Slik fjerner du vond lukt i hjemmet

Dame som holder seg for nesen .Foto.

Bli kvitt vond lukt i hjemmet med enkle grep

Lukter ikke boligen helt som den burde? Her deler vi enkle knep som fjerner vond lukt i hjemmet.  

Duftlys og potpurri? Slike knep kan absolutt være med på å skape et hjem som lukter herlig, men det er kanskje mer for å kamuflere vond lukt, heller enn å fjerne den. Det er andre ting som bør være på plass først, og her er våre triks!

SJEKK TEPPER OG STOFFKLEDDE MØBLER

Det er utrolig hvor raskt tepper og stoffkledde møbler kan suge til seg uønsket lukt. Det kan komme fra kjæledyr, unger som har vært ute og lekt, sigarettrøyk, mat og annet søl. Ta en rask lukterunde. Merker du uheldige odører kan du ta av trekk og vaske dem på riktige innstillinger i vaskemaskinen, eller få tepper og møbler renset profesjonelt dersom dette ikke lar seg gjøre.

 VASK SØPPELBØTTA REGELMESSIG

Å vaske søppelbøtta kan være en uappetittlig jobb, men et arbeid som utvilsomt er med på å gi gode resultater hva gjelder lukt i hjemmet. Å få en god rutine på vask og desinfeksjon av avfallsdunk eller søppelbøtte kan utgjøre en stor forskjell. Tøm avfallet, ta den med ut og spyl godt med en hageslange før du vasker med såpe og vann. Pass også på at du tørker søplebøtta godt før du trer i pose og begynner å ta den i bruk igjen – hvis ikke blir dette et yndet sted for bakterievekst. Dersom du spyler bøttene i dusjen eller badekaret bør du sørge for at du vasker godt etter søppelkasserengjøringen.

RENGJØR KJÆLEDYRETS KOSEKROK

Hund som har tatt med masse skitt inn på gulvet. Foto.

Har du et firbent familiemedlem? Da kan det hende du er godt kjent med utfordringene rundt rengjøring og lukt. I løpet av dagen vil de dra med seg skitt og smuss inn i hjemmet. Dyr bør ikke vaskes hver eneste dag, da dette kan være skadelig for hud og pels, men etter behov og skjønn. Det du derimot kan vaske oftere er områdene kjæledyrene er mest. Hundesengen kan med fordel rengjøres hyppig, leker i tøy kan få en omgang i vaskemaskinen og gummileker kan ofte vaskes i oppvaskmaskinen eller for hånd. Har du katt vil kattesand kunne føre til lukt, og bør renses ofte. Andre kjæledyr som bor i bur bør også få områdene sine rengjort – både for din del og dyrenes.

SJEKK SLUKENE

Er det badet eller kjøkkenet som er den store synderen når det kommer til vond lukt? Fett og matrester kan fort tette sluk og skape alt annet enn god lukt. Kjenner du at lukten siver opp gjennom slukene kan du ha behov for en god rens. Dersom de begynner å gro igjen og bli tette kan det være fornuftig å ringe en rørinspektør før problemet blir for stort. Her kan du få skikkelig vedlikeholdsspyling som er kraftigere enn den du gjør på egenhånd.

GÅ GJENNOM KJØLESKAP OG KJØKKENSKUFFER MED MAT

Mann som titter inn i kjøleskapet. Foto.

På kjøkkenet kan det være flere kilder til dårlig lukt. Lenge siden du har gått gjennom og vasket kjøleskapet? Her ligger matvarer som kan gå ut på dato før man får brukt de opp, og det blir lett matrester og flekker liggende i ulike hyller. Skuffer til oppbevaring av mat kan også få vond lukt. Kanskje du for eksempel har en skuff til tørrvarer med brød som har mugnet? Mugg kan skape lukt som sitter igjen lenge. Det kan hende at du bør tømme kjøleskapet og matskuffene helt, gå gjennom varer og kaste det som har blitt dårlig og dra over med en klut. Dette vil ikke bare føre til en bedre lukt på kjøkkenet, men kan også være med på å gjøre deg mer organisert.

INVESTER I EN VARMEPUMPE

Dersom hjemmet ditt belager seg på oppvarming fra mer tradisjonelle kilder har du kanskje erfart at støv hoper seg raskt opp. For elektriske varmeovner er dette et typisk problem mange har erfart. Brukes peisen mye vil dette kanskje føre til en eim av røyklukt som er vanskelig å bli kvitt – koselig synes mange, mens andre gjerne vil at hjemmet skal dufte litt friskere.

Med en moderne varmepumpe vil du ikke bare få muligheten til å varme opp og kjøle ned hjemmet, du får også fordelene av filterfunksjonene som renser inneluften. Med allergifilteret vil varmepumpen eksempelvis fange opp inntil 94 prosent av allergener i luften, og føre til en langt bedre luftkvalitet. Dette er ikke bare positivt for helsa di, varmepumpens filtre vil også gjøre at inneluften lukter friskere. I tillegg reduseres støvmengden inne dersom du investerer i en varmepumpe fremfor tradisjonell elektrisk oppvarming.

Dame som sover under en miniventilasjon. Foto.

Miniventilasjon er også et meget godt tiltak dersom du ønsker bedre inneklima. Miniventilasjon leveres i 2 størrelser: Miniventilasjon 50 og Miniventilasjon 100. Med disse får du raskt og effektivt byttet ut luften i rommet, og de gir deg sunt og godt inneklima med filtrert luft utenfra, uten trekk og forurensning. Med en miniventilasjon reduserer du radon, fjerner kjellerlukt, og filtrerer støv og smuss fra uteluften før den slippes inn i hjemmet ditt. Med andre ord perfekt for å skape et velduftende hjem med frisk luft. I tillegg har Miniventilasjon 50-modellen kun 1 rørgjennomføring i veggen og kan da enkelt plasseres i eksisterende ventilasjonsluke som erstatning for denne.

Interessert i en varmepumpe eller miniventilasjon til hjemmet? Hos Mitsubishi Electric har vi et bredt utvalg og dyktige forhandlere som kan hjelpe deg med å finne den perfekte løsningen. Ta kontakt for veiledning og gode råd.

0