Kjæledyr i hus? Slik sørger du for et godt inneklima

Lita jente som bærer valp. Foto.

Bedre innemiljø med kjæledyr i hus

Med kjæledyr i hus kan det være utfordrende å holde inneklimaet friskt og sunt. Her er tipsene som gir deg et bedre innemiljø.

Kjæledyr gir vennskap, selskap, kjærlighet og glede i hverdagen, men de bringer også med seg noen utfordringer. Inneklima er gjerne en av utfordringene, men med disse enkle tipsene behøver du ikke bekymre deg for det.

SLIK PÅVIRKER KJÆLEDYRET INNEKLIMAET DITT

Hund, katt eller kanin? Uansett hva slags dyr du bor med, påvirkes inneklimaet. Våre pelskledde venner røyter gjerne og kan oppleve flass, akkurat som oss mennesker.

Valper og kattunger må trenes til å bli husrene, og før de blir vant med dette vil uhell ofte oppstå. Når dyret er sykt eller gammelt, kan avføring eller oppkast på stuegulvet bli et problem.

Mange kjæledyr er også ute store deler av dagen. Dermed blir skitt, smuss og bakterier enkelt dratt med inn i hjemmet. Et kjæledyr bidrar til mye positivt, men til gjengjeld må du også takle hår, flass, skitt og lort. Disse tingene har alle en innvirkning på hjemmets luftkvalitet og inneklima.

SEPARATE OMRÅDER FOR MENNESKER OG DYR?

Har du en hund eller katt som får ligge i sofa og seng bør du rengjøre disse områdene oftere. Bytt sengetøy hver uke, støvsug sofaen og pass også på at kjæledyret er så rent som mulig før det får legge seg ned med deg.

Ønsker du et optimalt inneklima kan det være en idé å separere områdene i boligen litt mer – slik at kjæledyr og mennesker har ulike steder for avslapping og søvn.

STØVSUG HÅR, FLASS OG STØV

Med pelskledde kjæledyr i hus er det vanskelig å unngå røyting og flass. Hår og hud fra kjæledyret svever i luften, legger seg på overflater og setter seg på klær. Regelmessig støvsuging reduserer dette problemet. Støvtørking med mikrofiberklut kan hjelpe deg med å få has på eventuell røyting som lander på bord, kommoder eller kjøkkenbenken.

VASK KJÆLEDYRETS EIENDELER

Hundeseng, kattesand, leker og tøy? Kjæledyrets egne eiendeler blir utsatt for det meste. For at disse gjenstandene ikke skal bidra til et dårligere inneklima bør de vaskes regelmessig. Vask mat- og drikkeskåler hver uke, hiv kjæledyrets seng (eller trekket på sengen) i vaskemaskinen ved behov og ta en runde med kluten eller støvsugeren på dyrets leker. Slik minsker du opphopingen av hår, hud, spytt, matrester og annet smuss som kan bidra til bakterievekst i hjemmet.

BØRST MER FOR BEDRE INNEKLIMA 

Noen dyr røyter året rundt, mens andre røyter i sesonger. Regelmessig børstning og eventuelt bading vil gi deg bedre kontroll på røytingen. Tilpass kjemmingen etter dyrets og hjemmets behov, og ha gjerne en støvsuger i nærheten slik at du enkelt kan suge opp det som faller på gulvet.

PERFEKT TEMPERERT BOLIG MED GODT INNEKLIMA

Vi bor i et land med behov for ulike temperaturtilpasninger i hjemmet gjennom året. Mange oppvarmingskilder er også kilder til et mindre godt inneklima. Elektriske varmeovner er populære og ofte billige, men kan føre til tørr luft og opphoping av støv. Peis er hyggelig, men vil ofte avgi smuss og askepartikler som ikke alltid er enkle å fjerne. Tradisjonelle oppvarmingsmetoder byr også kun på én ting – nemlig oppvarming. Moderne varmepumper gir deg derimot muligheten til å både varme og kjøle hjemmet, samtidig som inneluften renses.

Varmepumper er et populært valg hos dyreeiere. De er utstyrt med filterfunksjoner som hjelper til med å rense inneluften og bedre inneklimaet. Mange dyreeiere velger å benytte seg av allergifiltre til varmepumpen sin, disse fanger opp inntil 94 prosent av allergener i lufta. Positivt for inneklimaet og helsa, til både mennesker og dyr.

Furo gulvmodell på veggen, og hund som slapper av i sofaen. Foto.

Miniventilasjon er også et topp valg for kjæledyreiere! Med disse får du renset uteluften før den slippes inn i hjemmet, samt redusert radon, støv og smuss, og fjernet vond lukt. Våre miniventilasjoner leveres i 2 størrelser: Miniventilasjon 50 og Miniventilasjon 100. 

BYTT FILTRE OG RENGJØR VARMEPUMPEN REGELMESSIG

Varmepumper må vedlikeholdes, og filtre må rengjøres eller skiftes ut. Med kjæledyr i hus øker behovet for vedlikehold. Hår og hudpartikler svever lett rundt i lufta, og blir raskt sugd opp av varmepumpen. Dette fører til at filtrene fort blir skitne. Har du husdyr bør du dermed sjekke innedelen ofte, gjerne hver andre uke eller etter behov. Er du usikker på hvordan du skal rengjøre varmepumpens filtre? Vi har guider til både rengjøring av filtrene i varmepumpen og rengjøring av varmepumpe.

TA KONTAKT FOR GRATIS BEFARING

Dersom du ikke allerede har varmepumpe er det flere fordeler med å installere en, i tillegg til bedre inneklima. Du kan spare strøm, penger, få bedre kontroll over temperaturen i hjemmet, samt et enklere og mer behagelig liv. Bestiller du en gratis befaring fra dyktige fagfolk, får du god veiledning og informasjon om hvilken type varmepumpe som passer dine behov best og hvor den burde plasseres.

0