Ja, varmepumpe er en god investering.
Varmepumper produserer opptil fem ganger så mye varme som den bruker strøm, og én varmepumpe kan varme like godt som fem panelovner uten å bruke mer strøm enn én. At varmepumpe er en god investering, er derfor helt klart. Særlig med en lang og kald vinter i vente.
For høyest mulig besparelse og lavest mulig strømregning er det likevel et par ting du bør passe på: Riktig bruk, plassering, modell og vedlikehold er alle med på å avgjøre hvor mye strøm du sparer.
For å spare penger på strøm med varmepumpe er to ting særlig viktig:
Det er lett å tenke at man sparer strøm ved å skru av varmepumpen mens man sover, er på jobb eller helgetur, men slik er det ofte ikke. Den mest økonomiske måten å bruke varmepumpen på er å la den jobbe jevnt hele tiden. Får den det vil den nemlig kunne jobbe på lavere hastighet, og dra mindre strøm. Om den slås av om natten, mens du er på jobb eller helgetur, for eksempel, må den jobbe hardt for få temperaturen opp igjen, og dette krever gjerne en del strøm. I slike tilfeller kan man eventuelt senke temperaturen et par grader. En tommelfingerregel er at man sparer cirka fem prosent energi for hver grad man senker innetemperaturen.
Ved fare for tordenvær og lengre reiser der man ikke får fulgt med på været, bør varmepumpen likevel slås av.
Les også: Slik sikrer du varmepumpen mot lynnedslag
I land med skiftende temperaturer og ekstra kalde perioder er automatisk modus et dårlig valg. Dette fordi automatisk modus kan forvirre varmepumpen. Eksempelvis kan den finne på å starte kjøledrift hvis du fyrer i peisen, eller varmedrift hvis du lufter godt om sommeren.
Velg derfor alltid ønsket driftsmodus manuelt – enten varmedrift eller kjøledrift – og sett varmepumpen på ønsket temperatur. Da får du full kontroll over komforten og unngår at varmepumpen jobber mot deg.
Å velge en modell som passer boligens utforming og klimaet der du bor, er viktig med tanke på strømbesparelse. Om du bor i en stor enebolig i innlandet eller en mindre tomannsbolig ved kysten, er avgjørende for hvilken modell som passer deg, hvilke funksjoner du har bruk for og hvor varmepumpen bør plasseres for å oppnå best effekt og besparelse.
Vurderer du å kjøpe varmepumpe kan du bestille en gratis befaring og få gode svar på alt dette. Gratis befaring utføres av våre autoriserte forhandlere, og er helt uforpliktende. Etter befaring mottar du et uforpliktende tilbud på varmepumpe og montering.
Jevnlig vedlikehold og service er også viktig for at varmepumpen skal yte maksimalt, og få et langt og kostnadseffektivt liv. Tette filtre fører til at luftsirkulasjonen over varmepumpen blir mindre, som igjen fører til høyere slitasje og mindre effekt. Rens derfor filtrene en til to ganger i måneden og bestill service hvert andre til tredje år.
Lenge siden forrige service? Dette er 5 tegn på at varmepumpen din trenger det.
Oppvarming er den største strømtyven i norske boliger. I nye og godt isolerte hjem står oppvarming alene for 30–40 prosent av strømkostnadene. I en stor og dårlig isolert bolig går hele 70-80 prosent av strømregningen til oppvarming. Når vi vet at en varmepumpe kan varme like godt som fem panelovner uten å bruke mer strøm enn én, vet vi også at boliger som kun bruker elektrisk oppvarming, har et stort besparelsespotensial.
Basert på SSB sitt estimat på gjennomsnittlig strømpris for andre kvartal 2023 og tall fra Forbrukerguiden og SSB, har vi gjort et enkelt regnestykke for å sammenligne hva en bolig med elektrisk oppvarming bruker på strøm versus en bolig med varmepumpe som oppvarmingskilde. I eksempelet er gjennomsnittsboligen en enebolig med tre personer på 120 kvadratmeter.
Som eksempelet viser bruker en gjennomsnittsbolig med elektrisk oppvarming 1000 kWh strøm på oppvarming i måneden. En gjennomsnittsbolig med varmepumpe som oppvarmingskilde bruker kun 600 kWh. I løpet av en måned utgjør det en besparelse av strømkostnadene på 574 kroner, og i løpet av et år er besparelsen 6.888 kroner. Det betyr at du i løpet av få år vil spare inn beløpet varmepumpa koster. I løpet av 15 år vil besparelsen være hele 103.320 kroner med en gjennomsnittlig strømpris på 143,3 øre (inkl. nettleie, avgift og strømstøtte).
Varmepumpens teoretiske årsvarmefaktor (SCOP) avgjør hvor mye energi du sparer ved å uttrykke hvor mye varmeenergi anlegget leverer i forhold til hvor mye elektrisk energi det bruker i løpet av et år. Eksempelvis betyr en årsvarmefaktor på 4,2 at varmepumpen gjennom året i snitt gir 4,2 kW varme per 1 kW tilførte energi.
Årsvarmefaktoren, eller SCOP-tallet, sier altså noe om hvor energigjerrig varmepumpen er, og jo høyere tall, dess bedre. Skal du kjøpe ny varmepumpe og ønsker lavere strømregninger fremover, er det med andre ord lurt å studere SCOP-tallet litt ekstra før valget tas. Du finner teoretisk årsvarmefaktor (SCOP) på varmepumpens energimerke.