De aller fleste ønsker seg noe. Og da må det som regel sparing til. Uansett hva du ønsker deg, her er oppskriften på å nå sparemålene.
Hva ønsker du deg? En ferie til varmere strøk, en kaffetrakter eller hytte på fjellet? Det meste er mulig, så lenge man har en spareplan. Her er våre tips til hvordan spare penger.
For å kunne få en oversikt over økonomien og sette seg klare sparemål vil man være nødt til å sette opp et strukturert budsjett. Her er det mange veier til Rom, men det viktigste er at du er realistisk. Hva er for eksempel det reelle månedlige matbudsjettet?
Med et slikt budsjett for hånden er det langt enklere å se hva pengene dine går til. Bruk oversikten i nettbanken! Mange banker tilbyr også en oversikt over hva du bruker mest penger på. Deretter gjenstår det å holde seg til budsjettet …
Planlegging er nøkkelen til suksess når det kommer til sparing. Ikke bare må du planlegge i form av budsjett og mål – hva og når du handler er minst like viktig! Det å ikke handle på impuls er et godt første steg til å lykkes med sparingen.
Lag en handleliste og gå bare i matbutikken én gang i uken. Undersøkelser viser at jo flere ganger man er innom butikken, jo oftere blir fristelsen for impulskjøp. Lag en fullstendig liste over hva man trenger handle inn for å lage middag i 7 dager. Dette bidrar også til mindre matsvinn – så det er en såkalt vinn-vinn. Når du først er i butikken bør du gjøre noen harde prioriteringer. Hvilke produkter bare må du ha i et bestemt merke, og hva kan du kjøpe til en billigere penge? Det er ingenting galt med butikkjedenes lavprismerker. Få en oversikt over hvilke tilbud butikkene i nærheten av deg har kommende uke og planlegg ukens måltider etter dette.
Og apropos mat … Unngå å gå sulten i butikken. Da vil ofte handlekurven fylles av unødvendige varer. Handle inn til store middagsporsjoner og lær deg å omfavne konseptet restemat. Det tar like lang tid å lage, og det er rimeligere enn å skulle kaste siste lille resten.
Betal regningene dine i tide og benytt deg av muligheten til e-faktura eller avtalegiro. Purregebyr er vel en av de mest unødvendige kostnadene man kan ha. 70 kroner her og 70 kroner der blir fort mye penger i løpet av et år. Hvis regningene går videre til inkasso vil beløpene bli enda høyere. Det slipper du ved å betale pengene i tide, og det blir langt enklere hvis alt går automatisk.
Fakturagebyr er også fullstendig unødvendig i dagens digitale samfunn. 35 kroner ser kanskje ikke så mye ut, men det kumulerer raskt og er nok en tullete kostnad.
Det finnes mange pengesluk som man ikke ønsker å kvitte seg med, og det er helt greit. Det kan likevel være greit å ta en gjennomgang av de unødvendige kostnadene du har og spørre deg selv: Hva får jeg ut av dette? Trenger jeg det for å ha det bra?
Snop: Man skal for all del kose seg, men kanskje ikke hver dag? Mange har den dårlige vanen med å spise for mye snop, og det påvirker både helsen og lommeboken negativt. Kutt ut det å alltid plukke med deg en sjokolade på vei ut av butikken eller ha flere liter brus i kjøleskapet.
Støttemedlemskap på treningssenteret: Et velkjent fenomen. Mange av oss har en trang til å starte et nytt og bedre liv, men mangler gjennomføringsevnen. Trener du kun noen få ganger i året? Si opp medlemskapet med det samme. Treningssentrene tjener mye penger på folk som venter på å finne inspirasjonen. Trening er vel og bra, men alle trenger ikke være medlem av gymmen bare for å være medlem. Finn heller en treningsform som du faktisk vil benytte deg av, for her er det mange tusenlapper å spare.
Røyk eller snus: Et av de største pengeslukene folk har er røyk og snus. Dette er dyre vaner å ha. Ifølge DNB kan du spare 32.850 kroner i året på å slutte å snuse, og 43.800 på å slutte å røyke. Disse tallene gjelder folk som røyker en pakke eller snuser en boks om dagen.
Byturer: Man må gjerne ta en tur på byen med vennegjengen i ny og ne, men det kan gjøres smart. Reduser antallet enheter du kjøper i baren og prøv å ta nattbussen hjem istedenfor taxi. Eventuelt kan man dele turen med folk som bor i nærheten. Naturlig nok vil dette spare deg for kroner over tid.
Penger spart er penger tjent. Kan du spare på strømmen vil ikke dette bare være bra for lommeboka, men for miljøet også. Det er ikke store endringene som skal til heller for at det skal synes på sparekontoen.
Kortere dusjer, bedre isolasjon, sparepærer og det å skru av ting du ikke bruker tar deg langt på vei. Visste du at mesteparten av strømmen vi bruker, går til oppvarming? Med andre ord: Her er det penger å spare. Mer effektiv oppvarming vil gjøre en stor forskjell. Ved installasjon av varmepumpe som erstatning for tradisjonell elektrisk oppvarming er det ikke uvanlig å spare over 9.000 kWh i året. Dette gjelder særlig om du bor i et område med kalde vintre. I kroner og øre vil besparelsen også avhenge av boligens størrelse, isolasjon, uteklima, om modell og dimensjon på pumpen er optimal med tanke på størrelsen på din bolig, og hvor høye strømprisene er generelt.
I tillegg bør du være smart når du velger strømleverandør. Ikke gå etter de som ringer og maser mest. Bruk heller en av de tilgjengelige priskalkulatorene på nett og velg det abonnementet som er rimeligst for deg.
Det beste tipset for å spare penger er faktisk å prioritere sparing. Når du får lønning skal et fast beløp inn på sparekontoen, BSU eller feriekontoen. Da blir det mer sannsynlig at du gjennomfører sparingen hver måned. Alt du klarer å spare vil være en seier. Ikke alle av oss klarer å spare like mye hver måned, men alle monner drar. Se over budsjettet ditt og se hvor mye du klarer å spare hver måned. Deretter legger du inn automatisk trekk til der sparepengene hører hjemme.
Et annet godt tips kan være å lage seg en regningskonto. Da vil alle faste utgifter bli lagt inn her, alle sparepengene på sine respektive kontoer og du vil sitte igjen med faktiske brukspenger på brukskontoen.
Husk å unne deg litt innimellom også da. Livet handler ikke bare om sparing, og det hjelper lite å ha en gedigen sparekonto om man aldri bruker det. Selv om sparing er viktig er det ikke alltid enkelt – for noen vil det ta lang tid å innarbeide seg gode vaner for sparing. Ikke gi opp og minn deg selv på hvor godt det blir når du endelig er i mål!