I dag finnes det flust av ulike oppvarmingsløsninger på markedet for å imøtekomme behovene til både bedrifter og private hjem. Noen av de mer moderne og kostnadseffektive løsningene er varmepumper.
Stadig flere nordmenn får øynene opp for denne type boligoppvarming, og kanskje vurderer du selv å bytte over til en slik løsning? Her er det mange som må stoppe opp litt – for hva er egentlig forskjellen på de vanligste varmepumpene i Norge, luft-til-luft-varmepumper og luft-til-vann-varmepumper?
I utgangspunktet følger alle varmepumper samme prinsipp. De består av et anlegg med et lukket system som henter energi fra en kilde med en gitt temperatur, sirkulerer den opp, og fører den over til en annen kilde. Lettere sagt er en varmepumpe en maskin som benytter energien fra uteluften og omdanner den til varme eller kulde. Varmepumper klarer også å skape mer energi enn den selv bruker.
Det finnes flere typer varmepumper, men i Norge er de vanligste typene luft-til-luft varmepumper og luft-til-vann varmepumper, der begge henter energien fra uteluften.
Hovedforskjellen er at luft-til-luft-varmepumper leverer varm eller kald luft direkte inn i et bygg ved hjelp av en vifte som blåser luft gjennom et register i innedelen. Luft-til-vann-varmepumper gjør det samme, men flytter varmen over til et vannbårent system inne ved hjelp av en plateveksler, og fordeler denne varmen via et vannbårent gulvsystem, radiatorer eller viftekonvektorer. I tillegg kan en luft-til-vann-varmepumpe også benyttes til å varme opp tappevannet i bygget.
I motsetning til det mange tror er det ikke en åpen luftsjakt som forbinder uteluft med luften inne. Delen av varmepumpen som sitter inne i huset, altså innedelen, suger luft inn og gjennom et register som enten kjøler ned eller varmer opp luften før den blåses tilbake og ut i rommet. Dette er den vanligste varmepumpen her til lands. De fungerer godt i både leiligheter, rekkehus, eneboliger, tomannsboliger og på hytta.
De beste luft-til-luft-varmepumpene kan hente energi fra luften ute selv om det er skikkelig kaldt. Dette gjør at de kan benyttes i hele landet og vil dekke energibehovet store deler av året. Felles for alle varmepumper som henter energien fra uteluften, er at de leverer mindre varme jo kaldere det er ute, så på de kaldeste dagene må du beregne å bruke tilleggsvarme. Disse varmepumpene har en forventet levetid på mellom 12 og 15 år, sett at de installeres etter forskriftene og vedlikeholdes.
Det er heller ikke uvanlig å ha nedbetalt en slik varmepumpe etter mellom tre og seks år. Etter nedbetalingsperioden kan du oppleve en nettogevinst på flere tusen kroner hvert år sammenlignet med alternative energikilder.
Det er enkelt å installere og bruke luft-til-luft-varmepumper. De sørger også for jevn varme, samtidig som de kan brukes til kjøling om sommeren. Denne type pumpe gir også et bedre inneklima ved å filtrere vekk støv og partikler fra luften. Det er også langt mer miljøvennlig med varmepumper enn tradisjonell fyring med panelovner da den bruker betydelig mindre med strøm. Luft-til-luft-varmepumper er dermed et godt valg for de fleste husstander.
Likevel er det viktig å huske at dersom man bor i områder med svært lave temperaturer, vil det være fornuftig med en ekstra oppvarmingskilde. Så om du skaffer deg en luft-til-luft-varmepumpe, så ikke riv pipa og kast ut peisen, det kan være godt å ha et alternativ på de kaldeste dagene.
Med en luft-til-vann-varmepumpe kan du spare opp til 70 prosent energi sammenlignet med mer tradisjonelle løsninger. I tillegg til å varme opp selve boligen via vannbåren gulvvarme, radiatorer eller viftekonvektorer, kan luft-til-vann-varmepumper også varme opp tappevannet ditt. Det finnes to typer luft-til-vann-varmepumper, splitt– eller monoblokk løsning. På en splittløsning sitter varmeveksleren i varmesentralen inne, mens på monoblokkløsning sitter den i utedelen.
Luft-til-vann-varmepumper har, i likhet med luft-til-luft-varmepumper, en forventet levetid på 12 til 15 år, sett at du installerer og behandler den riktig. Det er litt lenger forventet nedbetalingstid på denne typen varmepumpe, men for de fleste vil anlegget ha betalt for seg selv i løpet av 5 til 10 år. Også her vil du kunne oppleve en nettogevinst på flere tusen kroner etter nedbetalingen.
Mange nordmenn opplever å måtte bytte tidligere installerte oppvarmingssystemer dersom de per i dag benytter seg av løsninger med behov for fossilt brennstoff. Skal du bytte ut en gammel oljefyr vil det være fornuftig å installere en luft-til-vann-varmepumpe. Dersom du skal bygge en ny bolig er det også mange som mener at en luft-til-vann-varmepumpe er det beste valget.
I tillegg til å varme opp rommene i boligen vil også en luft-til-vann-varmepumpe kunne varme opp tappevannet. Varmefordelingen og komforten du får i boligen med denne type varmepumpe er også en av de beste på markedet.
Det er penger å spare ved å skaffe seg en luft-til-vann-varmepumpe. Ikke bare sparer du penger på strøm, du kan også få penger tilbake ved installasjon. Støtten for installasjon av en luft-til-vann-varmepumpeløsning er på inntil 10.000 kr dersom løsningen også inkluderer en akkumulatortank. Enova gir inntil 5.000 kr for installasjon av luft-til-vann-varmepumpen, og inntil 5.000 kr for installasjon av akkumulatortanken. Denne støtten gjelder også dersom du ønsker deg et slikt anlegg i fritidsboligen din.
Støtten for luft-til-vann-varmepumpe ble fjernet 1. januar 2021. For å få denne støtten måtte tiltaket både være gjennomført og registrert med faktura i Enovas søknadsportal senest 31. desember 2020. Enova gir fortsatt støtte til ulike energitiltak, så her er det bare å undersøke mulighetene.
Vurderer du varmepumpe i ditt hjem vil det lønne seg med en gratis befaring fra dyktige fagfolk. Her kan du få informasjon om hvilken type varmepumpe som passer dine behov best, samt hvor den burde plasseres.
Hvorfor vente med å gjøre både deg selv og miljøet en tjeneste? Ta kontakt i dag for en hjelpende hånd slik at din hverdag kan bli mer behagelig temperert, økonomisk og stressfri.