Store strømbesparelser
med varmepumper i borettslag

Varmepumpe, utedel, på vegg ute. Foto.
Varmepumpe fra Mitsubishi Electric

Da Fagerstrandskogen Borettslag satt med litt penger til overs, ønsket styret å investere i noe som ville gi beboerne langsiktig fortjeneste. Løsningen ble varmepumper fra Mitsubishi Electric, og strømbesparelser langt større enn først antatt.

– Hovedsakelig ønsket vi rimeligere oppvarming i vintermånedene, men også kjøling i sommermånedene. Løsningen til Optimal Kjøling AS ble helt perfekt for oss og våre to etasjers boliger mellom 100-200 kvm, sier John Markussen, styreleder i Fagerstrandskogen borettslag.

LØSNINGEN

Løsningen han skryter av er Mitsubishi Electric sin Nordic Multi utedel med to innedeler, som ble montert i alle borettslagets 10 boenheter. For best effekt fikk alle en varmepumpe i hver etasje.

I første etasje installerte de en Kaiteki for oppvarming, og i andre etasje en Azira til kjøling og soverom. Med denne løsningen varmes hele boligen med stigende varme om vinteren, og kjøles med synkende kulde om sommeren.

– Løsningen gir også lite lyd utendørs, og passer godt i borettslag der byggene står tett. Lydnivå var viktig for beboerne her, og flere var skeptiske i starten. Heldigvis var alle veldig fornøyde da vi dro derfra, forteller Magnus Furu i Optimal Kjøling AS som utførte monteringsjobben.

Mann som monterer varmepumpe ute. Foto.
Installering av Nordic Multi utedel

KNIRKEFRI PROSESS

For å komme frem til den beste og mest gunstige løsningen satt styret i Fagerstrandskogen borettslag i gang en anbudsrunde med tre store leverandører. Blant tilbudene var det Optimal Kjøling AS sitt som utmerket seg.

– Tilbudet til Optimal Kjøling AS med Mitsubishi Electric-produkter var rett og slett det beste, og de som kunne utføre jobben raskest og til best pris, sier styrelederen, som også er veldig fornøyd med monteringsjobben:

– Samarbeidet har vært helt knall. Informasjonen var god og tydelig hele veien, og i løpet av et par uker var alt montert og klart. Det var helt rått. Vi har heller ikke hatt noen problemer, sier han.

Svart varmepumpe, innedel, monter på vegg. Foto.
Innedel som er koblet på Nordic Multi

STORE STRØMBESPARELSER

Tidligere hadde boligene i Fagerstrandskogen borettslag kun panelovner til oppvarming, og ingen kjøling. Det ble varmt om sommeren og dyrt om vinteren. Etter at varmepumpene ble montert bruker alle beboerne færre kilowatt på å holde huset varmt.

– Der vi før lå på et forbruk rundt 2500 kilowatt i vintermånedene, ligger vi nå på 16-1700. Det har vært en brutal reduksjon av antall kilowatt brukt på oppvarming, sier Markussen og legger til:

– Denne investeringen har vist seg å være tusen ganger smartere enn vi trodde. Også var jo timingen veldig bra, for bare en måned etter at vi hadde installert pumpene skøyt strømprisen i været.

GODE RESULTATER OG FORNØYDE BEBOERE

Som i mange borettslag var også enkelte i Fagerstrandskogen negative til installering av varmepumper. Den største bekymringen var knyttet til støy og lyd fra utedelen.

– Noen mente at dette her bråka noe forferdelig, men de ble raskt nødt til å svelge sine ord da de oppdaget av det nesten ikke er lyd i dem, sier Markussen.

Fordeler, derimot, er det mange av. I tillegg til reduserte strømkostnader, selvbestemt temperaturregulering og lavt lydnivå, er varmepumpene svært brukervennlige.

– Det er jo en vinn-vinn-situasjon hele greia. Den største fordelen for oss er helt klart besparelsen i antall kilowatt brukt til oppvarming, men også brukervennligheten er enorm. Pumpene står virkelig til forventingene, og flere av våre beboere lovpriser dette og syns det er helt genialt, sier styrelederen.

Varmepumpe utedel. Foto.
Styrelederen er klar i sin tale:

– Alle borettslag som ønsker å slå et slag for sine egne beboere, bør investere i varmepumper. Det er en fornuftig investering som bidrar til økt livskvalitet og bedre økonomi. Det er virkelig en smart ting.

VELG EN SERIØS FORHANDLER OM DU SKAL INVESTERE I VARMEPUMPE

Å velge riktig forhandler har mye å si når det kommer til montering av varmepumper.

– Seriøse forhandlere er viktig både for å sørge for at man får det produktet man betaler for, og for at alt blir montert ordentlig. Er monteringen dårlig blir maskinens holdbarhet også det, avslutter Furu.

VI VET AT DET KAN VÆRE VANSKELIG Å VELGE RIKTIG

Derfor ønsker vi å hjelpe deg med å finne riktig varmepumpe til ditt bruk

0