Tre vanlige grunner til å investere i varmepumpe

Varmepumpe på vegg

Å spare penger på oppvarming er den aller viktigste grunnen til at norske boligeiere velger å kjøpe varmepumpe. Den neste handler om en eldrebølge.  

Høye strømpriser har gjort at rekordmange boligeiere har installert varmepumpe de siste årene. Faktisk har det hvert av de tre siste årene blitt satt rekord i salg av ulike varmepumper, viser tall fra Norsk Varmepumpeforening.

Flest varmepumper hos privatpersoner

De aller fleste varmepumpene blir kjøpt av privatpersoner.

  • Den viktigste grunnen til å kjøpe varmepumpe er for å spare penger på oppvarming.
  • Den nest viktigste grunnen er å bytte ut en defekt varmepumpe.

Dette forteller David Lund i Prognosesenteret, som viser til en spørreundersøkelse de har gjort blant forhandlere over hele landet.

Stadig flere varmepumper er modne for utskifting

Et av spørsmålene forhandlerne fikk, var hvor lenge en varmepumpe holder. I gjennomsnitt svarte de drøyt tolv år. Når vi spør produktsjef i Mitsubishi Electric, Morten Østerhagen, poengterer han at det ikke finnes noen fasit.

– En godt vedlikeholdt varmepumpe kan holde i mange år, men før eller senere må den byttes ut, sier han.

Ut fra hvor mange varmepumper som ble solgt for 10-12 år siden eller før, kan vi vente oss en «eldrebølge» av varmepumper som er modne for utskifting i norske boliger.

montering av varmepumpeSuper komfort

 Den tredje viktigste grunnen til å kjøpe varmepumpe er kanskje ikke så overraskende: For å få god komfort innendørs.

– Varmepumper er en super kilde til komfort. De gjør det enkelt å kontrollere innetemperaturen akkurat når og slik du ønsker. Smarte funksjoner gjør det for eksempel enkelt å få opp temperaturen til ønsket nivå før du kommer hjem en kald vinterdag, og på varme sommerdager kan varmepumpen sørge for et svalt og deilig inneklima, sier Østerhagen.

Les også: Slik oppnår du den perfekte innetemperaturen

Stadig flere erfarne varmepumpekjøpere

De siste to årene har det blitt solgt om lag 150 000 varmepumper årlig i Norge. Av disse viser tall fra Prognosesenteret at 3 av 10 blir installert i eksisterende boliger som ikke hadde varmepumpe fra før. Videre viser undersøkelsen at stadig flere kunder har erfaring med varmepumper fra før:

  • 3 av 10 går til å erstatte en utdatert eller defekt varmepumpe.
  • 1 av 10 går til boliger som har minst én varmepumpe fra før.

De aller fleste kundene vil ha en ny varmepumpe hvis den gamle ikke fungerer bra nok lenger. Dette fordi de har erfart hvor god komfort det gir, og hvor mye de kan spare på oppvarming.

– Har du en ti eller tolv år gammel varmepumpe, er den nedbetalt for lenge siden. Så det er en god idé å investere i en ny og enda mer effektiv modell, poengterer Østerhagen.

Varmepumpe i nytt hjem

Mange vil ha kjøling i nye boliger

Drøyt hver tiende varmepumpe blir installert i boliger som er inntil fem år gamle. Kravene til isolasjon og lekkasjetetting har blitt ganske strenge for nye boliger. Hensikten er først og fremst å hindre at de lekker varme om vinteren.

– Det betyr samtidig at det kan bli temmelig varmt inne om sommeren. Spesielt gjelder det boliger med store vinduer hvor sola står på i timevis, sier produktsjefen. Han legger til:

– Mange som investerer i varmepumpe i nye boliger, gjør det først og fremst for å få kjøling.

Kjøling gir også gevinst

En del varmepumpeeiere tror vinninga går opp i spinninga hvis de kjøler med varmepumpa, men dette er en myte, ifølge Varmepumpeforeningen.

Hvor mye det koster å bruke varmepumpa til kjøling, kommer an på hvor mye du kjøler og hvor varmt det er ute.

Få gode råd av våre dyktige forhandlere

Enten du skal bytte ut en gammel varmepumpe eller installere varmepumpe for første gang, anbefaler vi å bruke en av våre autoriserte forhandlere.

– De kan komme på gratis befaring, og vil gi deg god oppfølging i ettertid, understreker Østerhagen.

Se alle våre varmepumpemodeller.

0