Varmepumpe, et perfekt valg til hytta!

Mann på hytteterrassen med kaffe og mobiltelefon. Foto.

Det kan lønne seg med varmepumpe på hytta

Brukes hytta hyppig kan det fort lønne seg med varmepumpe i stedet for eldre oppvarmingsløsninger. I tillegg vil hytteturen bli betraktelig mer komfortabel.

Hytter er for mange forbundet med upretensiøs enkelhet. Det skal være litt harde bud, med utedo, mangel på innlagt vann og kalde rom som trenger lang tid på å bli varme. Trenger det egentlig å være sånn?

I dag ser vi at stadig flere har behov for en hytte med mer komfort – slik at avbrekket fra hverdagen blir mer energigivende. Nordmenn vender seg vekk fra tunge løft, og ser heller frem til fridager og ferier på moderne hytter. Selv om de fleste nå sverger til innendørs toalett og innlagt vann er det fremdeles mange som bruker eldre metoder for oppvarming. En varmepumpe kan være siste brikken i puslespillet som gjør hytteturen komplett.

DERFOR BØR HYTTA UTSTYRES MED VARMEPUMPE

Varmepumper blir stadig mer vanlig å finne i norske hjem. Mange har også fått øynene opp for varmepumpe på hytta, men det har ikke tatt helt av enda. Og rart er det, da en varmepumpe bruker adskillig mindre energi for å skape samme mengde varme som andre oppvarmingsmetoder. Sammenligner du for eksempel varmepumper med panelovner vil pumpene kunne produsere samme mengde varme til én fjerdedel av prisen.

Luft-vann-varmepumper er spesielt godt egnet til hytter da de kan brukes til mer enn oppvarming av rom. De kan også brukes til varmtvannsoppvarming. En luft/vann-varmepumpe bruker energien i luften ute til innendørs oppvarming. Varmen fordeles gjennom et vannbårent system i gulvet, radiatorer eller viftekonvektorer. Dette fører til en god varmedistribusjon og holder innetemperaturen svært jevn. Dersom du velger å føre varmen i gulvene vil du også kunne nyte godt av et lunt underlag som føles godt for kalde føtter.

Bruker du hytta i vinterhalvåret, kan vi anbefale varmepumpene IGURU og Kaiteki. De bruker begge Hyper Heating-teknologi som gir ekstra god varmekapasitet. Varmen kommer raskt, og du trenger sjelden å supplere med andre varmekilder for å ha det komfortabelt inne når det herjer ute. De to varmepumpene har i tillegg innebygget WiFi, slik at du blant annet kan varme opp hytta før du kommer frem, eller stille den inn på kjøling om sommeren.

En Iguru varmepumpe som henger inne på en tømmervegg. Foto.

TIL BÅDE KJØLING OG OPPVARMING

Luft-til-luft-varmepumper gjør mer enn å redusere strømforbruket. Dersom sommeren blir varm kan også varmepumpen reverseres og gjøre det kjølig og behagelig inne. Med en luft-luft-varmepumpe trenger du bare stille den inn på kjøling, så vipps har du et topp moderne aircondition-anlegg i hytta.

Det er også enkelt å installere luft-luft-varmepumper, og når de er på plass vil de ikke gjøre et stort nummer ut av seg. Det finnes en rekke stilige varmepumper som sklir sømløst sammen med eksisterende interiør. I tillegg kan du unngå ubeleilig plassering sammenlignet med panelovner. Meget gunstig med tanke på innredning.

PEIS OG VED ER KOS, MEN KOSTBART

Det finnes få ting som er så koselig som å tenne opp i peisen. Det krever imidlertid litt innsats. Veden skal hentes, skjæres og kløyves.

Bilde inn i peis

Dersom du må hogge ved selv må du også passe på at den lagres riktig, slik at den er klar til bruk når det er behov for varme. Kjøper du heller vedkubber i sekk kan dette raskt bli en dyr affære – særlig hvis du drar ofte på hyttetur. Ikke bare er veden dyr i seg selv, det er også slik at en vanlig peis kun klarer å utnytte 10-25% av varmen i veden. Det må altså mye ved til, for relativt lite oppvarming.

Kort oppsummert kan vi si at peis er utrolig hyggelig og er flott å ha i hytta, men da helst som supplement til en annen form for oppvarming.

PANELOVNER KAN VÆRE UPRAKTISKE

Selv om panelovner som regel holder en lav temperatur på overflaten, samtidig som de effektivt sprer varme rundt om i rommet, er de ofte store og kan føre til vansker for møblering. Mange har mindre hytter enn hjem, og vil derfor gjerne ha mulighet til å utnytte mest mulig av planløsningen.

Gjennomstrømningsovner finner du i flere størrelser, men kan ofte gjøre luften tørr og irriterende for luftveiene. Dette skjer spesielt ofte når de ikke har vært i bruk på en stund. Mange merker også at det fort kan lukte litt brent støv når disse ovnene settes på. Siden hytta ikke er et sted du tilbringer tid hele året vil slike ovner gjerne stå ubrukte over lang tid – og da vil risikoen for dårlig luft øke. Panelovner og gjennomstrømningsovner kan være rimelige i innkjøp, men kanskje ikke den beste løsningen for hytta. I tillegg er disse ovnene svært lite kostnadseffektive sammenlignet med en varmepumpe.

FINN UT HVILKEN VARMEPUMPE SOM PASSER FOR DIN HYTTE

Alle hytter er forskjellige, og derfor er det ikke alltid like lett å finne frem til den løsningen som passer best for deg. Noen vil absolutt dra nytte av en luft-til-luft-varmepumpe fremfor en luft-til-vann-varmepumpe. Dette er et kostnadsspørsmål: Hvor mye er du villig til å investere? Det er alltid lurt å rådføre seg med en ekspert før du tar en avgjørelse som kan påvirke både kostnader og effektivitet.

Hvis du vurderer å installere en varmepumpe på hytta har du kanskje flere spørsmål. Ta kontakt med oss – så kommer vi frem til den beste løsningen for dine behov. Vi tilbyr gratis befaring med god kompetanse for å hjelpe deg på veien mot drømmehytta!

0