10 ting du lurer på om varmepumper – Q&A

UWANO inndel på vegg i stue. Foto.

Hvordan bruker man varmepumpen mest effektivt? Og hva betyr egentlig COP, SCOP og SEER? Når man skal kjøpe en varmepumpe kan man møte på spørsmål og uttrykk man ikke har tenkt på tidligere. Under får du svar på våre ti mest stilte spørsmål.

1. Hva betyr COP, SCOP og SEER?

COP, SCOP og SEER er viktige begreper for å forstå varmepumpens ytelse i øyeblikket samt maskinens varme- og kjøleeffekt over tid.

COP

COP, også kalt effektfaktor eller varmefaktor, beskriver forholdet mellom varmepumpens avgitte effekt i varme og tilført effekt, der og da. Ved. f.eks. en COP på 5.0 innebærer dette at varmepumpen produserer fem ganger så mye kW med varme som antall kW den forbruker i strøm. Lurer du på hvor effektivt en varmepumpe er gjennom en hel fyringssesong, bør du heller se på årsvarmefaktoren (SCOP).

SCOP

Eller årsvarmefaktor («års-COP») er en sammenstilling av COP-verdiene over et år, og angir hvor mye varmeenergi varmepumpen leverer i forhold til hvor mye elektrisk energi den bruker i løpet av et år. Jo høyere årsvarmefaktor desto lavere strømforbruk.

Eksempel: Ved et årsforbruk på 5 000 kWh strøm til varmepumpen og en SCOP på 5,0 har du fått ut en varmeeffekt på 25 000 kWh.

SEER

SEER er det samme prinsippet, men for kjøling. SEER måler hvor effektiv varmepumpen er som aircondition, og beskriver forholdet mellom pumpens avgitte og tilførte effekt over en kjølesesong.

2. Hva er nominell kapasitet på en varmepumpe?

Nominell kapasitet er antall kW varmepumpen leverer ved vanlig drift, som ligger på cirka 40-50 % av totalkapasitet. Dette kan variere fra modell til modell.

3. Hva er vannbåren varme, og hva har det med varmepumper å gjøre?

Vannbåren varme betyr at vann brukes til å fordele varme i boligen, for eksempel via radiator eller gulvvarme.

Har du vannbåren varme i ditt hjem kan luft-til-vann-varmepumpe være en god investering. I tillegg til å få et sunt og godt inneklima vil du spare en god del energi sammenlignet med å bruke strøm eller bioenergi til oppvarming.

Ecodan på vaskerom. Foto.

4. Hvordan bruke varmepumpen som aircondition? 

En varmepumpe er ikke bare god å ha i vinterkulda, den kan også redde sommeren. På varme sommerdager kan du enkelt bruke alle varmepumpene fra Mitsubishi Electric som aircondition.

For å sette varmepumpen i kjøledrift trykker du på MODE-knappen til det dukker opp en snøkrystall øverst i displayet på fjernkontrollen. Den indikerer at varmepumpen er satt i aircondition (COOL).

I Norden anbefaler man ikke å sette MODE-innstillingen til auto. På auto må varmepumpen selv finne ut om den skal kjøle eller varme, noe som vil medføre risiko for at pumpen automatisk går over i varmedrift når den mener det er blitt for kaldt, eller motsatt. Det vil bety unødvendig bruk av energi. Benytt derfor kjøledrift om sommeren, og varmedrift om vinteren.

Slik gjør du varmepumpen klar for sommeren.

5. Hvordan bruke varmepumpen mest økonomisk?

Riktig bruk og vedlikehold er viktig for at varmepumpen skal leve lenge og for at du skal oppnå god besparelse og høy komfort. Pass særlig på disse tingene:

  • Ikke bruk automatisk modus. Velg heller kjøling eller oppvarming. Bruker du automatisk modus risikerer du for eksempel at varmepumpen begynner å kjøle ned rommet hvis du fyrer i peisen.
  • Ikke skru varmepumpen av og på. Juster heller temperaturen opp og ned, og la pumpen jobbe jevnt og trutt. Besparelsen ved å ha en varmepumpe er nemlig størst om maskinen har jevn drift.
  • Rens filtrene jevnlig. Et filter fullt av støv vil gjøre varmepumpen mindre effektiv i bruk, og kan i verste fall gi unødig slitasje. En enkel rens av filtrene cirka en gang i måneden er alt som skal til for å holde dem rene. Slik rengjør du filtrene i varmepumpen.
  • Beskytt utedelen. På samme måte som at innedelen bør holdes ren, bør også utedelen holdes fri for støv, løv, snø og skitt. En enkel og effektiv løsning på dette kan være et varmepumpehus.

