Det er lett å tenke at man sparer strøm ved å skru av varmepumpen mens man sover, er på jobb eller helgetur, men slik er det ofte ikke.
Ønsker du lavere strømforbruk og jevn temperatur i hjemmet med godt inneklima og høy komfort? Da bør varmepumpen alltid stå på. Kun ved fare for tordenvær og lengre reiser der man ikke får fulgt med på været, bør varmepumpen slås av. Her kan du lese mer om hvordan du sikrer varmepumpen mot lynnedslag.
Varmepumper er i seg selv mer energieffektive og økonomiske oppvarmingsløsninger enn panelovner og elektrisk oppvarming, og det er mye å spare på å installere varmepumpe. Bruker du varmepumpen riktig og lar den jobbe jevnt og trutt kontinuerlig, vil du også kunne spare enda mer.
Får varmepumpen jobbe jevnt og trutt vil den nemlig kunne jobbe på lavere hastighet, og dra mindre strøm. Om den slås av om natten, mens du er på jobb eller helgetur, for eksempel, må den jobbe hardt for få temperaturen opp igjen – en prosess som gjerne krever en del strøm. Derfor er det som regel bedre å la varmepumpen jobbe jevnt gjennom hele døgnet.
At varmepumpen får jobbe jevnt og trutt er også det beste for å sikre jevn temperatur, komfort og inneklima i hjemmet.
Alle varmepumper har grovfilter og mange har også finfilter samt mulighet for pollenfilter, allergifilter og annet, som fanger opp støv, pollen og rusk. Ved å la varmepumpen stå på og holde en jevn drift sørger du for å holde hjemmet fritt for disse uønskede partiklene, og opprettholder et behagelig og sunt inneklima.
Jevnlig vedlikehold er også viktig for å gi varmepumpen et langt og effektivt liv. Rens filtrene en til to ganger i måneden og bestill service hvert andre til tredje år.
Lenge siden forrige service og usikker på om det er på tide? Dette er 5 tegn på at varmepumpen din trenger service.
Automatisk modus høres både fristende og lettvint ut, men det er faktisk ikke alltid sånn i kalde Norden at varmepumpen selv vet hva som er best for deg. Om vinteren kan det å sette varmepumpen i automatisk modus nemlig forvirre varmepumpen til å starte kjøledrift hvis du for eksempel fyrer i peisen.
Velg derfor alltid ønsket driftmodus manuelt – enten varme eller kjøling – og sett varmepumpen på ønsket temperatur. Da får du full kontroll over komforten og unngår at varmepumpen jobber mot deg.
Innetemperaturen i boligens oppholdsrom bør ligge mellom 20-22 grader, og på soverommet bør temperaturen være cirka fem grader lavere, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund. For høye eller lave temperaturer kan gi helseplager som trøtthet, nedsatt ytelse og hodepine.
Enten du skal være borte en uke eller reiser bort for en lengre periode lønner det seg å skru temperaturen ned fremfor å slå varmepumpen helt av. Særlig gjelder dette om det er høst eller vinter da alle rom som inneholder vannledninger bør ha en temperatur på ti grader eller mer (if.no) for at rørene ikke skal fryse, og for at det ikke skal bli for kostbart å varme boligen opp igjen når du er tilbake.
Er det sommer og så varmt ute at du ikke har behov for oppvarming kan du vurdere å skru varmepumpen helt av dersom du skal være borte lenge. Dette kan også være lurt med tanke på lyn- og tordenvær.
Husk også at mange varmepumper har WiFi slik at du kan fjernstyre maskinen via en app. På den måten kan du komme hjem fra ferie til et perfekt temperert hjem.