Hva betyr energimerkingen på boligen din?

energimerking

Flere og flere begynner å bli bevisst på de små, fargerike bokstavene i boligannonser, men hva betyr energimerkingen og hvor viktig er den for deg?

Når du ser på energimerkingen på boligen din vil du kunne skille mellom to ting: en bokstav og en farge. Disse  representerer en energikarakter og en oppvarmingskarakter. Bokstaven skal si noe om energikarakteren, mens fargen skal fortelle noe om oppvarmingskarakteren. Det er egentlig veldig rett frem, så lenge du vet hva de ulike fargene og bokstavene faktisk betyr. Mange har nok fått med seg at grønt er bra, mens rødt er mindre bra. Er det noe mer å vite da?

Fargen sier noe om hvor varmen kommer fra

Fargen, eller oppvarmingskarakteren, skal gi informasjon om hjemmets oppvarmingssystem. Her kan du få grønt, lysegrønt, gult, oransje og rødt. Dersom din bolig bruker fornybar energi vil du være i det grønne siktet, men hvis boligen bruker fossile brensler eller strøm vil fargen kanskje være oransje eller rød. Selv om fargene kan virke avskrekkende sier de lite om hvor mye energi du faktisk trenger for å holde hjemmet varmt. Boligen kan ha en grønn bokstav, men likevel ha et behov for store mengder energi for å nå ønsket temperatur. Dermed er ikke farge alltid synonymt med hvor miljøvennlig boligen er.

mann i sofa

Bokstaven viser boligens energistandard

Bokstaven, eller energikarakteren, forteller oss noe om hjemmets energistandard. Her kan du få alt fra en A, som regnes som aller best, til en G som vil bli sett på som svakest. Eldre boliger vil som regel rangere noe svakere enn nyere boliger som er bygget med tanke på dagens energistandard og krav. I toppen finner vi ofte lavenergiboliger og passivhus – og disse får gjerne en A eller en B.

Ingen sammenheng mellom bokstav og oppvarmingskvalitet

Selv om mange boliger gjerne kan ha en positiv farge og en god bokstav har oppvarmingskarakteren og energikarakteren egentlig ingen direkte sammenheng. Energimerket din bolig ender opp med er basert på et standardisert grunnlag. Karakteren boligen din får henger ikke sammen med hvor mye energi du selv bruker for å holde hjemmet varmt.

Du kan med andre ord ikke spare opp til en bedre karakter ved å leve i et kaldere hus i noen år. Selv om du klarer deg fint med mindre varme vil karakterskalaen likevel følge grunnregler og heller basere seg på gjennomsnittsbehov.

Safirsort Kaiteki i stue

Kan en varmepumpe bedre energimerkingen?

Dersom din bolig nå benytter seg av fossilt brensel eller strøm for å hente inn varme, vil du uten tvil kunne få en bedre merking ved å bytte til en varmepumpe. Energi fra en slik oppvarmingskilde ses på som mer miljøvennlig og er et flott, grønnere alternativ. Likevel er det viktig å huske at dette kun gjelder oppvarmingskarakteren, eller fargen. Energikarakteren, eller bokstaven, vil ikke bli påvirket av dette skiftet. Her må du gjøre andre tiltak som eksempelvis å bedre isolasjon og installere lavenergivinduer. Dette vil både oppgradere boligen og redusere energiutgiftene.

Bestill gratis befaring

En varmepumpe vil ikke bare kunne bidra til å gi din bolig en bedre oppvarmingskarakter, den vil også kunne redusere strømutgifter, skape et bedre innemiljø og holde hjemmet perfekt temperert hele året rundt. Dersom du er interessert i å installere en varmepumpe i din bolig kan du ta kontakt med din lokale Mitsubishi Electric forhandler og bestille gratis befaring.

0