Fem tips: Ikke gjør dette med varmepumpen din.

To rene filter. Foto.

6. Hva er en befaring?

På befaring kommer en autorisert forhandler på besøk for å se på alternativer for plassering av varmepumpens ute- og innedel. Du får også veiledning med tanke på hvilke modeller som passer deg, klimaet der du bor og andre behov som skal dekkes. På bakgrunn av dette får du en anbefaling både for plassering og type varmepumpe, samt et uforpliktende pristilbud.

Våre autoriserte forhandlere tilbyr gratis befaring. Fyll ut skjema her, så vil en av våre forhandlere ta kontakt for en uforpliktende prat.

7. Hvordan velge riktig varmepumpe?

Det viktigste å tenke på ved valg av varmepumpe er om den primært skal brukes til oppvarming eller kjøling, hvor i landet du bor, om du ønsker vegg- eller gulvmodell samt hvilke funksjoner og teknologier du trenger for å dekke dine behov.  Velg varmepumpen som vil gi best effekt for deg.

Furo i stue. Foto.

8. Skal varmepumpen stå på hele tiden?

Ja, vi anbefaler at den står på hele tiden, bortsett fra ved fare for tordenvær. Får varmepumpen jobbe jevnt og trutt er det mer økonomisk enn om du f.eks. slår den av hver kveld, og på igjen hver morgen. Den trekker mindre strøm ved å holde en jevn temperatur enn om den er nødt til å varme opp rommet igjen fra start. I tillegg sørger jevn drift for godt og stabilt inneklima med jevn og god temperatur.

Ved tordenvær, eller under lengre perioder man er borte og ikke får fulgt med på været, anbefaler vi at du behandler varmepumpen slik du gjør med andre elektriske apparater i din bolig.

Hånd som trykker på fjernkontroll til varmepumpe. Foto.

9. Det er is og rim på varmepumpen – er det normalt og hva gjør jeg? 

Når utetemperaturen er lav i forhold til luftfuktigheten er det helt normalt at rim/is legger seg på varmepumpens utedel. Ikke noe du behøver å gjøre her, dette ordner varmepumpen opp i selv.

Ved behov vil varmepumpen utføre en automatisk avriming for å fjerne dette ved at utedelen produserer varme, og kjølekretsen reverseres – altså, kaldt og varmt bytter plass. Innedelen går da fra å sende varmluft ut i rommet til et kaldt trekk en kort periode, og utedelen går fra minus 20 grader til pluss 50 grader for at is og rim skal smelte. Denne prosessen er over på noen minutter. Under avrimingen kan utedelen utvikle damp som ser ut som hvit røyk. Dette er helt normalt. Temperaturendringene i innedelen kan gi en kokende/hvesende lyd. Dette er lyden av kjølemediet inne i enheten som skifter retning. Det er også helt normalt.

Er det i tillegg et varmepumpehus over utedelen kan avrimingen gå fortere når den avrimer på kalde dager fordi varmen ikke blåses vekk hvis det er mye vind. Og dermed får du bedre ytelse.

Ser du at varmepumpen ikke klarer å fjerne rim og is selv er det tegn på at noe kan være galt og du bør ta kontakt med din forhandler. 

Utedel med varmepumpehus. Foto.

10. Hvor ofte bør man ha service på varmepumpen?

For å sikre produktets levetid bør varmepumpen få en service hvert andre til tredje år. Ved service får du en autorisert forhandler på besøk, som gjør arbeid på din varmepumpe du ikke kan gjøre selv.

Tiden det tar å utføre en service er avhengig av hvor mye du selv har vedlikeholdt varmepumpen og hvor lenge siden det var service sist.  Les mer om hva som foregår på en service og hvorfor det er lurt, og kontakt din lokale Mitsubishi Electric-forhandler for å avtale en passende tid for din neste serviceavtale. Service kan tas hele året, men er ypperlig å ta i sommerhalvåret slik at man får en grundig sjekk og gjennomgang av varmepumpen før høsten og vinteren setter inn.

Fikk du ikke svar på alt du lurte på?
Se flere ofte stilte spørsmål om varmepumper, eller kontakt kundeservice

0