Slik bruker du varmepumpa best på kalde dager

mann med hund i kaldt vinterlandskap

Varmepumper tilpasset det nordiske klimaet fungerer godt i kuldegrader. Når kulda står på som verst er det likevel et par ting du bør gjøre for å maksimere effekten og sikre god drift.

Selv om de kraftigste varmepumpene leverer varme helt ned til under -30°C, svekkes effekten noe når det er skikkelig kaldt. For å sikre maksimal effekt og god drift ved ekstremkulde bør du derfor være ekstra påpasselig med disse tingene:

  1. Hold utedelen fri for snø og unngå at kondensvann bygger seg opp.
  2. Sjekk at driftsmodus står på «Varme/Heat» (solsymbol).
  3. Pass på at filtrene i innedelen er rene for å sikre optimal luftstrøm.
  4. Øk viftehastigheten for ekstra sirkulasjon, og sett gjerne temperaturen høyere enn vanlig.

 

Smart bruk om vinteren

Varmepumper er svært energieffektive oppvarmingsløsninger, og ved utetemperaturer rundt null grader bruker varmepumpa tre ganger mindre strøm enn den gir fra seg i form av varme. Er det derimot skikkelig kaldt, vil den bruke noe mer strøm for å levere varmen. På årets kaldeste dager kan det derfor være kjekt med tilleggsoppvarming, for eksempel vedfyring, for å hjelpe til litt ekstra med å holde strømkostnadene nede.

Panelovner er også et alternativ for tilleggsoppvarming, men disse vil føre til enda høyere strømkostnader. Den beste kombinasjonen for optimal innetemperatur på skikkelig kalde dager er derfor varmepumpe og peis. Er peisen relativt ny og veden lokal eller selvhugget, blir fyringen både billig og miljøvennlig.

kvinne drikker varm drikke foran peis

Peis og varmepumpe

Mange tror at man må velge enten peis eller varmepumpe, og at disse ikke kan jobbe sammen. Det stemmer ikke. Vedfyring og varmepumpe er faktisk en perfekt kombinasjon på årets kaldeste dager.

En god peis fylt med bra ved gir mye varme. Ved å bruke varmespreder- eller viftefunksjonen til varmepumpa spres denne varmen ut i hele rommet og opprettholder ønsket innetemperatur på en god måte. Samtidig holder varmepumpa inneluften fri for uønskede partikler og støv – som det gjerne svever litt mer av når man fyrer i peisen.

Ikke bruk automatisk driftsmodus

Vi anbefaler aldri å sette varmepumpa i automatisk driftsmodus. Sett den alltid i varmedrift (Heat) om vinteren. Fyrer du i peisen samtidig som du bruker varmepumpa er det spesielt viktig at du ikke bruker «auto»-modus. Da kan du nemlig risikere at pumpa går i kjøledrift fordi det blir varmere i rommet enn temperaturen den er stilt inn på.

Ønsker du at all oppvarming skal skje ved bruk av peis kan du også stille inn varmepumpa slik at det kun er viften i innedelen som går, mens utedelen stopper helt opp. Det er to måter å gjøre dette på: viftemodus (Fan Mode) og varmesprederfunksjon (CIRCULATOR). Disse funksjonene er perfekt i kombinasjon med peis, da viften i innedelen vil hjelpe med å fordele varmen i boligen. Forskjellen på varmesprederfunksjon og viftemodus er at alt skjer automatisk ved varmesprederfunksjon – også oppstart av varmeproduksjon dersom innetemperaturen synker, for eksempel ved at peisen dabber av.

Iguru i stue. Foto.

Velg riktig modell

Mitsubishi Electric sine modeller IGURU, Furo, Kaiteki og UWANO er spesielt designet for kalde nordiske forhold. De har kraftige kompressorer med Hyper Heating-teknologi som gjør at de oppnår ekstrem varmekapasitet selv på de kaldeste dagene.

Skal du kjøpe ny varmepumpe kan det være lurt å se på pumpas energimerke før du tar valget. Energimerkingen går fra energiklasse A+++ til D, og baserer seg på teoretisk årsvarmefaktor (SCOP), som uttrykker hvor mye varmeenergi pumpa leverer i forhold til hvor mye elektrisk energi den bruker i løpet av et år. Jo høyere årsvarmefaktor, desto lavere strømforbruk og driftskostnader.

Få hjelp med gratis befaring

Bestiller du en gratis befaring fra dyktige fagfolk, får du god veiledning og informasjon om hvilken type varmepumpe som passer dine behov best, og hvor den burde plasseres. Du får også en faglig god montering av produktet som vil sikre trygg og økonomisk drift og varighet i mange år, samt opplæring i bruk og vedlikehold av maskinen.

0