Derfor bør du montere vannbåren varme i boligen din

Barn som krabber på gulvet mot en ball. Foto.

Høye strømpriser og økt miljøfokus har ført til at flere ønsker å erstatte elektrisk oppvarming med mer miljøvennlige og energieffektive alternativer. En løsning som har blitt svært populær, er vannbåren varme.

Rundt 40 prosent av alle nye boliger som bygges i Norge i dag, bygges med vannbåren varme. Kanskje ikke så rart, når denne typen oppvarmingssystemer bidrar til bedre inneklima og mer stabil temperatur, samtidig som det reduserer oppvarmingskostnadene. Men visste du at vannbåren varme også kan ettermonteres i eldre boliger?

Velg riktig oppvarmingskilde og varmegiver

Vannbåren varme bruker vann som energibærer for å varme opp boligen. Dette gjøres ved at rør legges rundt omkring i huset og fordeler varmen fra en oppvarmingskilde til en varmegiver.

Oppvarmingskilder du kan velge mellom er varmepumpe, solenergi, elektrisitet, biobrensel, ved, pellets eller fjernvarme. Mange velger varmepumper, og her er det to varianter å velge mellom: Luft-til-vann- eller væske-til-vann-varmepumpe.

Far og sønn leker

Hva er forskjellen på luft-til-vann-varmepumpe og væske-til-vann-varmepumpe

Ved montering av vannbåren varme, er det vanlig å også installere varmepumpe. Hvilken type som er mest effektiv avhenger av faktorer som klima, grunnforhold og topografi. Den vanligste varianten er luft-til-vann-varmepumpe. Denne er relativt enkel å installere, gir ingen lokale utslipp og har lavere investeringskostnad enn væske-til-vann-varmepumper.

Et annet alternativ er en væske-til-vann-varmepumpe. Denne utnytter energien i bakken, og kan hente energi fra berg, sjø, jord eller grunnvann. Væske-til-vann-varmepumpen er noe dyrere å installere, men ettersom kilden holder en stabil temperatur hele året, gir den også høyere energisparing enn luftbaserte varmepumper. Væske-til-vann-varmepumpen har heller ingen synlig utedel.

Bør du velge gulvvarme, radiator eller viftekonvektor?

Med vannbåren varme kan du selv velge varmegiver. Disse kan også kombineres, og de du kan velge mellom er:

  • gulvvarme
  • radiatorer
  • viftekonvektorer

 

Gulvvarme gir lun og behagelig temperatur, uten å stå i veien for møblering. I tillegg er gulvvarme positivt i husstander med barn, da disse gjerne tilbringer mye tid på gulvet.

Gulvvarme er også et økonomisk valg, da anlegget kjører på lavere temperatur med lavere differanse til varmepumpen. Det er med på å øke årsvarmefaktoren (SCOP), og gjør anlegget billigere i drift.

Sliter du eller noen i husstanden med astma eller allergi er gulvvarme det beste valget av varmegiver (sammen med radiatorer). Dette fordi disse varmegiverne har relativt lave overflatetemperaturer, og ikke trenger luftsirkulasjon for å varme opp boligen.

Radiatorer kjører på høyere temperatur enn gulvvarme og viftekonvektorer, men varmen som produseres fordeles ikke like jevnt, og gulvet kan fortsatt føles kaldt. En kombinasjon av radiator og viftekonvektor er derfor en populær løsning.

Kvinne endrer temperatur på radiator

Viftekonvektorer er i prinsippet en radiator med innebygget vifte. Viften brukes for å spre varmen rundt i rommet, og sørger for at varmen spres jevnt og raskt. Sammenlignet med en radiator er viftekonvektorer mer effektive, og disse kan også kobles opp mot smarte systemer som regulerer varmen i boligen din.

Ved oppgradering av boliger med gamle radiatorer er det vanlig å bytte ut et par av de gamle radiatorene med en viftekonvektor. Viftekonvektorer passer både til væske-til-vann- og luft-til-vann-varmepumper.

Skifte gulv? Da kan du også montere vannbåren gulvvarme

Skal du skifte gulv eller rehabilitere boligen din, er dette en gyllen mulighet for ettermontering av vannbåren gulvvarme. I dag finnes det flere muligheter for lavtbyggende gulvvarmesystemer. Disse bygges ofte ned i 15 mm flytsparkel, men det finnes også systemer der man ikke trenger flytsparkel.

Fire fordeler med vannbåren varme

 1. Lavere strømforbruk

Oppvarming er den største strømtyven i norske hjem. Hele 70-80 % av energiforbruket vårt går til oppvarming. Derfor er det mye penger å spare på å gjøre boligen mer energieffektiv, noe en varmepumpe knyttet til et vannbårent system vil bidra til.

Velger du en luft-til-vann-varmepumpe vil du få igjen 2,5 til 3,5 ganger så mye varme som strømmen varmepumpen bruker. Det betyr at du vil kunne spare mellom 60-70 % energi til oppvarming sammenlignet med å bruke strøm.

 2. Spar penger med innebygget varmtvannsbereder

Varmtvannsproduksjon som er integrert i oppvarmingsløsningen din, vil spare deg for både penger og kalde dusjer.

Våre løsninger Ecodan og Geodan gir reduserte kostnader til varmtvannsoppvarming sammenlignet med tradisjonell bereder, og sørger for at du alltid har nok varmtvann i huset. Har du ekstra stort varmtvannsbehov kan systemene enkelt bygges ut med en ekstra varmtvannsbereder for å dekke dette.

Kvinnehånd under rennende vann i dusjen

 3. Anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund

Oppvarming med vannbåren varme regnes som spesielt bra for inneklimaet. Dette fordi varme i gulv og radiatorer har lave overflatetemperaturer, som betyr at støv som virvles opp ikke blir brent, slik som på panelovner og andre varmekilder med høy overflatetemperatur. Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler derfor varmepumpe som varmekilde for deg som sliter med allergi, eller har noen i familien som gjør det.

 4. Vannbåren varme er et miljøvennlig valg

Vannbåren varme er et miljøvennlig valg ettersom det passer svært godt sammen med fornybare energikilder som uteluft, sjø, berg, jord, og solcellepanel.

Bestill gratis befaring

Interessert i å ettermontere vannbåren varme i din bolig? Bestill gratis befaring, så hjelper vi deg å komme frem til beste løsning for deg og din bolig.

0