Å skape et mer miljøvennlig hjem kan være både smart og komfortabelt. Du trenger verken å dekke taket med solcellepanel eller slutte å dusje – miljøvennlighet kan være både enkelt og luksuriøst!
Å leve i en bolig som er god både for miljøet og sjelen kan være en drøm for mange. Det fine med denne drømmen er at den fort kan bli til virkelighet. Vi har samlet våre seks beste tips for å hjelpe deg på veien mot et grønnere liv.
Eldre hus har ofte dårligere isolasjonskvalitet enn husene som bygges i dag. Dårlig isolerte vegger fører til større behov for oppvarming, og gir gjerne høyere strømregninger. Når isolasjonen er dårlig, vil mye av energien du bruker på å varme opp boligen praktisk talt forsvinne ut i løse luften.
Å etterisolere vegger kan virke som et stort og kostbart prosjekt, men for mange er det lønnsomt i det lange løp. Godt isolerte vegger øker ikke bare komforten i huset, det reduserer også oppvarmingsbehovet kraftig. Er huset ditt bygget på 80-tallet eller tidligere bør du vurdere etterisolering. Et etterisolert hus kan også gi positivt utslag på energimerkingen – som igjen kan gi boligen økt verdi når den skal selges.
Vinduer er store syndere når det kommer til varmetap. Ifølge Enova kan vinduene stå for hele 40 prosent av varmetapet, til tross for at vinduene som regel bare utgjør 5-10 prosent av den totale ytterflaten. Å isolere rundt vinduene kan ha god effekt, men ønsker du skikkelig forskjell, anbefales det å bytte til lavenergivinduer.
Lavenergivinduer kan halvere varmetapet! I tillegg vil kaldras ikke lenger være et problem. Kaldras er trekk fra vinduene, som er med på å senke innetemperaturen i rommet. Det er spesielt ubehagelig med slik trekk i oppholdsrom hvor møbler er i nærheten av vinduene. Det vil med andre ord bli både billigere, mer miljøvennlig og mye mer behagelig å bo i et hus med lavenergivinduer.
Ofte har vi mer enn vi bruker, og kjøper mer enn vi trenger. Har du noen gang tatt en grundig titt på hvor mye du egentlig eier, og hvor mye av det du ikke bruker? Det er trolig mye som kan kastes, selges eller doneres bort.
Et triks er å pakke ned ting du ikke bruker. Om du ikke savner det etter fire uker, trenger du det egentlig da? Å tenke nøye gjennom nye innkjøp av klær, møbler, utstyr og pynt er også lurt. Hva trenger du, hva har du lyst på og hva er bare impulsivt? En ny tankegang knyttet til disse tingene kan være med på å redusere forbruket ditt – og dermed klima- og miljøfotavtrykket, samt gi lommeboka en liten pause.
Eldre oppvarmingsmetoder er ofte dyre, ineffektive og lite miljøvennlige. I 2020 ble det, med god grunn, forbudt med oljefyring i boliger. Oljefyring var en miljøversting, og kunne forurense like mye som fire-fem biler i løpet av ett år.
Bytter du ut en eldre oppvarmingsmetode med en varmepumpe, vil både miljøet og sparekontoen din takke deg. Noen erfarer faktisk at en varmepumpe kan spare så mye som 80 prosent av energien de tidligere har brukt til oppvarming og varmtvann. Her snakker vi store besparelser for familieøkonomien. Supplerer du varmepumpen med smarthusteknologi får du også full kontroll på strømforbruket ditt – noe som vil påvirke sparing og miljøvennlighet ytterligere.
Smarthusløsninger lar deg regulere boligens varme basert på utetemperaturen. Du kan dele opp boligen i ulike soner, benytte deg av tidskontroll, og du kan installere en «master-knapp» som lar deg slå av alt i huset med et enkelt tastetrykk. En enklere måte å bli mer miljøvennlig på skal du lete lenge etter!
Smarthusteknologi kan også brukes til å kontrollere belysningen i hjemmet. Ved å installere en bryter ved inngangsdøren, kan teknologien registrere om det er noen hjemme eller ikke, og ut fra den informasjonen styre om lysene skal være av eller på.
Det finnes også mer avansert teknologi som lar deg styre lysene gjennom en applikasjon på mobilen eller PC-en. Belysning kan også benytte seg av tidskontroll og «master-knappen», og det er fullt mulig å integrere alt det elektriske i samme smarthusløsning. På den måten er det ikke bare lys og varmepumpe som kan kontrolleres, men hele huset. Energisparende, miljøvennlig og utrolig lettvint.
Verden mister trær og planter i rekordfart. I 2016 og 2017 så verden det største globale tapet av trær i historien. Dette er dårlige nyheter, da trær står for viktig produksjon av CO2 og gir beskyttelse og hjem til utallige dyr og insekter. Vi ser også at antallet bier er på vei ned – noe som er negativt for miljøet globalt. Det skjer mye med naturen om dagen, så flere bør hjelpe til.
Hva med å dyrke det grønne i eget hjem? Selv om vi bor stadig tettere, er det viktig å huske hvor viktig naturen er for kloden og sjelen. Finn roen ved å plante, vanne, luke og se det gro. Bidra til en trygg havn for dyr og bier ved å plante blomster insektene liker, og trær som gir ly for vær og vind. Mulighetene er der selv for de som bor i en bygård uten veranda. Hva med å gå sammen og skape en grønn flekk i bakgården? Litt skitt under fingerneglene kan gi ren samvittighet!
Det er noe tiltrekkende rundt en enkel, naturlig og sosialt ansvarlig livsstil. Et mer miljøvennlig hjem vil ikke bare være godt for naturen og sjela, det vil også bidra til god samvittighet.
Bestiller du en gratis befaring fra dyktige fagfolk, får du god veiledning og informasjon om hvilken type varmepumpe som passer dine behov best og hvor den burde plasseres. Du får også en faglig god montering av produktet som vil sikre trygg og økonomisk drift og varighet i mange år, samt opplæring i bruk og vedlikehold av maskinen.