Dette bør du vite for å få mest mulig ut av varmepumpen på hytta

kvinne på terrassen på hytta

Både før og etter installasjon av varmepumpe på hytta er det flere ting som er viktig å huske på. Dette kan deles opp i fire kategorier: bruk, styring, valg av modell og plassering.

Riktig bruk av varmepumpen

Hytta er for de fleste et fristed hvor ferier og langhelger nytes, og ikke et sted vi er hver dag. En varmepumpe kan gi stor gevinst, men ideell bruk er dermed litt annerledes enn hjemme. Særlig gjelder dette bruk og styring.

Økt trygghet med 10-grader vedlikeholdsvarme

Bruk vedlikeholdsvarme (iSave, 10-gradersfunksjonen) for å:

  • Opprettholde anbefalt vedlikeholdstemperatur på 10 grader
  • Unngå frostskader og fryste rør
  • Oppnå bedre sirkulasjon og pådrag på kalde dager
  • Sørge for god avriming på utedelen

For å unngå frostskader og fryste rør på hytta, er det anbefalt å opprettholde en vedlikeholdstemperatur på 10 grader i de periodene den ikke er i bruk. De fleste varmepumper har en nedre set-temperatur på 10 grader. Når du forlater hytta er det derfor lurt å sette temperaturen til 10 grader og viftehastigheten på maks. Dette bidrar til bedre sirkulasjon, og øker pådraget på varmepumpen på svært kalde dager.

snøkledd hytte

Styr varmepumpen fra mobilen

Varmepumper fra Mitsubishi Electric for privat bruk i hus og hytter kommer med innebygget WiFi. Dette er en fin måte å følge med på varmepumpen og innetemperaturen i hytta når du ikke er der. Med fjernstyring via WiFi kan du også sette opp eller ned temperaturen i det du drar hjemmefra, og ankomme en perfekt temperert hytte både sommer og vinter. Dette gjøres enkelt via appen MELCloud.

For å styre varmepumpen via WiFi trenger du WiFi på hytta. Har du ikke dette, kan du også bruke 4G-dekning, som de aller fleste områder nå har. For å gjøre dette må du gå til innkjøp av en enkel 4G-ruter som kobles opp på hytta.

Husk reserveløsning på hytta

Fordi man ikke er på hytta til enhver tid, og WiFi- eller 4G-dekningen kan være svingende slik at man ikke får fulgt med 24/7, er det svært viktig å ha en reserveløsning for varme som er stilt inn på en lavere innslagstemperatur enn varmepumpen. Dette kan for eksempel være panelovner som er stilt inn på 5 grader. Dette er spesielt viktig i rom der det er utstyr eller vannrør som kan ta skade dersom temperaturen synker under null.

Velg riktig varmepumpe til din hytte

Hvilken varmepumpemodell din hytte trenger avhenger av flere faktorer. Er hytta ny, gammel, stor, liten, på høyfjellet eller i innlandet? Før valg av modell tas er det viktig å kartlegge hvilke behov du har for akkurat din hytte.

Husk også at hytter ofte ikke har samme isolasjonsstandard som hus, og gjerne trenger mer kapasitet per kvadratmeter enn en normal enebolig. En annen ting det er viktig å tenke over er dimensjonerende utetemperatur i området rundt hytta. Hytter på fjellet med røffe værforhold trenger kanskje en kraftigere varmepumpe enn hytter i mindre utsatte områder.

Eksempel: En 20 år gammel hytte på 60 kvm som er bygget etter TEK97 standard har et behov på mellom 40 til 50 watt/kvm ved et temperaturløft på 20K (10°C inne / -10°C ute). Dette utgjør mellom 2,5 til 3,0 kW.

Iguru i spisestue

Hvor på hytta bør varmepumpen plasseres?

Å være nøye med plassering av varmepumpen er enda viktigere på hytta enn i boligen du bruker daglig. Dette fordi man ofte kun er på hytta i helgene eller et par ganger i måneden, og ikke kan ha samme grad av tilsyn. At både inne- og utedel står fritt med god lufttilførsel, er derfor viktig.

Ved plassering av varmepumpen på hytta er det særlig viktig å huske på dette:

Innedelen:

  • Veggmodeller skal plasseres høyt på veggen, og gulvmodeller nede ved gulvet.
  • Plasser innedelen i rom som brukes mest.
  • Forsikre deg om at innedelen har god lufttilførsel, uten gjenstander i umiddelbar nærhet.

Utedelen:

  • Plasser utedelen så høyt som mulig (på grunn av snø).
  • Pass på å montere et varmepumpehus på utedelen dersom den står værutsatt.
  • Forsikre deg om at utedelen har god lufttilførsel.
  • Drener vann fra varmepumpen bort fra utedelen slik at det ikke bygger seg opp is under.

Få hjelp med gratis befaring

Vurderer du å installere en varmepumpe på hytta? Fyll ut kontaktskjemaet vårt for gratis befaring og kom i kontakt med en av våre forhandlere – de kommer frem til den beste løsningen for dine behov.

0