Nyttårsforsett en varmepumpe kan hjelpe deg å holde

Flere personer holder stjerneskudd opp mot himmelen. Foto.

Et nytt år markerer starten for nye muligheter for svært mange. Her er syv vanlige nyttårsforsett det kan bli enklere å holde dersom du har varmepumpe.

Hver eneste januar ser utallige nordmenn lysere på livet. Vi beveger oss nærmere våren og sommeren, og innen da skal vi ha blitt bedre mennesker. Nyttårsforsettene våre står sterkt og i år skal vi absolutt overholde dem.

Så kommer februar rullende inn, det er fremdeles mørkt, kaldt og grått ute – og motivasjonen har dalt betraktelig. For det er jo faktisk overraskende vanskelig å holde seg til nyttårsforsettene sine særlig lenge. Dersom du har en uventet støttespiller på laget kan ting derimot bli lettere. Med en varmepumpe blir det enklere å holde spesielt syv vanlige nyttårsforsett lenger enn til februar.

«Bli et A-menneske»

Dersom du sliter med å stå opp om morgenen kan en varmepumpe være en venn i nøden. For har du noen gang tenkt over hvorfor det er så vanskelig for deg å våkne tidlig? Det kan absolutt ha noe å gjøre med leggetiden din, men andre faktorer kan også medvirke.

Riktig temperatur er viktig. Dersom det er for varmt i boligen din blir luftkvaliteten dårlig, og du vil raskt føle deg sliten og trøtt. Du kan gå rundt og sakte, men sikkert bli tung i hodet – for så å våkne opp om morgenen og føle deg alt annet en uthvilt. Er det for kaldt i boligen kan helseplager begynne å vise seg, eller du kan kjenne et enormt behov for å bli liggende under en varm og deilig dyne.

En varmepumpe kan enkelt regulere boligens temperatur, og holde den stabil uansett hvordan været er utenfor. Den hjelper også til med å rense luften slik at du får et mye bedre inneklima. Dermed kan det bli hakket lettere å våkne når alarmen ringer om morgenen.

kvinne i seng

«Bli flinkere til å rengjøre huset» 

Har du elektrisk oppvarming i hjemmet vil du være vant med at støv raskt hoper seg opp. Har du i tillegg dyr i boligen vil de også bidra med å gjøre luftkvaliteten dårligere, og du kan gå rundt med et konstant behov for å støvsuge.

Investerer du i en varmepumpe, og særlig en luft-til-luft-varmepumpe, vil du oppleve mindre støv i boligen din. Dette gjør det ikke bare lettere for deg å holde hjemmet rent, det øker også tryggheten til alle som bor der. Store mengder støv kan bli liggende i kriker og kroker – og dersom støvet er i nærheten av varmeovner, har havnet bak tørketromler eller ligger på svært varme fliser med elektrisk gulvvarme, vil brannrisikoen øke. Med en varmepumpe slipper du like mye støvsuging, samtidig som du kan føle deg tryggere i eget hjem.

«Spare mer penger» 

Varmepumper produserer opptil fem ganger så mye varme som de bruker strøm, og én varmepumpe kan varme like godt som fem panelovner uten å bruke mer strøm enn én. At varmepumpe er en god investering, er derfor helt klart.

Selv om investeringskostnaden er noe dyrere, vil du etter få år tjene kjøpssummen inn igjen. Basert på SSB sitt estimat på gjennomsnittlig strømpris for andre kvartal 2023 og tall fra Forbrukerguiden og SSB, vil du i løpet av 15 år spare hele 103.320 kroner med en gjennomsnittlig strømpris på 143,3 øre (inkl. nettleie, avgift og strømstøtte).

«Bli med miljøvennlig»

Det er viktigere enn noen gang å tenke fremtidsrettet og miljøvennlig. Og selv om det kan virke som om vi må ta tunge løft for å leve grønnere,  trenger det faktisk ikke være så vanskelig.

Bytter du fra elektrisk fyring til en varmepumpe vil du automatisk bli mer miljøvennlig, da varmepumpen bruker mindre energi på å produsere samme mengde varme. Dersom du i tillegg benytter deg av smarthusteknologi vil det bli enda lettere å kontrollere hvor mye strøm og energi du bruker.

«Kose meg mer med venner og bekjente» 

Det er alltid hyggelig å omgås familie, venner og bekjente. Likevel merker vi ofte at tiden ikke strekker til. Mye skal gjøres på jobb og i hjemmet, og når uken er omme og helgen ruller inn er det ikke uvanlig at man er for sliten til å sosialisere.

Skaffer du deg en varmepumpe vil du kunne spare tid på rengjøring i boligen, og du vil få bedre inneklima som igjen vil kunne gi deg bedre søvn og mer energi. Da blir det plutselig litt lettere å være med de man er glad i. Inviterer du dem hjem til deg vil de også bli møtt av et optimalt oppvarmet hjem, med deilig inneklima. Det er mye hyggeligere å være sammen dersom hjemmet er tilrettelagt for gode sosiale møter.

Safirsort Kaiteki i spisestue. Foto.

«Forbedre helsen»

Som allerede nevnt vil en varmepumpe kunne hjelpe deg med å oppnå bedre søvn og mer energi, gjennom å gi perfekt temperatur og bedre luftkvalitet inne. Dermed kan en også si at varmepumpen kan gjøre det lettere for deg å trene hjemme. Med ekstra energi, samt en enkel måte å kontrollere varmen på, vil ditt eget hjem fungere optimalt til dette formålet.

Det er også viktig å påpeke at dersom en opplever plager med luftveiene eller har astma, kan en varmepumpe være et godt valg fremfor eksempelvis panelovner. De brenner nemlig støvet slik at det blir delt opp i mindre partikler som kommer seg lenger ned i luftveiene.

Om våren og sommeren kan en varmepumpe også brukes til å kjøle ned boligen, så dersom du sliter med allergi trenger du ikke å åpne vinduer og slippe pollenstøv inn i hjemmet. Du kan heller benytte deg av den allsidige varmepumpen din.

«Stresse mindre» 

Til syvende og sist vil en varmepumpe kunne hjelpe deg med å redusere stress. Dette bunner i alt som allerede er nevnt. Ditt stressnivå vil minskes dersom du installerer en varmepumpe fordi du:

  • slipper å bekymre deg for økonomien din med tanke på strømregningen
  • får bedre søvn og mer energi
  • slipper å konstant håndtere opphoping av støv i hjemmet
  • kan kose deg mer i eget hjem med venner og bekjente
  • får en bedre helse

 

Start det nye året med et pang og invester i en varmepumpe av god kvalitet. Dersom du er usikker på hvilken modell som best passer dine behov, kan du ta kontakt med dyktige fagfolk for å få den rette ekspertisen.

0