Kravene til energieffektivitet i boliger kommer til å bli strengere i årene fremover. Derfor er det ingen grunn til å vente med å få deg en varmepumpe.
I årene frem mot 2050 må alle norske boligeiere forberede seg på å energieffektivisere boligen sin, poengterer Huseierne.
EU har satt klare mål for å redusere energiforbruket i boliger, særlig i dem som bruker mest energi. Det er ikke sikkert at vi får de samme kravene i Norge, men våre myndigheter har allerede vedtatt at energibruken i norske bygninger skal kuttes mye frem mot 2030. Det betyr at veldig mange boligeiere må ta grep.
Bruker du strøm til oppvarming, har vi en god nyhet: Du kan uansett starte nå, med et enkelt, effektivt og lønnsomt tiltak, nemlig en luft-til-luft-varmepumpe.
– Den krever ingen store inngrep i boligen din, kan installeres raskt og er en beskjeden investering sammenlignet med mange andre tiltak, poengterer Aleksander Aaker, produktsjef for luft-til-luft-varmepumper i Mitsubishi Electric.
Enovas liste over energitiltak viser flere krevende og kostbare alternativer:
Alle disse tiltakene handler om å senke boligens behov for å få levert energi til oppvarming, og fortsatt ha et behagelig inneklima. Hvor mye behovet kan senkes, varierer fra bolig til bolig.
– For varmepumper kommer det særlig an på planløsning og hvor stort areal varmepumpen kan dekke. Hvor den plasseres og om huset har flere etasjer, er også viktig, forklarer Aaker.
I praksis vil en luft-til-luft-varmepumpe vanligvis dekke mellom 50 og 75 % av varmen som går til rom.
– En moderne varmepumpe som Kaiteki har årsvarmefaktor (SCOP) på rundt 4, og det betyr 75 % spart strømforbruk sammenlignet med elektrisk oppvarming, forklarer Aaker.
– Hvor mye utgjør det i en typisk norsk bolig?
– Ifølge SSB bruker et hus på 120 m2 i gjennomsnitt 16 000 kWh/år. Av dette går ca. 60 % til romvarme. Det betyr at en varmepumpe kan spare 7 200 kWh i året, som igjen vil vi at varmepumper er en god investering, forteller Aaker.
Når du skal vurdere ulike energitiltak, er det verdt å merke seg at en luft-til-luft-varmepumpe ifølge Enova vil spare:
– Det er ingen grunn til å vente med å skaffe deg varmepumpe selv om vi ikke har fått konkrete krav til energieffektivisering ennå. En varmepumpe er ikke til hinder for andre og mer krevende tiltak du kan gjøre senere, understreker Aaker.