Selv om passivhus har et vesentlig lavere energibehov, vil det likevel være lurt å installere varmepumper i slike bygg. Det er nemlig ikke kun oppvarming de vil hjelpe med – varmepumper kan også fungere kjølende.
I Norge har vi et betydelig større behov for oppvarming enn i mange andre land i verden. Vi ligger langt nord, og vintrene vi opplever kan være svært harde. Samtidig opplever flere og flere av oss somre som brenner oss i nakken og får oss til å svette både inne og ute.
Mange har begynt å knytte de ekstreme temperaturene vi har sett opp mot en klode som sliter. Det tas tiltak både høyt og lavt for å gjøre mennesket til et grønnere og mer miljøbevisst vesen. Dette har blant annet ført til en stor etterspørsel av passivhus.
Passivhus er bygg som har ekstra varmeisolasjon, god tetthet, gode vinduer og utnytter særlig solenergi og varmegjenvinning. Begrepet stammer fra Tyskland, hvor man siden 80-tallet har bygget slike boliger. Disse hjemmene skal sikre lav energibruk og samtidig sørge for god luftkvalitet gjennom ventilasjonsanlegget.
Flere og flere har begynt å få øynene opp for passivhus. De trenger omlag halvparten av energibehovet til en bolig bygd eksempelvis i 2010, noe som sørger for at du kan spare rundt 10.000 kWh hvert eneste år i en bolig på 200 kvadratmeter. Utskiftning av dører og vinduer, samt renoveringsbehov blir også redusert med denne type bolig og oppvarmingsbehovet er betydelig mindre. Passivhus vil mest sannsynlig bli fremtidens forskriftskrav.
Men med et så godt isolert hjem kan det raskt oppstå andre problemer. Varme og tetthet.
Vi kan med andre ord si at bygg blir bedre på å holde på varmen, samtidig som kloden erfarer en oppvarming den også. Denne kombinasjonen kan føre til at passivhus oppleves som varmere enn andre bygg på sommeren, og dersom mange gjester er innom i løpet av samme tid kan temperaturen også raskt øke. Stelles det i stand til et stort festmåltid hvor alle kokeplater er i drift og ovnen står på for fullt, kan det også skape en følelse av et litt vel varmt rom.
Selv om passivhus har ventilasjonsanlegg, kan man likevel fort føle på en litt for god isolasjon i visse tilfeller. Dette anlegget fjerner forurensninger fra beboere, materialer og aktiviteter. Likevel blir det vanskelig å holde på en jevnt over komfortabel temperatur når både luft og varme blir tilført gjennom ventilasjonsanlegget. I fremtiden er det mange som derfor tror at våre største energibehov i hjemmet vil handle om nedkjøling fremfor oppvarming.
Likevel er det viktig å huske på de kalde norske vintrene, som i visse områder kan være svært kalde – også i godt isolerte hjem og passivhus. Så hva er løsningen på denne utfordringen? Jo, varmepumper selvsagt!
Det ligger ikke i navnet, men en varmepumpe kan fint fungere til helt motsatt formål, nemlig nedkjøling. Denne smarte oppfinnelsen passer dermed utmerket til passivhus. Blir det en for kald vinter kan du enkelt justere innetemperaturen slik at den blir behagelig, og merker du at hjemmet ditt er i det varmeste laget, kan du raskt nyte en sval bris fra samme innretning.
For bare 5–7 kroner i døgnet kan du med en varmepumpe sørge for kjølige somre inne, og være garantert en god natts søvn. Det er spesielt barn, eldre og kjæledyr som har godt av et komfortabelt og kjølig inneklima – men også alle andre. Når sommerheten trykker, kan det være deilig å ha et fristed å forsvinne inn til.
Med en varmepumpe fra Mitsubishi Electric kan du lett skape drømmehjemmet som alle trives i til enhver tid. Varmepumpen er en herlig maskin for helårsbruk. Har du noen spørsmål angående passivhus og bruk av varmepumpe er det bare å ta kontakt med oss i dag!