Bør soverommet ha varmepumpe eller miniventilasjon?

Kvinne som skrur av alarm på mobiltelefon. Foto

Inneklima på soverommet

Med varmepumpe eller miniventilasjon på soverommet blir inneklimaet sunt, energibruken lav og søvnen kan bli bedre.

Soverommet er kanskje det rommet i hjemmet hvor vi tilbringer mest tid. Her lader vi batteriene og forbereder oss til nye dager, som vi gjerne vil våkne utvilt til.

I de fleste tilfeller vil en kombinasjon av varmepumpe og miniventilasjon være den beste løsningen for soverommet. Skulle du likevel kun se behov for en av produktene, bør du lese videre før du tar valget.

MINIVENTILASJON

Miniventilasjon passer for deg som er plaget av tett luft, pollenallergi, kondens på vinduer, radon, forurensing, insekter eller støy utenfra. Ved å føre frisk luft inn – og dårlig luft ut, skaper miniventilasjon bedre inneklima på en enkel og energibesparende måte.

STILLE OG TRYGT INNEMILJØ PÅ SOVEROMMET

Med innebygget lydisolering som reduserer utvendig støy, er miniventilasjon fra Mitsubishi Electric som skapt for soveværelset. Selve ventilasjonsenhetene er i seg selv også svært stillegående: Vår minste modell, VL50, er tilnærmet lydløs på lav viftehastighet med et støynivå på 15dB(A).

I tillegg til å redusere støy, reduserer miniventilasjon også radon og andre skadelige partikler i innemiljøet. Bor du i en sokkelleilighet, har soverom i kjelleretasjen eller er plaget av radon, vil vår kraftigste modell, VL100, raskt gi et betydelig bedre inneklima. Også kjellerlukt som fremheves av muggsopp, fukt og sporer vil reduseres.

Miniventilasjon er også genialt for allergikere som ønsker å redusere pollenspredningen på soverommet. Med på kjøpet følger et grovfilter som effektivt fjerner støv, smuss og forurensning fra luften. Er du svært plaget av pollenallergi kan grovfilteret erstattes med et finfilter/pollenfilter.

Med og uten miniventilasjon. Illustrasjon.
En ventilasjonsluke kan gi god tilstrømning av kald uteluft, men uten filtrering vil skitten og forurenset luft trenge inn i hjemmet. Med miniventilasjon får du derimot et friskere inneklima siden luften renses i filtrene. I tillegg blir varmen i avtrekksluften gjenvunnet, og temperert uteluft føres inn.

FRISK LUFT UTEN VARMETAP

Miniventilasjon tilfører konstant soverommet ny luft samtidig som den kvitter seg med den gamle – uten at varmen i rommet forsvinner. Sammenliknet med et åpent vindu ventilerer miniventilasjon svært effektivt og energismart, spesielt om høsten og vinteren, da et åpent vindu umiddelbart fører til store varmetap. Det er også svært lave driftskostnader forbundet med miniventilasjon. På laveste viftehastighet har VL50 et strømforbruk på 4,5W, som gjør den billigere i drift enn å lade en mobiltelefon.

Montering er enkelt, og VL50 kan monteres både liggende og stående.

Dame som våkner glad i sengen sin. Foto.

VARMEPUMPE

En varmepumpe kan både varme og kjøle luften på soverommet, og passer perfekt for deg som ønsker å styre temperaturen selv. Gjennom varmepumpens filteregenskaper skaper den også et sunt inneklima, og med ulike funksjoner og teknologi sørger den for at du får sove i et trygt, behagelig og perfekt temperert rom – året rundt.

SKAP DITT PERFEKTE INNEKLIMA

Et svalt soverom er nøkkelen til en god natts søvn. I følge LHL sover de fleste av oss best når temperaturen holder 15-18 grader. En varmepumpe sørger enkelt for at du også på varme sommernetter får en god natts søvn. Med varmepumpen i aircondition-modus slipper du å åpne vinduer for å kjøle ned inneluften, og med det unngår du at nattesøvnen forstyrres av utvendig støy.

Gussuri er perfekt for soverommet med ekstremt lavt lydnivå, liten innedel, energimerke A+++ og en SEER på hele 8,6.

SOV GODT MED SMART TEKNOLOGI

Flere av dagens varmepumper har funksjoner og smart teknologi som gjør hverdagen enklere og strømregningen lavere. Toppmodellen Kaiteki har for eksempel sensorer og funksjoner som kan gjøre alt fra å registrere hvor folk befinner seg i rommet, til å oppdage hvor i rommet det trekker litt ekstra. Sensorene kan også registrere når behovet for bruk av varmepumpen ikke er så stort, og med det gi økonomisk gevinst.

Modellene KaitekiIGURU og Azira leveres med nattsenkingsfunksjon som gjør utedelen enda mer stillegående i nattetimene. Lysstyrken på innedelens driftsindikatorlampe dimmes ned og pipelyden på fjernkontrollen deaktiveres. Med denne funksjonen kan du nyte natten i et behagelig inneklima, der hverken du eller de som har soverom nær utedelen plages av støy.

Les mer om alle våre modeller.

GODE ALENE, BEST SAMMEN

Varmepumpe har et lukket system som gjør at den ikke skifter ut inneluften, men gjenbruker den. Derfor bør du i tillegg ha frisk luft inn fra en ventilasjonsluke. Miniventilasjonen ventilerer godt, men gir deg ikke mulighet til å kjøle ned eller varme opp soverommet. Selv om både varmepumpen og miniventilasjonen fungerer godt hver for seg, vil den beste soveromsløsningen være en kombinasjon av begge.

0