SPARER 35.000KR I ÅRET

Familien Sandem eier en gård fra 1860 ved Bjørkelangen i Aurskog-Høland. Hovedhuset er på 1 ½ plan og består hovedsakelig av tømmer med plank utenpå.Huset er på 270 kvm har et stort oppvarmingsbehov. Som energikilde hadde huset oljefyr, i tillegg til et stort forbruk av ved. “Det var ikke gøy å bestille den olja på vinteren” sier Sandem. Vi brukte 600 liter på en vintermåned til nesten tolv kroner literen. Totalt sett har vi brukt ca 3600 liter olje i året.

Hvit villa. Foto.

Oppvarming med oljefyr

Oppvarming av huset gikk via oljefyren og til radiatorer rundt i huset samt oppvarming av varmtvannet. Oljefyranlegget kostet Simen omtrent 42.500 kr i året å drifte. Selv med så mye oppvarming via oljefyr ble ikke huset ordentlig varmt, og holdt i snitt 17 grader inne på det varmeste på kalde dager.
Vedfyring i tillegg var en nødvendighet. 5-6 kubikk med ved tilsvarte en kost på ca 5000 kr årlig.

Til sammen lå oppvarmingskostnadene til familien på ca 47.500 kr pr år.

Overgangen til Ecodan Varmesentral

Simen kom i kontakt med Svein Gløtta fra Varme og Kjøl AS som anbefalte han å investere i en Ecodan Varmesentral fra Mitsubishi Electric.

“Vi ble tilbudt en ny oljefyr til ca 60.000 kr, men så møtte jeg heldigvis Svein på nærbutikken. Vi snakket litt om mulighetene, og jeg stolte på hans anbefaling angående Ecodan.”
Kort tid etter startet prosessen med å installere en Ecodan Varmesentral med en Zubadan Inverter utedel. På bakgrunn av husets alder og behovet for utbytting av store deler av det eksisterende varmeanlegget til viftekonvektorer og endring av røropplegg tok arbeidet litt ekstra tid, men Sandem mente det var verdt det.

Anlegget ble startet opp 25. februar 2015. Gårdshuset har nå 6 viftekonvektorer som gir Simen og Kine mulighet til å styre temperaturen i hvert enkelt rom individuelt.
For å få mest ut av Ecodan Varmesentralen valgte paret å installere viftekonvektorer som er en “radiator med vifte” som fordeler varmen rundt i rommet på en helt annen måte enn de originale radiatorene. I en viftekonvektor er det også filter, som gir de inneklima.  En av forskjellene fra oljefyr til Ecodan er integreringen av løsningen i boligen. Nå er rørene til varmesentralen og viftekonvektorene tilpasset boligens interiør, noe som var viktig for Simen og Kine.

Viftekonvektor i gang. Foto.

Viftekonvektorene sklir også litt enklere inn i boligens innredning, enn de gamle radiatorene. I tillegg til dette har de også koblet systemet på tre av de eksisterende radiatorene. Med denne løsningen får de enkelt varmet opp hele 1. etasje. Med Ecodan Varmesentral har de økt temperaturen og komforten i boligen.

Forskjellen fra oljefyr til Ecodan er som natt og dag.

Den årlige besparelsen er akkurat like stor som forhandleren Varme og Kjøl forespeilet oss. “Det turte vi nesten ikke å tro på, men etter ett år i drift ser vi at det stemmer”!I rommet der oljefyren stod er det mulig å lagre ting, det var det ikke før på grunn av oljelukt og et generelt “ubrukelig rom”. De nye rørene er  penere å se på, og det er ikke lenger et tydelig blikkfang. Vi merker at det ikke er så mye prat om hvor kaldt det er, og det er betydelig mindre bruk av pledd, sier Sandem. Så langt er vi veldig fornøyd!

Før- og etterbilde der oljefyren er erstattet med Ecodan Varmesentral. Fotocollage.

0