Derfor er det viktig med et godt inneklima

Godt inneklima

Vi tilbringer store deler av døgnet innendørs, særlig i vinterhalvåret. Et godt inneklima er derfor viktig for trivsel, livskvalitet og helse, men også for boligens tilstand. Med disse fire tipsene kan du enkelt få friskere luft innendørs.

Inneklimaet vårt påvirkes av en rekke ulike faktorer, deriblant ventilasjon, temperatur, renhold, fukt og muggsopp. Avgassing fra ting som hårspray, vaskemiddel, levende lys og parfyme gir også utslag. I tillegg påvirker faktisk årstidene: om vinteren er det vanlig at inneluften blir tørrere, og om høsten er den gjerne fuktigere.

HELSEN DIN PÅVIRKES AV DÅRLIG INNEKLIMA

Oppholder du deg i et bygg med dårlig inneklima over lengre tid, kan du få helseplager. Hodepine, tørr hud, unormal tretthet, nedsatt konsentrasjon og arbeidsevne, tørre og såre slimhinner i øyne, nese og hals er typiske tegn på vanlige plager som kan oppstå. Hos personer med astma, allergi eller annen overfølsomhet kan dårlig inneklima forverre eksisterende plager, i følge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

SLIK PÅVIRKES BOLIGEN DIN

Dårlig inneklima kan også påvirke boligen din. Dugger det på vinduene eller flasser malingen på veggen? Det kan være tegn på fukt. Et fuktig inneklima kan i verstefall bidra til utvikling av muggsopp, som kan gjøre store skader på hjemmet ditt. Muggsopp kan også føre til betydelige helseplager. Opplever du derimot sprekker i treverk, eller at bladene på plantene dine blir brune i kantene? Da kan det hende at inneluften er for tørr.

Heldigvis er det ofte enkle tiltak som skal til for å bedre inneklimaet. Har boligen derimot muggsopp eller fuktskader kreves mer omfattende inngrep.

ENKLE TIPS TIL ET FRISKERE INNEKLIMA

1. HOLD DET RENT OG RYDDIG.

God rengjøring er essensielt for et godt inneklima. Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund bør alle overflater som kommer i kontakt med inneluft rengjøres, med varierende hyppighet. Støvsug jevnlig og ikke glem å vaske på steder hvor det samler seg mye støv, skitt og fett. For eksempel på varmeovner, gulvet i gangen og kjøkkenvifta. Rot samler også støv, så rydd gjerne unna gjenstander som ikke behøver å ligge fremme.

2. VELG SNILLERE RENGJØRINGSMIDLER.

Parfymerte rengjøringsmidler dufter godt, men kan gjøre inneklimaet dårligere. Velger du Svanemerkede og allergivennlige rengjøringsmidler, slipper du å tenke på dette, fordi disse oppfyller en rekke strenge helse- og miljøkrav.

3. PASS PÅ TEMPERATUR OG VENTILASJON.

I oppholdsrom bør temperaturen være 20-21 grader, og soverom bør holde 14-16 grader. I tillegg til temperatur er det viktig at du erstatter gammel luft med ny og frisk luft. Dette kan du gjøre ved å lufte fem til ti minutter hver dag.

Synes du det er tidkrevende å regulere innetemperatur og ventilasjon selv? Da kan en varmepumpe eller miniventilasjon være til god hjelp. En varmepumpe renser inneluften og bidrar til å regulere innetemperaturen. Miniventilasjon bidrar til å skifte ut og rense inneluften, og du slipper å åpne vinduene for å få inn frisk luft.

4. TILRETTELEGG FOR ET GODT INNEMILJØ.

Med grepene nevnt ovenfor tar du effektivt kontroll over inneklimaet. I tillegg kan disse tingene bedre luftkvaliteten ytterligere:

Begrens bruken av levende lys, duftlys, parfyme og røkelse. Levende lys er en kilde til svevestøv og gir forurenset luft innendørs. Velg gjerne miljømerkede lys. Disse avgir mindre skadelige stoffer ved brenning og har et renere innhold. Luft ut når lysene er slukket, så blir du kvitt forurensning og sotpartikler.

Unngå å røyke inne. Det gir dårlig luft og lukten setter seg i tekstiler og innbo.

Bruk kjøkkenvifta. Slå den på noen minutter før du starter å lage mat, og la den fortsette å gå noen minutter etter at du er ferdig med matlagningen. Slik slipper du at stekos og fukt spres ut i rommet.

Gå til innkjøp av grønne planter. De er vakre og se på, reduserer stressnivået vårt og bedrer konsentrasjon og produktivitet. I tillegg renser de luften. Planter som bregner, fredslilje og eføy skal være spesielt gunstige for inneklimaet.

FÅ BEDRE INNEKLIMA MED VARMEPUMPE

En varmepumpe gir jevn temperatur i boligen og bidrar til et bedre inneklima. I en luft-til-luft-varmepumpe går luften gjennom innedelen og blir renset i filtrene. En luft-til-vann-varmepumpe bruker vannbåren varme og har ingen luft i bevegelse. Varmen i disse avgis fra radiator eller rør i gulv.

Bestselgeren Kaiteki har spesielt gode filteregenskaper og fjerner mikroskopiske partikler mindre enn 4 % av bredden til et hårstrå. Med beskyttelsesbelegget Dual Barrier Coating er innedelen også enkel å rengjøre da skitt og støv ikke fester seg så godt på varmeveksleren, viftehjulet og luftkanalen bak viftehjulet. Komfortmodellen Azira egner seg godt som aircondition i f.eks. stue, soverom, eller på hytta. Med WiFi-styring kan du justere modus, vifte og temperatur uavhengig av hvor du befinner deg.

Safirsort Kaiteki i spisestue. Foto.

FÅ BEDRE INNEKLIMA MED MINIVENTILASJON

Med en miniventilasjon kan du enkelt gi inneklimaet et skikkelig friskt løft. Er du plaget av tett inneluft, kjellerlukt, kondens på vinduer eller radon? En miniventilasjon ventilerer effektivt og fjerner støv og smuss fra uteluften før den slippes inn i boligen. Slik får du et hjem med et sunt og friskt inneklima, uansett forhold ute. Miniventilasjon er spesielt bra for innemiljøet på barnerom og soverom da du slipper ubehagelig trekk, forurensning, svevestøv og pollen inn i ventilasjonsluken.

Vl100 i stue. Foto.

SPØR EKSPERTEN OM RÅD

Interessert i varmepumpe eller miniventilasjon? Ta kontakt for gratis befaring, så finner vi den ideelle løsningen for din bolig.