Bør jeg velge varmepumpe, elektrisk oppvarming eller vedfyring?

Dame og katt sitter foran elektrisk ovn og varmer seg. Foto.

Varmepumpe, elektrisk ovn og vedovn. Bildecollage.

Varmepumpe, elektrisk oppvarming og vedfyring: Hvem vinner varmeduellen? Vi har sett nærmere på hvilken oppvarmingsløsning som varmer best, er billigst og sunnest for inneklimaet.

Lønnsomhet

Oppvarming er den største strømtyven i norske hjem. Særlig når strømprisen øker. En god måte å kutte i strømkostnadene på, er å investere i en varmepumpe.

Varmepumper produserer opp til fem ganger så mye varme som panelovner, uten å bruke mer strøm. At en varmepumpe er et mer økonomisk valg enn panelovner, er derfor helt klart.

Hva som er billigst av elektrisk oppvarming og vedfyring avhenger av strømprisen, vedprisen og brennverdien på veden du kjøper. Faktisk.no har gjort et estimat, hvor de sier følgende:

«… Tar vi for eksempel utgangspunkt i de 79 kronene Maxbo tar for 15 kilo bjørkeved, blir prisen 160 øre per kWh. Det betyr at hvis strømprisen er under 160 øre, taper man penger på å fyre med ved (vs. elektrisk oppvarming). Er strømprisen over 160 øre per kWh, sparer man penger på å fyre med ved.»

Konklusjon: Hva som er mest lønnsomt av varmepumpe, elektrisk oppvarming og vedfyring avhenger av strømprisen, vedens pris og brennkvalitet samt hvor økonomisk varmepumpen brukes.

Inneklima

Mens panelovner og vedfyring kun har som oppgave å varme opp huset, fanger varmepumpen i tillegg opp støv, pollen og andre små partikler fra innelufta.

Panelovner, på den annen side, kan være store støvsamlere. Dersom renholdet ikke er godt nok, kan varmeovner derfor bidra til at støvet den samler opp, havner i innelufta og sirkuleres rundt i huset.

Vedfyring kan virke forurensende dersom veden som brukes ikke er ren eller tørr nok. Å være obs på dette er derfor viktig i fyringssesongen, særlig hvis du er plaget av allergi, hoste eller sår hals.

Konklusjon: Hvis renholdet er godt og veden bra, er ingen av oppvarmingsløsningene dårlige for inneklima. Varmepumper er likevel den eneste løsningen som aktivt forbedrer det. I tillegg finnes egne allergifiltre til varmepumper.  

Blid mann som ser på mobiltelefonen sin. Foto.

Temperatur, komfort og enkelhet

Både moderne panelovner og varmepumper gjør det enkelt å styre temperaturen selv, og lar deg ha en komfortabel innetemperatur selv om det er kaldt ute. I sommerhalvåret, derimot, er det kun varmepumpen som er til nytte, da denne også fungerer som aircondition.

Vedfyring er også deilig i vinterhalvåret, men har lite å bidra med om sommeren. I tillegg kan ikke varmen styres på samme måte som med elektrisk oppvarming og varmepumper. Likevel er vedfyring koselig og stemningsskapende. En kombinasjon er derfor ofte den beste løsningen på kalde dager.

Særlig er varmepumpe og vedfyring en god kombinasjon, da varmepumpen kan settes i vifte-modus og effektivt fordele varmen fra peisen rundt i huset. Husk bare å sette varmepumpen i manuell drift, da automatisk modus kan forvirre varmepumpen til å starte kjøledrift dersom peisen varmer «for» godt.

Konklusjon: Både vedfyring, elektrisk oppvarming og varmepumper gir god varme. Varmepumper og panelovners mulighet for manuell temperaturstyring gir mer stabil temperatur og komfort i vinterhalvåret, enn vedfyring. En kombinasjon av vedfyring og varmepumpe eller elektrisk oppvarming kan likevel, på årets kaldeste dager, være løsningen som gir høyest komfort. Varmepumper er den eneste av løsningene som også kan styre temperaturen om sommeren.

Brannsikkerhet

Passer man på at varmeovnen ikke er tildekket, at varmepumpen er profesjonelt montert og at peisen holdes et øye med under bruk, er faren for brann svært liten. Likevel kan uhell skje, og elektriske produkter beregnet til oppvarming ligger høyt i statistikken over utstyr som forårsaker brann i Norge.

Slik sikrer du god brannsikkerhet:

Panelovner

  • Skal ikke plugges i skjøteledninger, men rett i stikkontakt.
  • Skal ikke tildekkes. Dette er den vanligste brannårsaken relatert til varmeovner.
  • Har varmeovnen fjernstyring via telefon er dette positivt for brannsikkerheten.

 

Vedfyring

  • Ikke forlat ildstedet uten tilsyn.
  • Hold dører eller gitter lukket slik at gnister og ildsprut ikke treffer antennelig materiale.
  • Husk å slukke flammer og glør før du forlater stedet.

 

Varmepumper

  • Sørg for at varmepumpen monteres av fagfolk.

 

Konklusjon: Tar du forholdsregler og er vaktsom, er alle løsningene trygge. En profesjonelt montert varmepumpe eller en moderne panelovn med fjernstyring, er likevel aller mest brannsikkert.

Tabell over varmepumpe, elektrisk ovn og vedovn, smilefjes og mindre glade fjes. Grafisk illustrasjon.

Gratis befaring

Nysgjerrig på varmepumpe? Bestill gratis befaring av en av våre autoriserte forhandlere, og få hjelp til å velge den beste modellen og plasseringen for deg og ditt hjem.

0