Varmepumpe: miljøvennlig oppvarming til en billig penge

Dame med kaffekopp står inne og titter ut på regnet. Foto.

Tenk miljø

En varmepumpe utnytter energien svært effektivt, og er et miljøvennlig alternativ til mange andre oppvarmingskilder. Tar du gode valg blir den både billigere og grønnere i bruk.  

Varmepumper er miljøvennlige i seg selv, både til oppvarming og kjøling. Ved varmedrift gir de fra seg opptil fem ganger så mye energi som de forbruker. Det betyr at en varmepumpe kan gjøre vesentlige kutt i strømforbruket bundet til oppvarming, som igjen gjør godt både for lommebok og klima. I tillegg finnes det løsninger som kan redusere klimaavtrykket ditt ytterligere.

BYTTE AV STRØMLEVERANDØR

Selv om bruk av strøm ikke har noen direkte utslipp, er ikke strøm bare strøm. Hvor og hvordan strømmen er produsert gir ulik klimapåvirkning, og i kampen mot klimaforandringene er hvert eneste valg vi tar betydningsfullt. Et skritt i riktig retning kan derfor være å bytte strømleverandør til en tilbyder med fornybargaranti. Strømmen du får i stikkontakten din er den samme uavhengig av om du har strøm med eller uten fornybargaranti, men med garantien er du sikret at pengene går direkte til den ansvarlige produsenten.

Har du mulighet og lyst til å gjøre strømforbruket ditt helt utslippsfritt kan du gå til innkjøp av solcellepanel.

Høyspentmast. Foto.

VELG EN VARMEPUMPE MED HØY ÅRSVARMEFAKTOR (SCOP)

Skal du kjøpe ny varmepumpe kan det være lurt å se på pumpas energimerke før du tar valget. Energimerkingens karakterskala går fra energiklasse A+++ til D, og forteller noe om varmepumpens ytelse for ulik bruk og ved ulike forhold.

Karakteren baserer seg på teoretisk årsvarmefaktor (SCOP), og uttrykker hvor mye varmeenergi pumpa leverer i forhold til hvor mye elektrisk energi den bruker i løpet av et år. Jo høyere årsvarmefaktor, desto lavere strømforbruk og strømregninger. Å velge en pumpe med høy årsvarmefaktor er derfor gunstig og miljøvennlig.

Safirsort Kaiteki i stue. Foto.

SMARTE FUNKSJONER GIR LAVERE STRØMFORBRUK

Flere av dagens varmepumper har funksjoner og smart teknologi som gjør hverdagen enklere, og strømregningen lavere. Toppmodellen Kaiteki har for eksempel sensorer og funksjoner som kan gjøre alt fra å registrere hvor folk befinner seg i rommet, til å oppdage hvor i rommet det trekker litt ekstra. Sensorene kan også registrere når behovet for bruk av varmepumpen ikke er så stort, og med det gi økonomisk og miljømessig gevinst.

De fleste modeller gir deg også mulighet til å fjernstyre varmepumpa med WiFi. På den måten kan du til enhver tid sørge for å holde ønsket temperatur, samtidig som du enkelt kan skru pumpa av og på etter behov. Slik kommer du alltid hjem til en perfekt temperert bolig, hytte eller kontor.

Les mer om alle våre modeller

I-See-sensor på rubinrød Kaiteki. Foto.

VELG EN SERIØS LEVERANDØR OG EN PROFESJONELL MONTØR

I likhet med klimaanlegg og kuldeanlegg inneholder varmepumper HFK-gasser (hydrofluorkarbon). Disse er miljø- og helseskadelige dersom de ikke håndteres forsvarlig, og derfor ble det i 2011 ulovlig å montere og demontere luft-til-luft-varmepumper på egenhånd. Montering og demontering må altså utføres av en fagperson med f-gass-sertifikat.

BESTILL GRATIS BEFARING

Ønsker du å installere varmepumpe hjemme, eller kanskje på hytta? Ta kontakt med oss – så kommer vi frem til den beste løsningen for dine behov. Vi tilbyr gratis befaring, og våre autoriserte forhandlere og installatører besitter kompetansen du trenger.

0