Nyttårsforsett en varmepumpe kan hjelpe deg å holde

Flere personer holder stjerneskudd opp mot himmelen. Foto.

Hvordan holde nyttårsforsettene

Et nytt år markerer starten for nye muligheter for svært mange. Her er syv vanlige nyttårsforsett det kan bli enklere å holde dersom du har varmepumpe.

Hver eneste januar ser utallige nordmenn lysere på livet. Vi beveger oss nærmere våren og sommeren, og innen da skal vi ha blitt bedre mennesker. Nyttårsforsettene våre står sterkt og i år skal vi absolutt overholde dem.

Så kommer februar rullende inn, det er fremdeles mørkt, kaldt og grått ute – og motivasjonen har dalt betraktelig. For det er jo faktisk overraskende vanskelig å holde seg til nyttårsforsettene sine særlig lenge. Dersom du har en uventet støttespiller på laget kan ting derimot bli lettere. Med en varmepumpe blir det enklere å holde spesielt syv vanlige nyttårsforsett lenger enn til februar.

 “BLI ET A-MENNESKE”

Dersom du sliter med å stå opp om morgenen kan en varmepumpe være en venn i nøden. Noen gang tenkt over hvorfor det er så vanskelig for deg å våkne tidlig? Det kan ha noe å gjøre med leggetiden din, uten tvil, men andre faktorer kan også medvirke.

Dersom det er for varmt i boligen din og luftkvaliteten er dårlig, vil du raskt føle deg sliten og trøtt. Du kan gå rundt og sakte, men sikkert bli tung i hodet – for så å våkne opp om morgenen og føle deg alt annet en uthvilt.

Er det for kaldt i boligen kan helseplager begynne å vise seg, eller du kan kjenne et enormt behov for å bli liggende under en varm og deilig dyne.

En varmepumpe kan enkelt regulere boligens temperatur, og holde den stabil uansett hvordan været er utenfor. Den hjelper også til med å rense luften slik at du får et mye bedre inneklima. Dermed kan det bli hakket lettere å våkne når alarmen ringer om morgenen.

Mann som sover. Foto.

“BLI FLINKERE TIL Å RENGJØRE HUSET”

Har du elektrisk oppvarming i hjemmet vil du være vant med at støv raskt hoper seg opp. Har du dyr i boligen vil de også bidra med å gjøre luftkvaliteten dårligere og du kan gå rundt med et konstant behov for å støvsuge.

Investerer du i en varmepumpe, og særlig en luft-til-luft-varmepumpe vil du oppleve mindre støv i boligen din. Dette gjør det ikke bare lettere for deg å holde hjemmet rent, det øker også tryggheten til alle som bor der. Store mengder støv kan bli liggende i kriker og kroker – og dersom støvet er i nærheten av varmeovner, har havnet bak tørketromler eller ligger på svært varme fliser med elektrisk gulvvarme, vil brannrisikoen øke. Med en varmepumpe slipper du like mye støvsuging, samtidig som du kan føle deg tryggere i eget hjem.

“SPARE MER PENGER”

Man kan ikke legge skjul på at varmepumper er dyrere å investere i enn eldre oppvarmingsmetoder. Men du kan få støtte til kjøp av noen typer varmepumper av organisasjonen ENOVA. I tillegg er det ikke uvanlig at du sparer inn kjøpskostnadene raskt dersom du bestemmer deg for å kjøpe en varmepumpe.

Erstatter du eksempelvis oljefyr med en luft-til-vann varmepumpe, kan du spare så mye som 80 prosent av energikostnadene til oppvarming og varmtvann. Ofte kan faktisk varmepumper gi årlige besparelser på mange tusen kroner i oppvarmingskostnader. Lommeboken kan med andre ord raskt fylles opp i løpet av det nye året dersom du skaffer deg en varmepumpe.

“BLI MER MILJØVENNLIG”

Det er mer viktig enn noen gang å tenke fremtidsrettet og miljøvennlig. Det kan virke som om vi må ta tunge løft for å få leve grønnere, men det trenger faktisk ikke være så vanskelig. Norge tar grep og leder oss alle i en mer miljøvennlig retning. Innen 2020 skal nemlig oljefyring i boliger forbys. Oljefyr er særs ille med tanke på miljøet, og dersom din bolig benytter seg av denne oppvarmingsmåten og du bruker omlag 4000 liter olje i året, vil du forurense like mye som 4 – 5 biler.

Bytter du til en varmepumpe vil du automatisk bli mer miljøvennlig. For noen kan nemlig varmepumpen spare hele 80 prosent av energien de tidligere brukte til oppvarming og varmtvann. Dersom du i tillegg benytter deg av smarthusteknologi vil det bli enda lettere å kontrollere hvor mye strøm og energi du bruker. Miljøet vil uten tvil takke deg.

“KOSE MEG MER MED VENNER OG BEKJENTE”

Det er alltid hyggelig å omgås familie, venner og bekjente. Likevel merker vi ofte at tiden ikke strekker til. Mye skal gjøres på jobb og i hjemmet, og når uken er omme og helgen ruller inn er det ikke uvanlig at man er for sliten til å sosialisere.

Skaffer du deg en varmepumpe vil du kunne spare tid på rengjøring i boligen, og du vil få bedre inneklima som igjen vil kunne gi deg bedre søvn og mer energi. Da blir det plutselig litt lettere å være med de man er glad i. Inviterer du dem hjem til deg vil de også bli møtt av et optimalt oppvarmet hjem, med deilig inneklima. Det er mye hyggeligere å være sammen dersom hjemmet er tilrettelagt for gode sosiale møter.

Safirsort Kaiteki på hotellrom. Foto.

“FORBEDRE HELSEN”

Som allerede nevnt vil en varmepumpe kunne hjelpe deg med å oppnå bedre søvn og mer energi, gjennom å gi perfekt temperatur og bedre luftkvalitet inne. Dermed kan en også si at varmepumpen kan gjøre det lettere for deg å trene hjemme. Med ekstra energi, samt en enkel måte å kontrollere varmen på, vil ditt eget hjem fungere optimalt til dette formålet.

Det er også viktig å påpeke at dersom en opplever plager med luftveiene eller har astma, kan en varmepumpe være et godt valg fremfor eksempelvis panelovner. De brenner nemlig støvet slik at det blir delt opp i mindre partikler som kommer seg lenger ned i luftveiene.

Om våren og sommeren kan en varmepumpe også brukes til å kjøle ned boligen, så dersom du sliter med allergi trenger du ikke slippe pollenstøv inn i hjemmet. Du kan heller benytte deg av den allsidige varmepumpen din.

“STRESSE MINDRE”

Til syvende og sist vil en varmepumpe kunne hjelpe deg med å redusere stress. Dette bunner i alt som allerede er nevnt. Ditt stressnivå vil minskes dersom du installerer en varmepumpe fordi du:

  • slipper å bekymre deg for økonomien din med tanke på strømregningen
  • får bedre søvn og mer energi
  • slipper å konstant håndtere opphoping av støv i hjemmet
  • kan kose deg mer i eget hjem med venner og bekjente
  • får en bedre helse

Så hva er det du ventet på? Start det nye året med et pang og invester i en varmepumpe av god kvalitet. Dersom du er usikker på hvilken modell som best passer dine behov, kan du ta kontakt med dyktige fagfolk for å få den rette ekspertisen.

0