Kan hytta i det hele tatt håndtere en varmepumpe? Og bør du velge den samme som du har hjemme? Vi gir deg svarene i denne artikkelen.
Nordmenn er hytteelskere og farter gjerne til fjellet eller sjøen så ofte de kan. Hytter medbringer som regel mye vedlikehold og arbeid, og de som ønsker å nyte ferie og helger litt ekstra ser ofte verdien av å installere en varmepumpe i hytta. Da får man ikke bare en mer kostnadseffektiv oppvarming, men også renere luft og muligheten til å justere innetemperaturen med et enkelt tastetrykk.
Det mange lurer på før de investerer i en varmepumpe eller to til hytta, er hvilken modell de skal velge. Bør de gå for den samme løsningen de har hjemme, eller velge noe helt annet?
Les mer om hvorfor hytta har bruk for en varmepumpe her!
Er hytta en badstue om sommeren og en ispinne om vinteren? Dersom du skal få god effekt av en varmepumpe bør hytta, eller rommene varmepumpen skal settes i, være isolert. En varmepumpe kan gi noe effekt selv om hytta ikke er det, men dette vil kreve mye energi, og varmen vil fort forsvinne ut av hytta igjen. Dersom hytta sjelden brukes er det heller ikke sikkert at en varmepumpe vil lønne seg. Er strømforbruket svært lavt grunnet få besøk til hytta i løpet av året kan man vurdere andre løsninger.
Det er også viktig at hytta har tilgang til jordet uttak, og naturligvis strøm, før du går til innkjøp av en varmepumpe.
Svært mange hytter i Norge ligger i naturskjønne omgivelser som er utsatt for vær og vind. Skal du kjøpe en varmepumpe bør du absolutt gå for en modell som er tilpasset nordisk klima. Da vil du unngå at utedelen fryser om vinteren. Om mulig bør utedelen plasseres i ly av vinden, og helst ikke være så værutsatt. Har ikke hytta en side som er skjermet går det an å kjøpe et varmepumpehus. Får du en installatør til å komme på befaring før varmepumpen settes opp, vil dere sammen kunne finne frem til den beste plasseringen i din hytte.
Det er også en fordel dersom varmepumpen man velger har en funksjon for vedlikeholdsvarme. Når man ikke er i hytta kan man forsøke å holde en minimumstemperatur på 10 grader, og justere opp denne når hytta brukes. Dette fører til en mer behagelig ankomst året rundt, og minsker sannsynligheten for at vannrør fryser i hytta.
Har du god erfaring med en varmepumpemodell i hjemmet, kan det være en idé å gå for samme merke også i hytta. Likevel er det ikke nødvendigvis slik at du bør ha samme modell som hjemme. Har du en luft-til-luft varmepumpe hjemme og skal investere i varmepumpe på hytta, kan det være smart å også vurdere muligheten for installasjon av en luft-til-vann varmepumpe. En luft-vann-varmepumpe kan nemlig brukes til både oppvarming av rom og varmtvann.
Investerer man i et vannbårent system i gulvet, radiatorer eller viftekonvektorer vil dette gi en jevnt fordelt temperatur, god varmedistribusjon og høy komfort. Og hvor deilig ville det ikke vært med et varmt gulv mot kalde føtter som nettopp kommer inn fra skiløypa eller slalåmbakken? Går du for vannbåren varme vil Ecodan være et meget bra valg.
Her har du også muligheten til å velge mellom to innedeler (med eller uten integrert varmtvannsbereder) og systemet tilpasses hyttas oppvarmingsbehov ved et bredt valg av utedeler i forskjellige størrelser.
Brukes hytta mest om sommeren? Da vil en luft-til-luft-varmepumpe fungere perfekt til nedkjøling! Her er det viktig at du finner modeller som er stillegående – spesielt når det kommer til soverom. På hytta søker vi roen, og med en varmepumpe som lager minimalt med lyd, og samtidig kjøler ned eller varmer opp rommene, vil ferien og fritiden bli upåklagelig.
Les mer om hvordan varmepumpen kan kjøle ned hytta om sommeren her!
Mange hytteeiere velger luft-til-luft-varmepumper, og er storfornøyde med disse. De med sommerhytter setter særlig stor pris på muligheten til å kjøle ned ulike soner, kanskje spesielt soverommet. Alle varmepumper fra Mitsubishi Electric har ypperlig kjølefunksjon for hytta dersom kjølebehovet er viktigst.
Dersom varmebehovet er i høysete er det modellene med Hyper Heating-teknologi for ekstraordinær varmekapasitet som er mest populære når hytta skal få varmepumpe. Toppmodellen UWANO, bestselgeren Kaiteki, kompaktmodellen IGURU og gulvmodellen Furo er alle både stillegående og svært effektive.
Til syvende og sist er alle hytter ulike og har derfor forskjellige behov når det kommer til oppvarming eller nedkjøling. Synes du det er vanskelig å velge hvilken varmepumpe som er rett for deg? Ta kontakt med en av våre dyktige forhandlere, så veileder de deg til den perfekte matchen.