Gjør hjemmet rustet til influensasesongen

Mann tørker nesen. Foto.

Tips før influensasesongen setter i gang

Ingen synes det er morsomt å være syk. Dunkende hodepine, rennende nese, verkende muskler og sår hals kan ta motet fra de fleste. Derfor bør man gjøre hjemmet klart til influensasesongen, før den slår inn for fullt.

Når influensaviruset er i anmarsj er det på tide å gjøre kropp og hjem rustet for å stå imot angrepet. Man hører ofte om generelle tips for å unngå å bli syk selv, men er det mulig å øke motstandsdyktigheten til hjemmet også? Absolutt! Her er våre tips til å gjøre hjemmearenaen rustet for influensasesongen.

TA EN STORRENGJØRING

Kollektivtrafikk, kjøpesentre og andre steder folk samles er som lekeplasser for virus og bakterier. Tenk bare på alt du rører ved i løpet av en dag. Bakteriene blir enkelt med deg hjem, noe som fører til at du kan øke smittefaren i egen husholdning. Det er derfor viktig å ikke bare være ekstra bevisst når fellesområder oppsøkes, det er også essensielt å ha en plan for å holde bakterier og virus utenfor husets fire vegger.

Et godt tips er å sette frem etanolbasert desinfeksjonsmiddel her og der i hjemmet. Har du tatt med deg lumskheter hjem kan dette hindre at du sprer smitten videre. Sett gjerne middelet rett innenfor inngangsdøren, slik at det er det første du gjør når du kommer hjem. Du bør selvfølgelig være nøye med vasking av hender … men, hva hjelper vel det om huset allerede er en bakteriebombe?

Mange går nemlig rundt uten å vite at de er smittebærere. Selv om influensa hovedsakelig smitter gjennom dråpesmitte, vil kontakt- og luftsmitte også kunne spre viruset videre. Derfor er en storrengjøring velinvesterte timer før sesongen. Ta en nøysom runde på alle overflater, dørhåndtak, bad og lignende. Det er heller ikke dumt å kjøre en kokevask på sengetøy og håndklær.

Person vasker gulv. Foto.

VARMEPUMPER MED LUFTFILTER

Når du har klargjort inneområdet er det verdt å tenke på luftkvaliteten i boligen. Mange luft-til-luft varmepumper kommer med finfilter som bidrar til et bedre klima. Disse filtrene fanger opp mikropartikler, samt inntil 99% av bakterier, virus og svevestøv. Med andre ord: Uten tvil ditt beste våpen mot sykdom i influensasesongen!

Azira på soverom. Foto.

KORREKT TEMPERATUR – BÅDE I LUFT OG KROPP

Det er ikke lurt å fryse. Selv om det ikke er det å fryse i seg selv som gjør at du blir syk, må man se til å holde seg varm, spesielt i influensasesongen. En kald kropp gjør deg nemlig mindre motstandsdyktig mot bakterier og virus. Kjøp derfor inn tøfler eller ullsokker til samtlige i husstanden, dersom dere ikke allerede har det. Ha på litt ekstra klær og sitt heller under et pledd enn å småfryse gjennom kvelden.

Nå tenker du kanskje at det kan være lurt å skru opp varmen slik at det er ordentlig deilig og varmt hjemme? Dette er ikke den lureste løsningen. Hvis du overdriver varmen i hjemmet blir luften tørr, noe som gjør slimhinnene mer utsatt for virus.

Se heller til at du har en oppvarming du kan stole på, og still inn en behagelig innetemperatur på rett over 20 grader. Har du varmepumpe blir det lekende lett å regulere varmen, og luften blir langt mindre tørr enn ved vedfyring og tradisjonell elektrisk oppvarming.

SUNN OG GOD MAT

Selv om man som regel ikke kan noe for at man blir syk, er det noen grep man kan ta i hverdagen for å ruste kroppen mot et potensielt virusangrep. Et variert og sunt kosthold som inneholder mye frukt, grønt, fullkorn og fisk er alfa og omega for et velfungerende immunsystem. Derfor bør du fylle kjøleskapet og kjøkkenet med sunne alternativer til hele familien på vei inn i årets kalde måneder.

Det er lett å bli fristet til å kose seg litt ekstra når kveldene blir lange og kalde. Da bør man heller finne noen sunne alternativer til de gangene man skal kose seg litt ekstra. Prøv å spis litt mindre snacks og brus – det vil kroppen takke deg for.

Mor og barn lager sunn mat sammen. Foto.

FYLL MEDISINSKAPET

Håp på det beste, men forbered deg på det verste. Man kan bare gjøre sitt beste for å ikke bli syk, likevel er det også viktig å være klar dersom man skulle være uheldig. Ta en runde i medisinskapet. Sjekk at du har Paracet, Ibux, hostesaft, halspastiller og nesespray. Slike legemidler går ut på dato, så sjekk også at de fortsatt er gode til bruk dersom du har dem liggende.

NÅR UHELLET FØRST ER UTE …

Vel, så ble man syk da. Hva nå? Her finnes det ingen mirakelkur dessverre. Legg deg på sofaen med dynen godt pakket rundt deg og begynn arbeidet med å få svart belte i streaming. Lag deg en varm kopp te, gjerne med den virusdrepende kombinasjonen ingefær, sitron og honning. Ikke gå på jobb og smitt dine kolleger – hold deg hjemme og ta tiden til hjelp.

Vi håper du nå har verktøyene du behøver for å komme deg helskinnet gjennom influensasesongen!  

0