På tide å bytte varmepumpe? Her er fire ting å tenke på

montør forklarer på gratis befaring

Det aller smarteste du kan gjøre, er å finne en installatør som vet hva som skal til, og som kan gi gode råd, demontere den gamle og installere den nye varmepumpa.

Har du tenkt at det kanskje er på tide å bytte ut varmepumpa, er du ikke alene. Stadig flere varmepumper rundt om i norske hjem begynner å bli modne for utskifting. Levetiden for en luft-til-luft-varmepumpe varierer og er avhengig av vedlikehold og driftsvilkår, men gjennomsnittet ligger rundt 12 år.

Få en dyktig installatør på befaring

– Er du usikker på om du faktisk trenger å bytte varmepumpa di, kan det være lurt å starte med å få en installatør på befaring for å sjekke den, sier Odd Arne Røkeness, salgssjef for forbrukermarkedet i Mitsubishi Electric.

Det å finne en dyktig installatør er også viktig fordi:

  • Både demontering og montering krever gyldig f-gass-sertifikat, så det må gjøres av fagpersoner med denne kompetansen.
  • Selve installasjonen er minst like viktig som varmepumpa for at den skal fungere effektivt og smertefritt. Derfor bør installatøren vurdere om alt ble gjort optimalt forrige gang, enten det gjelder plassering av innedel og utedel, støydemping eller beskyttelse av rør på utsiden.

– Er det gjort feil før, gjelder det å ikke gjenta disse når den nye varmepumpa settes inn, understreker Røkeness.

Les også: Slik kvitter du deg med den gamle varmepumpa

montør kommer inn døra

Vil du benytte anledningen til å endre på noe ved installasjonen?

Har du vært fornøyd med varmepumpa, er det ingen grunn til å gjøre store forandringer. Da kan du hoppe videre til neste punkt.

– Selv om du har vært fornøyd med varmepumpa di, er det nå du har muligheten til å gjøre endringer som gjør deg enda mer fornøyd med den nye, sier Røkeness.

Kanskje det hadde vært en idé med en gulvmodell? Eller plastkanaler i en farge som matcher husfargen bedre? Kanskje har du behov for en ekstra kraftig modell som gir mye varme på de kaldeste dagene?

– Utvalget av både varmepumper og tilbehør har blitt mye større de siste årene. En dyktig installatør kan gi råd om hva som passer for dine behov, sier Røkeness.

Finn ut hvilke funksjoner du ønsker deg

Hvis varmepumpa di har hatt en normalt lang levetid, har det skjedd en god del utvikling siden sist du kjøpte varmepumpe.

– De siste årene har det kommet både flere funksjoner og mer teknologi i en rekke modeller. Wi-Fi er nå standard og gir deg store fordeler med tanke på kontroll av varmepumpen. Også funksjoner som nattmodus, 3D-scanning av rom og varmesprederfunksjonen som gir god fordeling av varmen fra peisovnen når den brukes på de kaldeste dagene, finnes på flere av dagens varmepumpemodeller, poengterer Røkeness.

Her finner du mer om nyttige funksjoner i våre modeller.

montør installerer ny varmepumpe

Skriv kjøpekontrakt og få med alt som må gjøres

Når du har bestemt deg for hva du vil ha og hvem som skal gjøre jobben: Skriv en kjøpekontrakt. Det anbefaler Varmepumpeforeningen, som har en standardkontrakt du kan bruke.

Når du skal bytte varmepumpe, må du også betale installatøren for jobben med å demontere den gamle varmepumpa. Det er litt arbeid, blant annet med å håndtere gassen i varmepumpa på en forsvarlig måte.

– Det er lurt å avtale pris for demonteringen og få det med i kjøpekontrakten. Varmepumper er EE-avfall som skal leveres på mottaksanlegg, og dette skal du ikke betale for, det har importøren allerede gjort, sier Røkeness.

0