Slik skaper du bedre inneklima

Safirsort Kaiteki i stue. Foto.

God hjemmefølelse og bedre inneklima

Borte bra, men hjemme best? Ikke dersom inneklimaet er dårlig. Her får du tipsene som hjelper deg med å gjenopprette den gode hjemmefølelsen og det beste inneklimaet. 

Nordmenn elsker friluftsliv og andre utendørsaktiviteter. Likevel er det ikke til å stikke under stol at vi liker å trekke inn når gradestokken er mørkeblå. Men jo lenger vi sitter inne, desto fortere merker vi det: inneklimaet er ikke alltid på topp. Kanskje kjenner du det i nesa, at det lukter nesten litt tett i rommet. Eller er det i øynene at temperaturen kommer til syne – at de svir og er tørre? Du har muligens slitt litt med tørr og irritert hud i det siste også, eller kjent at forkjølelsen sitter i ekstra lenge?

Dersom du opplever småplager som dette kan det være på høy tid å gjøre noe med inneklimaet. Her er 3 viktige områder i hjemmet du kan ta tak i på en enkel og effektiv måte.

HOLD HJEMMET RENT OG PENT

Dårlig inneklima tyder ikke nødvendigvis på at du er urenslig. I visse tilfeller kan man absolutt merke at inneklimaet påvirkes negativt av mye støv, fett og mugg, men det trenger ikke være slik i alle hjem. Snarere tvert i mot.

For mange handler det heller om feil type rengjøring. Vasker du titt og ofte, men med tungt parfymerte produkter eller med sterke rengjøringssprayer og midler, kan dette ha en negativ effekt på hjemmets inneklima.

Har du dyr i huset bør du også være påpasselig med at de er rene og pene. Tørk godt av pelsen til hunden eller katten dersom dyret har vært ute i vått vær. Har du hund, bør du sjekke hvor ofte den spesifikke rasen bør bades, børstes og eventuelt klippes. Er man dyreeier bør man også støvsuge oftere enn familier hvor det kun bor tobeinte.

Du kan også vurdere hvorvidt det er på tide å bytte ut den gamle støvsugeren. Når det å bytte ut støvsugerposene eller filtre i maskinen ikke lenger hjelper, kan det være dags for en ny modell som virker mer effektivt.

mann støvsuger. Foto.

Pass på følgende når du rengjør boligen:

 • Reduser bruken av vaskeprodukter med luktstoffer og parfyme – det enkle er ofte det beste!
 • Tørk støv og støvsug jevnlig. Det er utrolig effektivt med tørr rengjøring.
 • Ta en skikkelig vårrengjøring en gang i året hvor tepper, puter og møbler med stoff tas ut og bankes godt, og støv som ligger i vanskelige kriker og kroker kan fjernes.
 • Åpne vinduer ofte slik at luften i boligen blir byttet ut.
 • Hold klær i skap og yttertøy i gangen.

INSTALLER MINIVENTILASJON

Miniventilasjoner sørger for sunt og godt inneklima i ditt hjem. Den gjør at frisk luft kommer inn, og dårlig luft sendes ut. Slike installasjoner passer som regel allerede i eksisterende ventilasjonsluke, hvilket som gjør prosessen veldig ukomplisert. Miniventilasjon gjør at du unngår innestengt luft, helt uten å måtte åpne vinduer. Se denne videoen for mer informasjon og inspirasjon.

SKAFF BOLIGEN NOEN GRØNNE LUNGER

For de fleste er det nå allmenn kjent at grønne planter påvirker oss mennesker på en svært positiv måte. Å bli omringet av planter reduserer stress, bedrer konsentrasjonen og øker produktiviteten. Som et resultat av dette, kan planter rett og slett gi bedre humør. Dette er ikke alt våre små grønne venner kan hjelpe oss med heller.

Forskning viser nemlig at grønne planter kan fungere som svært gode luftrensere også, og et eldre NASA-eksperiment fra 1989 fant at innendørsplanter kan motvirke farlige og mulige kreftfremkallende stoffer i luften som formaldehyd og benzen.

Grønne planter er med andre ord ikke bare vakre å se på, men kan også aktivt gjøre ditt hjem til et bedre sted å være. Noen mener også at grønne planter kan redusere hodepine og tretthet. Så hvorfor ikke investere i noen grønne skatter?

Plantene som skal ha best effekt på luften i hjemmet ditt, er:

 • Eføy
 • Bregner
 • Svigermors tunge
 • Draketre
 • Paraplytre
 • Bjørkefiken
 • Fredslilje
 • Grønnerenner

 

Grønn plante på stuebord. Foto.

REGULER TEMPERATUREN OG VENTILASJONEN

Riktig innetemperatur og god ventilasjon kommer du langt med når det er snakk om inneklima. Er temperaturen optimal, vil du redusere behov for å tørke støv. Med god ventilasjonen vil luften i tillegg føles frisk og deilig.

Å regulere innetemperaturen i boligen er derimot ikke alltid en smal sak. Du skal passe på at det ikke blir for varmt, for da blir som regel luften tørr. Samtidig kan det heller ikke bli for kaldt, da blir nemlig luten rå og fuktige klær eller andre elementer i rommet tørker dårlig. Dette kan føre til videreutvikling av fukt og eventuell helsefarlig mugg. Blir det for kaldt kan dette også være helsefarlig for små barn.

Det er essensielt med ren og god luft, men om vinteren kan det raskt bli alt for kjølig inne dersom man konstant skal lufte gjennom åpne vinduer. Bor du i et trafikkert nabolag, kan du også risikere å dra inn forurenset luft og støy, som heller ikke er noe å trakte etter.

Når det lages mat, dusjes, bades, vaskes og trenes, blir temperaturregulering enda vanskeligere. I tillegg bor det kanskje også flere ulike mennesker i en og samme bolig – og da vil behov og preferanser være ulike. Så hva i all verden kan man gjøre?

INSTALLER EN EFFEKTIV VARMEPUMPE

For å opprettholde god inneluft og best mulig regulering av din innetemperatur, anbefales det å benytte seg av en god varmepumpe. Norges Astma og Allergiforbund mener at luft-til-vann-varmepumper eller væske-til-vann-varmepumper er de aller beste valgene for et godt inneklima. Med vannbåren varme i boligen er det enkelt å koble til en luft-til-vann varmepumpe og dermed skape en jevn varme i hele rommet. Har du ikke dette, vil en luft-til-luft varmepumpe være det nest beste valget.

Der elektrisk varme gjerne samler opp støv og øker risikoen for brann, vil varmepumper filtrere inneluften for støv og bakterier, og dermed fungere som en utmerket luftrenser. Installerer man et smart system for oppvarmingen vil man også kunne regulere ulike soner i hjemmet, slik at alle beboere får en temperatur tilpasset dem og deres behov.

0