Hva er best plassering av varmepumpa?

En mann sitter på laptopen sin i en stue

For å oppnå best effekt og lengst mulig levetid er riktig plassering av varmepumpas innedel og utedel viktig.

Det finnes mange forskjellige luft-til-luft-varmepumper på markedet i dag: Alt fra de «vanlige» vegg- og gulvmonterte modellene til mer ukjente varianter for skjult plassering bak vegg eller i tak. Hvilken modell som passer deg og din bolig best, kan du lese mer om her. Når du har funnet ut av hvilken modell du skal gå for, er plassering neste steg.

Hva er riktig plassering av innedelen?

Først og fremst bør innedelen plasseres i et rom du bruker mye. Dette bør helst være et sted der planløsningen er relativt åpen. Bor du i et hus med flere etasjer er det lurt å plassere innedelen i nederste etasje, og helst i nærheten av en trapp. Dette er god utnyttelse av varmepumpen fordi varmen stiger. Holder det ikke med én innedel finnes også løsninger med flere inndeler koblet til én utedel. Vår modell Nordic Multi kan ha opptil fire ulike inndeler påkoblet én utedel. Med nyheten Ecodan Multi 4 Hybrid kan du i tillegg påkoble varmtvann og gulvvarme til samme utedel.

Vegg- og gulvmodellene er de vanligste varmepumpemodellene i private hjem. For begge disse er det noen generelle huskeregler knyttet til plassering:

  • Plasser aldri en innedel nær en eksisterende varmekilde (eks. panelovn eller peis).
  • Plasser aldri gjenstander eller møbler foran varmepumpen, da dette blokkerer for luftstrømmen.
  • Plasser aldri varmepumpen over eller under et trekkfullt vindu.
  • Plasser aldri innedelen over en TV eller andre elektriske gjenstander.
  • Prøv alltid å finne en åpen plass for installasjon av innedelen.

Det er også viktig å tette rørføringen gjennom veggen godt, og legge drenering ut fra innedelen slik at du kan kjøre kjøledrift om sommeren, dette sørger montøren for.

Hvit Kaiteki i trapp

Veggmodell

Veggmodellen er designet for å henge høyt på veggen. Den skal likevel ikke henge for høyt. Husk 10-15 centimeter klarering til taket. Hvis rommet varmepumpen skal plasseres i er rektangulært, er et tips å henge den på kortveggen. Da får man utnyttet varmespredningen maksimalt.

Sjekk ut toppmodellen Uwano, vår beste veggmodell for Skandinaviske forhold.

Gulvmodell

Gulvmodellene er utviklet for lav plassering, og har ofte funksjoner som sprer varmen effektivt langs gulvet. Sliter du med kalde gulv kan en gulvmodell være løsningen for deg. Vår stillegående og effektive gulvmodell Furo kan være et godt valg.

Ved montering av gulvmodeller er det viktig å huske på at den ikke plasseres bak en sofa, spisebord eller annet møbel som kan hindre luftstrømmen.

Andre modeller 

I vårt sortiment finner du også forskjellige takmodeller for innfelling i himling, samt kanalmonterte innedeler for skjult montering i tak eller vegg. Disse modellene krever imidlertid mer planlegging og en befaring fra en av våre autoriserte forhandlere.

Hva er riktig plassering av utedelen?

Alle varmepumper har en øvre lengdegrense mellom inne- og utedelen. Utedelen kan derfor ikke plasseres hvor som helst. Hvor langt unna hverandre inne- og utedelen kan plasseres varierer fra modell til modell. Dette er noe installatøren tar hensyn til under montasje, og ikke noe du trenger å tenke på.

Det du likevel bør tenke på er hvilket rom som ligger bak veggen der utedelen plasseres. Her kan det være lurt å velge en vegg som tilhører bad, kjøkken eller bod. Dette for å unngå vibrasjoner og støy i rom som soverom eller TV-stue. Støy er imidlertid ikke noe du trenger å bekymre deg for. Flere av dagens varmepumpemodeller er svært stillegående, og monteres utedelen på grunnmur eller et eget bakkestativ som er fraskilt fra husets vegger, blir det minimalt med støy. Vibrasjonsdempere kan også monteres under føttene på utedelen.

Varmepumpehus på vegg. Foto.

En utedel vil også produsere en del dreneringsvann om vinteren. Tommelfingerregelen her er at en normal stor varmepumpe til en norsk husholdning gir cirka 10 liter dreneringsvann i døgnet. Derfor er det viktig å løfte utedelen minimum en halv meter opp fra bakkenivå. Har man mulighet til å legge opp egen drenering fra utedelen er det absolutt å foretrekke. Dette kan oppnås med en dryppanne med varmekabel for å lede vannet dit man ønsker det drenert. Hvis man ikke benytter dette, er tipset å legge en plate eller et annet glatt materiale skrått ut fra veggen. Slik unngår man at dreneringsvannet trekker inn i grunnmuren.

For å beskytte utedelen mot de verste vindkastene og snømengdene kan det være lurt med en levegg, et lite tak eller begge. Det finnes også mange varmepumpehus på markedet. Her er det viktig å velge et som er godt utformet for å opprettholde riktig luftstrøm, slik som vårt spesialbygde og impregnerte varmepumpehus.

Bestill gratis befaring

Er du usikker på hvilken varmepumpemodell som passer best i ditt hjem? Bestill gratis befaring! Her hjelper vi deg med plassering og kan anbefale modell basert på husets utforming samt dine ønsker og behov.

0