Pollenallergi, høysnue og sesongallergisk rhinitt; kjært barn har mange navn. Er du blant de én million nordmennene med allergiske reaksjoner om våren? Fortvil ikke – det finnes råd!
Om lag 20% av befolkningen opplever mer eller mindre alvorlige plager som følge av pollenallergi. Allergien skyldes en reaksjon på visse proteiner som finnes i pollen fra trær, gress og ugress. Typiske symptomer er rennende nese og kløende øyne.
De pollentypene som har størst betydning ved pollenallergi i Norge kommer fra tresortene or, hassel og bjørk. Også ulike gressarter, særlig timotei og hundegress, er kilder til plage. I tillegg kommer pollen fra blant annet burot.
Stadig flere får pollenallergi. Er du en av dem? Da kan disse tipsene hjelpe deg til en bedre hverdag i pollensesongen.
Antihistaminer vil kunne hjelpe de fleste med pollenallergi. Dette får du kjøpt på apoteket eller i matbutikken uten resept. Skal du ha større doser eller er spesielt plaget kan du få medisinen på resept.
Det er viktig at du tar medisinene regelmessig og forebyggende, selv de dager du ikke er like plaget. Følg legens anvisning og begynn tidlig med behandlingen dersom du er sterkt plaget.
Når pollensesongen melder sin ankomst er det bare å forberede seg på å vaske mye. Du kan nemlig spare deg for mye irritasjon ved å være nøye med renholdet.
I tillegg er det lurt å ha i bakhodet at pollenkornene fester seg til hår og klær. Derfor kan det å skylle håret ofte være lurt. Vask også ansiktet og bytt til rene klær etter du har vært ute.
På dager med mye pollen bør du unngå å åpne vinduene. Dette gleder fra morgenen og til ut på ettermiddagen. På kvelden eller natten kan du eventuelt lufte litt, men du vil alltid slippe inn pollen.
Alternativt kan du skaffe deg miniventilasjon. Disse har gode filterfunksjoner, perfekt for allergikere. Du slipper å lufte, da den gir en kontinuerlig luftutskiftning for et friskere innemiljø. Ventilasjonen trenger kun et enkelt rør i veggen og kan monteres i eksisterende ventilasjonsluke. Husk å skifte filtre i ventilasjonssystemet før og etter pollensesongen.
Miniventilasjon er som nevnt genialt for å minimere pollenspredningen i boligen. En varmepumpe er ikke så dumt det heller. Du kan nemlig benytte kjølefunksjonen på varme sommerdager. Da slipper du å åpne vinduer for å kjøle deg ned og det betyr mindre pollen.
For de som har pollenallergi er et allergifilter nærmest en nødvendighet å regne i pollensesongen. Tester viser at filtrene kan fange opp 94% av allergener fra lufta.
Effekten av allergifilteret avhenger av en rekke faktorer. Det kan for eksempel være hvor stort rommet varmepumpen er i er, hvor den er plassert og ytre påvirkninger. Luften vil uansett bli mye bedre, slik at de med konstant rennende nese og røde øyne fra mai til august kan føle seg bra i eget hjem.
Ved kraftig eller ekstrem spredning av pollen kan det være greit å holde seg inne. Du kan bruke pollenvarslingen på nett eller motta gratis varsel på e-post. NAAF har også en egen pollen-app til smarttelefon, som kan sende push-varsel når det er kraftig og ekstrem spredning for de ulike typene i ditt område.
Lei av rennende nese og nyseanfall hvert femte minutt? Reis til fjells eller til kysten! Der er det mindre pollen enn andre steder. Ta også generelt hensyn til allmenntilstanden din. Det kan være lurt å unngå trening ute og lignende. Du er ikke et supermenneske og det er lov å ta vare på seg selv.
Ønsker du miniventilasjon eller varmepumpe til pollensesongen? Da kan vi hjelpe deg. Vi tilbyr gratis befaring og hjelper deg med å finne den perfekte varmepumpen eller ventilasjonen for deg og dine behov.