Slik sikrer du varmepumpen mot lynnedslag

Lyn på mørk himmel. Foto.

Sikre grep for å beskytte varmepumpen mot lynnesdslag

En varmepumpe kan være sårbar ved lynnedslag. Vet du hvordan den sikres skikkelig?

Juli og august er høysesong for tordenvær og lynnedslag i Norge. Dette betyr at risikoen for skade på elektronisk utstyr øker disse åtte ukene. Hvert eneste år opplever nordmenn skader på elektronikk for millioner av kroner. Mange har blitt flinke til å trekke ut kontaktene til TV, PC og modem, men glemmer at også varmepumpen er elektronisk utstyr som kan bli skadet ved lynnedslag. Frykt ikke, det finnes grep man kan ta for å sikre varmepumpen når det buldrer og braker.

HVORDAN KOBLE FRA VARMEPUMPEN RIKTIG

Varmepumper får strøm på én av to måter. De fleste varmepumper får strøm fra en innendørs eller en utendørs stikkontakt. Er det meldt om tordenvær på værmeldingen kan man da enkelt trekke ut ledningen fra støpselet slik at varmepumpen er sikret i uværet. Det er også noen som velger å ta sikringen før de trekker ut kontakten til utedelen, slik at overspenning ikke tar knekken på varmepumpen.

Andre varmepumper er koblet direkte til husets strømanlegg, men disse kan også skrus av lokalt. Her er det viktig at man gjør seg godt kjent med strømanlegget slik at en enkelt kan koble av varmepumpen ved behov. Denne typen oppkobling består som regel av en topolet bryter som du finner på en grå boks ved utedelen til varmepumpen. Bryteren bør alltid skrus av ved tordenvær.

Er man usikker på koblinger kan det være en god idé å ta et bilde av hvordan ting sitter sammen før man kobler ledninger fra hverandre. Da blir det for mange enklere å unngå feilkobling når varmepumpen skal skrus på igjen.

Dersom man opplever strømbrudd har varmepumpene fra Mitsubishi Electric automatisk oppstart når strømmen er tilbake igjen. Pumpen vil da starte i innstillingen den sto i da strømmen gikk. Den starter ofte ikke med en gang, men i løpet av noen minutter vil den være tilbake i drift. Hvis dette ikke skjer kan du kontakte din forhandler for hjelp og oppfølging.

HAR DU OVERSPENNINGSVERN?

Dersom du ønsker å redusere risikoen for skade på varmepumpen din og andre elektriske gjenstander ved lynnedslag, kan det være lurt å investere i et overspenningsvern. Dette er også noe de fleste forsikringsselskaper anbefaler. Man vil være mer sikret mot skader som skyldes overspenning i strømledninger til huset dersom man tar slike grep. I nye boliger har overspenningsvern vært påbudt siden 2010, men det er likevel mange eldre boliger som ikke har dette.

Et overspenningsvern, også kalt grovvern, kan variere i pris, men det er ikke uvanlig å betale rundt 3.000 kroner for materiale og montering – noe mange mener er en god investering med tanke på sikkerheten. Man kan også installere et finvern ved hvert støpsel, som gjerne koster mellom 500 og 1.000 kroner. Uansett hva du velger er det viktig at du sørger for at utstyret er godkjent.

ET LYNNEDSLAG KAN BLI KOSTBART

Det er utvilsomt verdifullt å ta seg tid til å beskytte varmepumpen når det lyner og tordner.
Kjøp og installering av varmepumpe er en betydelig investering, og dersom den i tillegg skulle bli skikkelig skadet på grunn av et lynnedslag kan det raskt bli kostbart få den erstattet.

For å sikre hus og varmepumpe, samt spare store summer, kan du vurdere å koble den helt ut når du reiser vekk på ferier og helgeturer. Det går også fint an å prate med en nabo, venn eller et familiemedlem før du reiser, og sikre at vedkommende har mulighet til å sjekke det elektriske utstyret for deg mens du er borte. Dersom de kan sørge for at varmepumpen din er trygg ved et eventuelt lynnedslag vil du få en mer stressfri ferie.

Merk deg at visse strømforsikringer sikrer deg mot skader som følge av lynnedslag. Ta kontakt med ditt forsikringsselskap og undersøk hvorvidt du er dekket dersom det først skulle skje et uhell. Og har lynet allerede slått ned og gjort skade på varmepumpen din gjør du lurt i å kontakte din Mitsubishi Electric forhandler slik at dere kan finne ut hva som skal gjøres sammen.

0