -25-30°C være en god investering.

Gode varmepumper for kaldt klima bør ha maks varmekapasitet på mellom 5 og 7 kW. Til sammenligning ligger en vanlig panelovn ofte rundt 1 kW.

Modellene UWANO, Furo, IGURU og Kaiteki er kraftige modeller med høy varmekapasitet og Hyper Heating-teknologi som passer perfekt i kald-temperert klimasone. Trenger du to innedeler vil Duo 7000 være et godt alternativ.

hyttefelt

For deg som bor i polarklima

Polarklima finnes i fjellet, langs kysten av Finnmark og på Svalbard. Hytter og hus som ligger her vil trenge kraftige varmepumper med høy varmekapasitet som varmer godt selv på årets aller kaldeste dager.

Toppmodellen UWANO er spesielt utviklet for Skandinavia, og er testet i hardt og ugjestmildt klima. Med fabrikkgarantert varmekapasitet ned til -30°C har den en ekstrem varmekapasitet som dekker varmebehovene vi har i Norge selv på årets kaldeste dager.

På tide med ny varmepumpe? Bestill gratis befaring

Har du en eldre varmepumpe eller en varmepumpe som ikke passer klimasonen du bor i? Da er det kanskje på tide med en ny. Bestiller du gratis befaring får du hjelp av dyktige og autoriserte fagfolk til å finne den beste modellen for deg og dine behov. Befaring er gratis og helt uforpliktende.

0