Dårlig luftkvalitet forverrer pollenallergien

Kvinne drypper øynene sine. Foto.

Hvordan forbedre luftkvaliteten

Rennende nese, såre øyne og vondt for å puste? Dersom du sliter med allergi er det kanskje luftkvaliteten som er synderen.

Tar allergien din kontroll over hverdagen? Dersom du er lei av å lide deg gjennom ulike sesonger og ikke finner svaret, kan det være en idé å se nærmere på luftkvaliteten der du befinner deg, både inne og ute. Og husk – allergier oppstår ikke bare når pollensesongen er i full sving.

ALLERGI ER IKKE BARE SESONGBETINGET

Mange som plages med allergier blir typisk dårlig når sommeren er i anmarsj og det spirer og gror ute. Har fjoråret vært særlig varmt vil årets pollensesong kunne blusse opp og gi tidligere sesong og mer pollen. Sommervarmen kan nemlig få bjørk, or og hassel til å bygge opp store lager av pollen. Kommer det mye vårregn vil det hjelpe til med å rense luften, men det er ikke alltid man er så heldig. Dessverre er ikke varmt og fint vær like bra for de som sliter med allergi. I slike situasjoner må mange ofte starte med allergimedisin tidligere, og kanskje holde på lenger enn vanlig også.

Selv om vi ofte tenker på allergiplager i sammenheng med pollensesongen kan luftforurensninger føre til problemer året rundt. Vintre her til lands kan dermed være like grusomme for allergikere som vårperioder. Enda godt man kan trekke inn tenker du kanskje nå? Vel …

… HJEMMET KAN BLI EN ALLERGIFREMKALLER

Du har sikkert kjent på det før – følelsen av å sitte i et innestengt rom med gammel luft som ikke skiftes ut. Så utrolig deilig det er når noen endelig åpner et vindu og det strømmer frisk luft inn. For allergikere er ikke denne følelsen alltid like selvfølgelig. I stedet for å trekke inn gode doser med frisk vårluft eller iskald vinterluft, vil de trekke ned pollen og forurensning i lungene. Noen vil måtte strekke seg etter allergimedisinen sin, mens de som lider mest kanskje må benytte seg av astmamedisin.

Samtidig er ikke miljøet innendørs alltid bedre enn utendørs. Dersom det vaskes med kjemikalier, er store mengder støv eller midd, hår og flass fra kjæledyr eller sot fra en peis, vil luftkvaliteten inne være så som så. Hjemmet kan også bli påvirket av potteplanter med muggsporer, luftrensere, parfyme, hårspray og duftlys, samt kummer og rør som ikke er renset godt nok og inneholder mugg. Er man sensitiv vil alle disse faktorene kunne påvirke kroppen negativt dersom luften ikke renses tilstrekkelig. Ikke behagelig å oppholde seg for lenge innendørs? Er luftkvaliteten så dårlig at du tar deg en rusletur ut vil du kanskje håpe på å slippe litt unna plagene, men …

… UTELUFTEN KAN VÆRE VERRE ENN INNELUFTEN

Dessverre for allergikere kan dette i visse tilfeller gjøre vondt verre. Pollensesongen kan være grusom å komme seg gjennom, og kalde vinterdager er ofte forbundet med høy luftforurensning – særlig i storbyer. Om vinteren kjører flere bil, bruker piggdekk og fyrer med ved. Er man uheldig med været vil det til slutt bli liggende en sky av forurensing over visse områder.

Flere opplever det som helseskadelig å puste inn denne type luft, og mange som sliter med luftveiene og allergi må benytte seg av medikamenter under slike forhold. Friske mennesker kan også bli påvirket av forurensingen utendørs. Selv om du ikke har en kronisk luftveis- eller hjerte- og karsykdom vil slik luft skape problemer for kroppen. Når luftkvaliteten er så dårlig, vil nemlig immunforsvaret jobbe hardt med å rydde opp i det som irriterer luftveiene. Dette kan igjen føre til at man kan bli mer mottakelig for virus og lettere syk.

GJØR HJEMMET TIL EN TRYGG SONE

Ikke trygg inne og ikke trygg ute? Hva skal man så gjøre? Helsedirektoratet kan fortelle at pollenallergi koster Norge omlag 10 milliarder kroner i året. Beløpet blir brukt til legebehandling, medisinering og jobbfravær. Det er utvilsomt verdt å ta tiltak for å redusere pollenplager. Det enkleste en kan gjøre er å skape et hjem som er litt mer behagelig og trygt å være i.

Når du er ekstra plaget med allergier kan det være lurt å være mer nøye med renholdet, ikke benytte seg av parfymer og andre sprayer som inneholder kjemikalier eller tenne opp stearinlys og i peisen. Det aller viktigste vil likevel være å sørge for at inneluften blir filtrert og renset. Ved å investere i en varmepumpe vil dette være utrolig enkelt å oppnå. Samtidig vil du lett kunne kontrollere temperaturen innendørs slik at du slipper å åpne vinduer for å kjøle ned hjemmet om sommeren, eller fyre i peisen for å varme opp om vinteren.

En varmepumpe fra Mitsubishi Electric fungerer godt til både oppvarming og nedkjøling av boligen. I tillegg vil et allergifilter som kan brukes i varmepumpen kunne fange opp omlag 94 prosent av allergener i luften! Dette kan føre til bedre luftkvalitet og mindre allergiplager.

Alternativt vil en miniventilasjon være genialt for å minske pollenspredning i boligen om våren. Dette systemet har også gode filterfunksjoner som er perfekt for allergikere. Ved å skifte filtre i miniventilasjonen før og etter pollensesongen, vil mye være gjort.

Mitsubishi Electric har to ulike modeller i forskjellige størrelser. Miniventilasjon 50 passer perfekt i ventilasjonsluken og trenger kun en rørgjennomføring i veggen. Den er enkel å montere og går som regel fint i eksisterende ventilasjonskanaler. Miniventilasjon 50 er også perfekt for soverom og rom hvor man ønsker en stillegående ventilasjon. Den større modellen Miniventilasjon 100 har to gjennomføringsrør, et for luft ut og ett for luft inn. Den monteres horisontalt og egner seg spesielt godt for oppholdsrom, kjellere og garasjer.

Lysten på en fremtid med litt mindre allergiplager? Ta kontakt med din nærmeste Mitsubishi Electric forhandler for en hyggelig prat og enda flere gode råd.

0