En varmepumpe har mange fordeler – her er en liste over fem av dem.
Markedet bugner av ulike oppvarmingsløsninger som møter både privatpersoner og bedrifters behov. Varmepumper er blant de mer moderne og kostnadseffektive løsningene. Vurderer du å gå til innkjøp av en varmepumpe, men er usikker på om det er verdt det? Da bør du lese disse fem punktene.
Mange ser på varmepumper som en dyr investering. Det er riktig at de er noe kostbare ved innkjøp, men ser man nærmere på regnestykket, er det penger å spare ved å investere i en kvalitetsvarmepumpe.
Ved å erstatte en eldre oppvarmingsmetode med en varmepumpe, vil sparekontoen din takke deg. Noen erfarer faktisk at en varmepumpe kan spare så mye som 80 prosent av energien de tidligere har brukt til oppvarming og varmtvann. Det vil selvfølgelig alltid være individuelt hvor mye man sparer, da ulike boliger har forskjellige behov. Besparelsen avhenger også av boligens størrelse, isolasjon og klima. I tillegg spiller faktorer som modell og pumpedimensjon inn; hva er best egnet for din bolig?
En varmepumpe gir som regel 3–5 ganger mer kW varme, enn hva den bruker i strøm. Dette avhenger av hvor kaldt det er ute, men vitner om meget god besparelse. Ved installasjon av varmepumpe som erstatning for tradisjonell elektrisk oppvarming er det ikke uvanlig å spare over 9.000 kWh i året.
For pollenallergikere er en varmepumpe med et allergifilter nærmest essensielt i pollensesongen. Tester viser at filtrene kan fange opptil 94 prosent av allergener fra lufta. Varmepumpen kan altså være nyttig også for astmatikere og andre allergikere.
Effekten av allergifilteret avhenger av en rekke faktorer. Eksempelvis størrelsen på rommet varmepumpen er plassert i, hvor den er plassert og ytre påvirkninger. Luften vil uansett bli mye bedre, slik at de med konstant rennende nese og røde øyne fra mai til august kan føle seg bra i eget hjem.
For å få maks utbytte av luft-til-luft-varmepumper må filtrene rengjøres jevnlig. Med andre ord: Regelmessig vedlikehold og et filter av god kvalitet er alfa og omega for et bedre inneklima.
For pollenallergikere anbefales det å bytte filter før hver sesong.
Regjeringen har for lenge siden bestemt at det ikke lenger er lov med fossil oljefyring og parafin som oppvarmingsløsning. I 2020 ble det forbudt med oljefyring i alle boliger og borettslag. De som i dag har et oppvarmingssystem med oljefyr og fortsatt vil bruke det, må skifte ut oljefyren, eller bygge den om, dersom dette ikke allerede er gjort. Støtteordningen for fjerning av oljefyr- og tank er dessverre utløpt, men du kan få støtte til installasjon av ny løsning.
Velger du å bytte til en mer miljøvennlig varmeløsning, kan du fortsatt få støtte av Enova. Organisasjonen jobber for omlegging av energibruk og energiproduksjon, og legger du om til luft-til-vann-varmepumpe, væske-til-vann-varmepumpe eller en annen løsning som støttes, sparer du både penger og miljøet. Les mer om hvordan du søker støtte.
Luft-til-luft-varmepumper gjør mer enn å redusere strømforbruket. Det ligger ikke i navnet, men en varmepumpe er like god på nedkjøling som på oppvarming. Dersom sommeren blir varm, kan varmepumpen reverseres og gjøre det kjølig og behagelig inne. Med en enkel justering går luft-til-luft-varmepumpen fra å være en varmepumpe til å bli et topp moderne aircondition-anlegg. For under 10 kroner per døgn kan du med en varmepumpe sørge for behagelige sommere innendørs.
For å opprettholde god inneluft og regulering av innetemperaturen, anbefales det å benytte seg av en god varmepumpe. Norges Astma- og Allergiforbund mener at luft-til-vann-varmepumper eller væske-til-vann-varmepumper er de beste valgene for et godt inneklima. Med vannbåren varme i boligen er det enkelt å koble til en luft-til-vann-varmepumpe, og dermed skape en jevn varme i hele rommet. Har du ikke dette, vil en luft-til-luft-varmepumpe være det nest beste valget. Denne typen pumpe filtrerer vekk støv og partikler fra luften, og gir også et bedre inneklima. Både varmepumpens grovfiltre og finfiltre bidrar til betraktelig bedring av luften i hjemmet.
For å oppnå fullt utbytte av filtrene i varmepumpen, er det viktig å rengjøre eller bytte filtrene jevnlig.
Kvalitet og levetid er avgjørende for hvor dyr varmepumpen blir. Velger du en varmepumpe av høy kvalitet vil den fungere problemfritt i år etter år, såfremt du behandler den ordentlig. Dermed vil det gi høyere økonomisk gevinst på lang sikt, selv om kjøpsprisen er noe høyere.
Å velge en anerkjent leverandør kjent for god kvalitet vil også være avgjørende når det kommer til montering. Vil du ha mer hjelp til å velge den perfekte varmepumpen til din bolig? Ta kontakt med oss – så kommer vi frem til den beste løsningen for dine behov både med tanke på valg, plassering og ytelse. Vi tilbyr gratis befaring!