Smarte løsninger for data- og serverromkjøling

Kontormann i serverrom. Foto.

Riktig temperatur for datautstyr og servere

Flere og flere blir avhengige av data- og serverrom på arbeidsplassen. Hold bedriftshjulene i gang med våre tips til smartere dataromkjøling.

Moderne datautstyr skaper store mengder varmluft og krever høy driftssikkerhet. For å ivareta utstyrets holdbarhet og ytelse er det essensielt med en god nedkjølingsprosess. Overopphetet datautstyr vil prestere dårligere og maskinvaren vil bli merkbart mer ineffektiv.

Riktig temperatur vil ikke bare føre til at datautstyret fungerer bedre, det vil også ha lenger holdbarhet. Kollapser IT-utstyret kan det føre til store utfordringer. For å forhindre dette er det viktig å ha en god plan og løsning for dataromkjøling.

PASS PÅ ROMSTØRRELSEN

Server- og datarom har gått fra å være forbeholdt de få, til å bli noe mange selskaper sitter på selv. I dag finnes det mange kreative løsninger når det kommer til oppbevaring av datautstyr og servere. Mens mange har sitt utstyr i store og romslige lokaler, velger andre å lagre alt i rom på størrelsen med et klesskap. I visse tilfeller finnes det også de som synes det er lurt å bruke serverrommet som lagringsplass for annet utstyr som ikke brukes ofte. Plasseres mange gjenstander i et rom vil dette føre til en større termisk masse, og varmen vil øke. Det kan også være en utfordring å kjøle ned rommet dersom det er overopphetet og svært lite.

Person med laptop på datarom. Foto.

Påse at rommet hvor datautstyr og servere skal oppbevares ikke er uforsvarlig lite. Se også til at det heller ikke lagres annet rot her inne. Hold det ryddig og luftig, og temperaturen vil automatisk synke noen hakk.

BRUK LYS SOM AVGIR LITE VARME

Av sikkerhetsmessige grunner bør server- og datarom ha god belysning. Her finnes det mye kostbart utstyr, og en bør utvilsomt kunne se hva som skjer og hva man holder på med. IT-teknikere som må arbeide i mørket risikerer å gjøre store feil, og kan i verste fall skade både seg selv og utstyret. I godt opplyste rom vil nødvendig arbeid kunne bli utført raskt og effektivt. Likevel vil sterk belysning ofte føre til en økning i temperatur.

Lysrør i tak. Foto.

For å unngå at lysene er med på å bidra til et rom med for høy temperatur bør det brukes pærer som avgir lav varme. Nyere lysrør eller LED-lys er gode løsninger, da de både avgir mye lys samtidig som de holder en lav temperatur.

VELG RETT UNDERLAG FOR GOD DATAROMKJØLING

Det finnes også feller å gå i når det kommer til gulvet i data- og serverrommet. Det anbefales at spesialunderlag legges slik at serverrommet fungerer helt optimalt. Et såkalt datagulv brukes for å skjule elektriske ledninger, rør og ventilasjon. Samtidig brukes det også for å få tilstrekkelig kjøling under datamaskiner og servere som avgir mye varme.

Datagulv vil ofte spesialdesignes til ditt rom, og gjerne monteres på oversiden av et betonggulv. Med et slikt underlag vil du mye enklere kunne kontrollere temperaturen i serverrommet.

Datarom. Foto.

SLIPP VARM LUFT ENKELT UT AV ROMMET

Som allerede nevnt vil små server- og datarom føre til en ugunstig temperatur. Når det er lite plass vil også ventilasjon og lufttilstrømming kunne bli et problem. Pass på at rommet du har valgt som lagringssted til datautstyr og servere har ventilasjonsmuligheter. Kan rommet ventileres og kjøles ned, kan utstyret det også.

Hvis det viser seg vanskelig med naturlig ventilasjon i rommet du har valgt som server- og datarom, finnes det heldigvis andre løsninger. Hva med å investere i et ventilasjonsanlegg? Eller enda bedre – en enkel veggmontert kjøleløsning?

HOLD TEMPERATUREN JEVN MED AIRCONDITION

For at det skal gå best mulig med ditt server- og datarom er det viktig å forsøke å opprettholde en jevn romtemperatur på mellom 20ºC og 22ºC. Luftfuktigheten bør ligge på mellom 40 og 55 prosent for å forhindre at utstyr blir skadet, samt forlenge holdbarheten til IT-utstyret. Tidligere var det enda viktigere med fuktighetskontroll, men moderne utstyr har minsket elektrostatisk utladning og nesten eliminert kortslutninger som skyldes fuktighetsoppbygging på maskinvare. Likevel er det greit å ikke la det gå over styr med fukt i rommet.

Kontorlandskap. Foto.

Servere og datautstyr vil fungere bedre i et kjølig miljø hvor varme fjernes raskt. Ved å gå til anskaffelse av et veggmontert kjølesystem for server- og tekniske rom vil det være lett å kontrollere innemiljøet og klimaet i server- og datarommet. Dataromkjøling kan installeres fleksibelt, enkelt og smart med kun 2 enheter – en innedel og en utedel. Mitsubishi Electric sitt system kombinerer energieffektivitet med moderne design. En slik kjøleenhet har også fintfølende kjølekapasitet, med en garantert kjøledrift ned til -25°C ute. Dette sikrer regulert og lav temperatur året rundt. Hos Mitsubishi Electric Varmepumper får du kjøleløsninger for data- og serverrom i to forskjellige størrelser, med opp til 4,0 eller 5,7 kW kjøleeffekt. De er WiFi-styrt via MelCloud applikasjonen og har uketimer for god og enkel planlegging.

Mitsubishi Electric Varmepumper har mange airconditionløsninger for kontorlokaler. Alt fra ventilasjonskjøling og takmonterte modeller, til enklere vegghengte varmepumpe- og aircondition løsninger. Uansett om du vil kjøle ned datarommet, varme opp kontorlokalet om vinteren, eller ha generell god aircondition og godt inneklima om sommeren på arbeidsplassen, vil vi kunne hjelpe deg med å velge en passende løsning og modell. Ta kontakt med din lokale Mitsubishi Electric-forhandler for å finne ut hvilken løsning som passer best for ditt behov.

0